KVALIFIKACIJE ZA SP 2014

Slovenski bojevniki nared za bitko v Tirani

Objavljeno 16. oktober 2012 18.52 | Posodobljeno 16. oktober 2012 18.52 | Piše: R. T., STA

Ob 20.45 se bodo najboljši slovenski nogometaši pomerili z reprezentanco Albanije. Spremljajte v živo na naši spletni strani!

TIRANA – Slovenska nogometna reprezentanca bo danes ob 20.45 na stadionu Qemala Stafe v Tirani igrala četrto tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014. Po dveh porazih in zmagi si v slovenskem taboru želijo nove tri točke, ki bi jih obdržale v stiku z vodilnimi v skupini E pred spomladanskim nadaljevanjem kvalifikacij.

Brez Cesarja

Slovenska vrsta bo tokrat precej oslabljena v obrambi, saj zaradi kartonov manjka nadomestni kapetan in steber obrambe Boštjan Cesar. Namesto njega bo selektor Slaviša Stojanović bržčas aktiviral Dominica Maroha, ki je dobil nekaj minut že na petkovi tekmi v Ljudskem vrtu ob zmagi proti Cipru z 2 : 1.

Velja tudi omeniti, da Slovenija pod Stojanovićevim vodstvom še ni ohranila mreže nedotaknjene. Prav tako se pred torkovim obračunom poraja vprašanje, ali bo Slovenija začela tekmo z enim napadalcem ali dvema, glede na potrebo po točkah, je verjetnejši scenarij slednji – s Timom Matavžem in z Zlatkom Dedićem v konici napada.

Stojanović: Albanci so fizično močni in tehnično dobri

Kljub temu da slovenska reprezentanca v petih medsebojnih nastopih z Albanijo še ni izgubila, je tokrat položaj drugačen. Albanci, z vrsto igralcev, ki igrajo v uglednih evropskih klubih, so nazadnje doma resda izgubili z Islandijo z 1 : 2, toda večino tekme so bili boljši tekmec.

»Posnetek je pokazal, da so Albanci zelo neugodna ekipa. Igrajo na preskok, na pritisk, včasih tudi na silo, iz česar znajo zabiti gol. To ne pomeni, da niso tehnično dobri, seveda so. So fizično močni, predvsem v zadnji liniji in tudi v napadu, proti Islandiji so prejeli dva naivna gola, enega iz avta, drugega s prostega strela, drugače pa so diktirali ritem v drugem polčasu. Je bilo pa težko, ker je lilo, ne deževalo, določeni deli igrišča so bili pod vodo ... Takrat se je malce bolje znašla Islandija, ki je igrala bolj enostavno,« je povedal Stojanović in razkril tudi recept za ugoden razplet ob slabem vremenu.

Šuler: Točke vzeti zlepa ali zgrda

Eden tistih, ki bo najbolj na udaru, je stalni Cesarjev partner v osrčju obrambe Marko Šuler. Ta bo moral albanske napade preprečevati z novim srednjim branilcem. »Na tekmi bodo težki pogoji, tekma bo težka. Oboji rabimo točke, ampak mi bomo šli brez kalkuliranja. Šli bomo na zmago oziroma vzeti čim več točk. Ne bo lahko, vsak ima svoje težave ... Trenutno ni časa za popravljanje teh stvari. Treba je vzeti točke zlepa ali zgrda,« meni Šuler in dodaja, da bo igra bržčas vse prej kot lepa, ampak cilj je jasen in kdor koli bo zamenjal Cesarja, bo imel isto nalogo – vzeti točke v Tirani.

Tekmo bodo sodili švedski sodniki na čelu z Martinom Hanssonom.

Deli s prijatelji