EVROPSKA LIGA

Slovenski orel Oblak je Benfici prinesel finale

Objavljeno 03. maj 2014 13.37 | Posodobljeno 03. maj 2014 13.39 | Piše: R. T.

Vratar nogometne reprezentance Jan Oblak je spet blestel v polfinalu evropske lige.

Ni kaj, ta sezona evropske nogometne liga je dodobra zaznamovana s slovenskimi predstavniki. Februarja smo spremljali ambiciozne Mariborčane v dvoboju s Sevillo v šestnajstini finala tega tekmovanja. Vijolični so po remiju 2:2 v Ljudskem vrtu izgubili v Andaluziji (1:2), v spominu pa ostaja predvsem ponesrečeno izbijanje žoge vratarja Jasmina Handanovića v končnici prvega polčasa, ko je Sevilla dosegla vodilni zadetek. To je bil šok, od katerega si slovenski prvak ni več opomogel. Pozneje so se od slovenskih igralcev v osmini finala EL poslovili Roman Bezjak (Ludogorec), Josip Iličić (Fiorentina) in Kevin Kampl (Red Bull Salzburg), samo 21-letni vratar Jan Oblak je s svojo Benfico prišel do finala, ki bo 14. maja na stadionu Juventusa v Torinu. In prav tam je v četrtek Oblak prikazal sanjsko predstavo. Lizbonski orli so imeli iz prve tekme prednost 2:1, takrat je mrežo rdečih varoval 33-letni Artur, s katerim se mladi Škofjeločan v tej sezoni ves čas izmenjuje v vratih. Takšna je pač odločitev temperamentnega trenerja Jorgeja Jesusa, ki zaupa obema, zato se je odločil za stalno rotacijo, oblaku je v glavnem namenil tekme v portugalskem prvenstvu. »Uspelo nam je ohraniti prednost s prve tekme. Bili smo pod velikim pritiskom, a smo pokazali, kako se lahko branimo. Zasluženo smo v finalu, saj smo bili boljši od Juventusa,« je bil jedrnat Jesus. Trener stare dame Antonio Conte se je zmrdoval nad obrambno igro tekmecev: »Benfica gre v finale, a mislim, da si tega ne zasluži. Manjkal nam je samo zadetek. Na dveh tekmah smo prejeli le dva udarca na naša vrata. Poskusili smo, toda igra nam ni stekla.«


Drama v Valencii

V drugem polfinalu evropske lige je Sevilla odšla na gostovanje k Valencii z udobno prednostjo 2:0. Na stadionu Mestalla so jim gostitelji najprej pošteno zagrenili življenje, saj so v 69. minuti vodili s 3:0, drugi zadetek si je kar sam zabil Sevillin vratar Beto. Medtem ko so domači navijači že slavili nastop v finalu, je v zadnjih trenutkih tekme za šok na eni in evforijo na drugi strani poskrbel francoski branilec Stephane Mbia, zadetek v gosteh pa je ob skupnem izidu 3:3 tehtnico nagnil na stran andaluzijskega moštva. Sevilla bo proti Benfici naskakovala svoj tretji naslov v tem tekmovanju. 
 

Benfica si je v tej sezoni že zagotovila naslov portugalskega prvaka, napada pa še tri lovorike: poleg evropske lige še domači in ligaški pokal. Čeprav je v povratnem dvoboju z Juventusom portugalski prvak igral kar pol ure z igralcem manj po izključitvi argentinskega vezista Enza Pereza, njegova homogenost in odločnost nista bili prav nič načeti. Ko pa je že kazalo, da bi črno-beli italijanski prvak lahko dobil zadetek, ki bi mu omogočil napredovanje v finale, je bil na pravem mestu Oblak, ki je s fantastičnimi obrambami nad Juventus zgrnil velike črne oblake. Še posebno si ga bodo zapomnili Andrea Pirlo, Paul Pogba in Martin Caceres, bravurozne obrambe pa so zagotovo povišale njegovo tržno ceno, ki se je doslej vrtela okrog 4 milijonov evrov. Toda pri Benfici se mu bodo zelo zelo težko odrekli, saj ima pogodbo še do leta 2018.

Oblak piše nogometno zgodovino, je prvi Slovenec, ki bo nastopil v finalu evropske lige oziroma prejšnjega pokala Uefa (Evropska nogometna zveza). Tokratne odlične obrambe bi mu znale prinesti celo položaj prvega vratarja v finalu, če le ne bo šef Jesus stavil na izkušenejšega Arturja. Ne boste verjeli, toda portugalski nogometni velikan, za katerega je pred leti igral tudi Zlatko Zahovič, že od leta 1962 ni osvojil evropske lovorike. Od takrat se je Benfica sedemkrat uvrstila v finale evropskih tekmovanj, a vselej izgubila. Nazadnje lani prav v finalu evropske lige, ko je bil boljši londonski Chelsea. Zdaj je torej napočil čas za veliko zadoščenje enega izmed najpopularnejših klubov na svetu, ki ima kar 235.000 registriranih navijačev, na našem planetu pa zanj stiska pesti približno 12 milijonov ljudi. Zdaj veste, koliko ljudi danes pozna slovenskega junaka Jana Oblaka, sploh ker ima tudi Juventus največjo armado navijačev na Apeninskem polotoku. 

Deli s prijatelji