TRENER

Slovenski poveljnik ukazuje Japoncem

Objavljeno 20. oktober 2013 14.27 | Posodobljeno 20. oktober 2013 14.27 | Piše: Rok Tamše

Slovenski trener Marijan Pušnik končuje prvo sezono v nogometni Japonski.

Marijan Pušnik ima dobre odnose z navijači Fukuoke. Foto: Avispa Fukuoka

FUKUOKA – Deset mesecev mine, kot bi mignil. To vam lahko potrdi nogometni trener Marijan Pušnik, ki je na začetku leta odletel na Japonsko in prevzel vodenje tamkajšnjega drugoligaša Avispa Fukuoka. Dravograjčan se je že prej izkazal s svojim delom pri domačem klubu, ki ga je popeljal v prvo ligo, potem pa še v Celju, Mariboru, velenjskem Rudarju in Iranu. Prav v teh dneh pa je klub z otoka Kjušu, ki je po pričakovanjih na sredini lestvice 22-članske lige, in njegove privržence doletela slaba novica. Predsednik Tadaši Otsuka je namreč priznal, da je klub tudi v letošnji sezoni v rdečih številkah. Na Japonskem velja pravilo, da klub ostane brez tekmovalne licence, če tri leta zapored posluje negativno.

Na mizi je triletna pogodba

»Ja, res neprijetno. Sicer sem zdaj že toliko domač, da sem nekaj takšnega slutil. Naposled pa je predsednik le potrdil, da je klub nelikviden. Namesto 10 milijonov za proračun jih je zbral le osem. Sicer je naš klub šele 13. ali 14. po proračunu v tukajšnji drugi ligi. Sumljivo mi je bilo že maja, ko mi ni uspelo prepričati vodstva glede igralskih okrepitev. Pred mojim prihodom je Fukuoko zapustilo pet, šest igralcev, pravega razloga za to pa nisem poznal. V bistvu ni bilo denarja, s tem so se zmanjšale tudi ambicije. Zdaj mi je jasno, zakaj so tako veseli našega trenutnega položaja na lestvici, sam pa sem se v glavnem jezil in bil nezadovoljen,« je pojasnil 52-letni Korošec, ki zaradi luknje v proračunu še ni prikrajšan pri plači.

V Fukuoki je s svojim odnosom do dela, z igro moštva in rezultati pridobil številne simpatizerje. »Res je, nad kakovostjo življenja ter prijaznostjo in ustrežljivostjo domačinov se ne morem pritoževati. Tukaj mi je lepo, le po nogometni plati bi rad dosegel več. Že pred časom so mi ponudili triletno pogodbo, a bom počakal, kaj se bo iz vsega skupaj izcimilo,« je malce negotov, čeprav bi ga žena in hčerka prav radi še kdaj obiskali v deželi vzhajajočega sonca, kjer jima je nadvse zanimivo.

Izvrševalci ukazov

Avispa Fukuoka je pred reprezentančnim odmorom v gosteh z 2 : 0 premagala moštvo Giravanz Kitakjušu. Šest krogov pred koncem prvenstva v ligi J2 (sezona traja od februarja do novembra) je Pušnikovo moštvo na 14. mestu s 47 točkami. Premočno vodita najbogatejša Vissel Kobe in Gamba Osaka, ki se bosta neposredno uvrstila v prvo ligo, naslednje štiri ekipe pa čaka play-off za napredovanje.

»Naš cilj je, da na koncu zberemo 55 točk in se uvrstimo okrog 10. mesta. V bistvu je to moj ukaz. Bolj kot to pa je pomembna finančna konsolidacija kluba, da bi lahko v novo sezono krenili ambiciozno in z visokimi cilji,« je neomajen slovenski strokovnjak, ki pravi, da je rek o izjemni pridnosti Japoncev največji stereotip, kar jih pozna: »So le izvrševalci ukazov znotraj strogo določenega sistema. Žal je tako tudi z igralci.« Zato pa v klubu tako rekoč ne poznajo denarnih kazni. Običajno se dvakratno opravičijo in grejo naprej. Pri Fukuoki se plače igralcev gibljejo od 25.000 do 200.000 dolarjev na leto, pod Pušnikovim vodstvom pa se je 19-letni Takeši Kanamori uvrstil v reprezentanco U19. Seveda je bočni napadalec že tarča bogatejših klubov, čeprav navijači iz 1,5-milijonskega mesta hrepenijo po sposobnejšem vodstvu, ki bi zagotovilo normalno poslovanje kluba.

Deli s prijatelji