PORAZ

Slovenija v krizi: boljša, a izgublja

Objavljeno 24. marec 2013 08.33 | Posodobljeno 24. marec 2013 08.33 | Piše: Rok Tamše

Slovenski nogometaši so na tekmi proti Islandiji pokazali napredek v igri, a spet izgubili.

Milivoje Novaković se je vrnil v reprezentanco z zadetkom (foto: Tomi Lombar).

LJUBLJANA – »Točk ni. To je za vas in statistiko najbolj pomembno, če se hočeš kam uvrstiti. Fantom sem rekel hvala za teh pet dni. Oddelali so svoje, nogomet pa je takšen, da če imaš igralca, ki 'šutne' s tridesetih metrov v devetdeset, je to to. V svoji trenerski karieri nisem imel težjega dela, kar se tiče sestavljanja mozaika. Bili so boljši od Islandije, vendar je rezultat negativen. Od tega ne bežim. Tako pač je. Kruto,« je povedal selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec, potem ko je njegovo moštvo v kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu proti Islandiji v ljubljanskih Stožicah izgubilo z 2 : 1. Slovenci so povedli z golom Milivoja Novakovića, za preobrat pa je z dvema zadetkoma poskrbel Sigurdsson.

Kampanjski navijači

Na največjem slovenskem stadionu se je zbralo mizernih 5500 gledalcev, kar ne pritiče deželi, ki bi svoje izbrano moštvo rada gledala na vsakem velikem tekmovanju. Za nekatere je preveč 18 evrov za vstopnico, drugi so se zabavali v Planici, tretji nimajo več zaupanja do reprezentance, ker so kampanjski navijači. Ko so rezultati dobri, so zraven, ko je težko, jih ne briga za nogomet. Nič novega na Slovenskem, bi lahko zapisali.

Katanec je v kratkem času dosegel eno: reprezentanca igra všečen nogomet z borbenim pristopom. Težava je edino v tem, da jih kljub temu premaga ekipa, ki je na lestvici Mednarodne nogometne zveze 40 mest za Slovenijo. Iz črnega niza se je očitno težko izvleči. »Ni apatije. Še naprej bomo delali. Nismo vrgli puške v koruzo. Za uvrstitev na veliki turnir moraš imeti kakovost. Žal pa mi je, da izgubimo tekmo, v kateri smo boljši. Zdaj bomo v naši skupini tekmec, ki bo marsikomu pokvaril račune. Še naprej bomo imeli pošten pristop do igre in na vsaki tekmi bomo šli na zmago,« pravi Katanec.

Reprezentanca s potencialom

»Prevečkrat se nam ponavlja, da ne odigramo tekme brez prejetega gola. Vse se je obrnilo proti nam. Tako je že od prve tekme v kvalifikacijah proti Švici. Tekmeci zadenejo, mi pač ne. Razočarani smo,« je dejal izkušeni vezist Aleksander Radosavljević.

Branko Ilić je bil všečen na položaju štoperja. »V prvem polčasu smo bili boljši, v drugem pa so nas Islandci najprej presenetili z evrogolom iz prostega strela. Nato nas je kar malce zmanjkalo. Kar prehitro smo hoteli spet zadeti, pa se nam ni izšlo. Še naprej moramo delati za našo igro. Mislim, da smo pokazali veliko dobrih stvari, toda ko izgubiš, je vse to drugotnega pomena.«

»V tej tekmi smo bili boljši, a smo izgubili. Takšen je pač nogomet. Ta reprezentanca ima potencial, zato moramo vztrajno delati in delati, pa bo bolje. Borbenost imamo, moramo pa še najti svojo igro. Sam lahko še pomagam mlajšim fantom, da dozorijo. Hočem biti zraven, selektor pa se bo odločil, ali bo igral. Navijači so videli, da smo se borili, a nam ni šlo. Še naprej moramo delati za to, da bodo ljudje spet napolnili stadion, ko igra reprezentanca,« je povedal povratnik v reprezentanco in strelec edinega slovenskega zadetka Milivoje Novaković.

Kvalifikacije za SP 2014

Slovenija – Islandija 1 : 2 (1 : 0)


Norveška – Albanija 0 : 1


Ciper – Švica 0 : 0


Vrstni red skupine E


1. Švica 11


2. Islandija 9


3. Albanija 9


4. Norveška 7


5. Ciper 4


6. Slovenija 3

Deli s prijatelji