FUTSAL

Slovenska lekcija Španiji

Objavljeno 08. januar 2014 18.16 | Posodobljeno 08. januar 2014 18.16 | Piše: Drago Perko

Pred 3500 gledalci v dvorani Tabor je imel evropski prvak obilo sreče, da ni izgubil.

Kristjan Čujec je bil in ostal nerešljiva uganka za Špance. Foto: Drago Perko

Da lahko David premaga Golijata tudi na slovenskih tleh, so na parketu mariborske dvorane Tabor dokazali igralci dvoranskega nogometa. Pred okoli 3500 gledalci – kar tisoč jih je moralo ostati pred vrati – je slovenska reprezentanca remizirala s svetovno velesilo Španijo (5:5), Slovenija pa je imela celo v nogah strel za zmago. »Ta slovenska srčnost, ne prvič pri ekipnih športih, je vnovič prišla do izraza,« je bil po tekmi navdušen selektor Slovenije Andrej Dobovičnik, ki si cekine služi v družbi Telekom, selektor futsala pa je od decembra 2005.

Kdo je poštar?

Blestel je kapetan Igor Osredkar, ki zadnjih šest let dela na Pošti Slovenije (čez nekaj dni se za pol leta seli na Hrvaško, kjer bo prvič igral kot profesionalec) in po državi razvaža pakete. Ob pogledu na mariborski parket ni bilo jasno, ali jih razvažajo Španci ali pa Osredkar in soigralci. Gostje so delovali nebogljeno, na koncu so zaradi njihove nervoze skorajda zapele pesti, a je v duhu ferpleja ostalo le pri besedah. »Začeli smo slabo, boječe. Iskali smo, premalo smo tvegali,« je po tekmi ugotavljal Gašper Vrhovec, ki v Litiji vodi družinsko gradbeno podjetje, ta večer pa je navdušil na parketu. Po 0:3, tekla je sedma minuta, se je Slovenija le sprostila in do odmora prišla na 2:3. Španci so delovali kot razbita vojska, na parketu se niso znašli niti v nadaljevanju. V finišu tekme so resda povedli s 4:5, a je Kristjan Čujec dobro minuto pred koncem s svojim tretjim zadetkom priigral prestižni remi. »To ni več naključje. Premagali smo Portugalce (4. ekipa v Evropi), remizirali smo s Španci (1. ekipa stare celine), boljši smo bili od Ukrajine (7. v Evropi). Če se po takem zaostanku pobereš proti evropskemu prvaku, potem to ni več naključje, ampak kakovost,« opozarja Vrhovec. Izkazala sta se tudi oba vratarja – Damir Puškar, leta 2008 je zaradi nastopa na neuradnem evropskem prvenstvu celo izgubil službo, in Igor Bratič, na Elektru Slovenije bdi nad daljnovodi, sta parala živce krepko plačanim profesionalcem z Iberskega polotoka. Njihovi mesečni zaslužki se vrtijo od 15.000 evrov navzgor. Nad igro ni bil navdušen niti španski selektor Jose Venancio Lopez. »Do 18. minute smo igrali dobro, vodili smo 3:0. Potem pa se je tekma končala. Niso nam pustili več igrati,« je opozoril Španec, ki je bentil zaradi grobe igre. »Prišli smo iz Španije, da promoviramo futsal. Zato smo od sodnikov pričakovali nekaj več spoštovanja. Sodniki so dovolili zelo moško igro, dovolili so praktično vse.«

Na EP vsaj med osem

Vsi po vrsti pa so bili navdušeni nad izjemnim vzdušjem, ki so ga pripravili na Štajerskem. Domači župan Andrej Fištravec je vešče izvedel uvodni strel, za gledalce so pripravili številne nagradne igre. Na koncu je bil židane volje tudi predsednik MNZ Maribor Milan Jarc, ki je z ekipo poskrbel za organizacijo tekme. Španci so med prvim in drugim polčasom pojedli nekaj pomaranč in kivijev, a jim niti to ni pomagalo proti srčni slovenski četi, ki na bližnjem evropskem prvenstvu odkrito cilja na četrtfinale. »Ne bomo poleteli, rezultati nas ne smejo zavesti, ostajamo trdo na realnih tleh, za vsakogar pa bomo neugoden tekmec,« sklene Igor Osredkar, ki je sinoči v Litiji še 100. oblekel dres državne reprezentance. Rekorder s 114 nastopi ostaja Benjamin Melink.

Deli s prijatelji