TRENING

Slovenija testira Zlatana pred podpisom za United

Objavljeno 28. maj 2016 09.36 | Posodobljeno 28. maj 2016 09.36 | Piše: Rok Tamše

Slovenska nogometna reprezentanca pred prijateljsko tekmo na Švedskem.

Zlatan Ibrahimović bo glavna nevarnost za slovensko izbrano vrsto. Foto Reuters

Slovenska nogometna reprezentanca je včeraj v svoji bazi na Brdu pri Kranju s popoldanskim treningom zaključila petdnevne priprave za ponedeljkov prijateljski obračun s Švedsko v Malmöju. Danes zjutraj bo selektor Srečko Katanec z dodobra spremenjeno zasedbo (poškodbe plus pomlajevanje izbrane vrste) odpotoval v Skandinavijo, tretje največje švedsko mesto, ki šteje nekaj več kot 300.000 prebivalcev. Tam je doma prvi zvezdnik švedske reprezentance Zlatan Ibrahimović, ki bo glavna nevarnost za neizkušeno obrambo Slovenije. V zadnji liniji bosta namreč zaradi poškodb manjkala osrednja štoperja, kapetan Boštjan Cesar in Miral Samardžić. Centralna branilska vrsta je tako okrnjena, da je moral Katanec iz mlade reprezentance poklicati Jona Gorenca Stankovića, da je lahko z igralci bolje uigral vse zamisli. No, mladi up se je medtem že vrnil k svojim vrstnikom, ki jih čakata dve prijateljski preizkušnji z Azerbajdžanom v Novi Gorici in Ajdovščini.

Poudariti velja, da bo Slovenija na Severu Evrope gostovala tudi brez prvega vratarja Jana Oblaka, ki je zaposlen z drevišnjim finalom lige prvakov. Zamenjal ga bo Vid Belec. Šef je imel v minulih dneh precej dela s tem, da je peterici debitantov (vratar Grega Sorčan, štoper Miha Mevlja, desni bočni branilec Boban Jović ter vezista Rok Kronaveter in Jure Matjašič) predstavil način dela in igre v nacionalnem moštvu. Že tekma v Malmöju bo razkrila, kako dojemljivi so za novosti na višji nogometni ravni in predvsem koliko poguma premorejo za spopad z udeleženko junijskega evropskega prvenstva v Franciji. Še pomembneje pa bo, ali bo končno bolje delovala zvezna vrsta, in to v obeh smereh, torej v obrambnih nalogah in pri kreiranju napadalnih akcij. Obračun s Švedi in potem še tisti s Turki 5. junija v Ljubljani bo razkril, ali lahko gre Katanec mirne duše v bitke za nastop na SP 2018 z Renejem Krhinom in Jasminom Kurtićem v vlogi defenzivnih vezistov. Zaradi nevarnosti, ki jih bodo sejali Švedi, bosta bržčas pod velikim pritiskom, z ustreznim odzivom pa bosta veliko pomagala zadnji vrsti. Pričakovati je, da bo vajeti igre na sredini igrišča v svoje roke vzel povratnik po poškodbi Kevin Kampl, svoje mora proti vratom nasprotnika prispevati Josip Iličić, ki lahko zdaj lažje diha zaradi odsotnosti poškodovanega Valterja Birse. Na levi strani se zdi logična izbira Benjamin Verbič, neumorni tekač, ki je zavzet v obrambnih nalogah in poudarjeno predrzen v napadu. V konici napada naj bi startni položaj zavzel Roman Bezjak, saj se Robert Berić še vrača po poškodbi, Milivoje Novaković pa je bolj v vlogi mentorja in jokerja s klopi.

Že omenjeni Ibrahimović bo razred zase na zelenici stadiona Swedbank, ki premore 21.000 sedežev za mednarodne tekme. Štiriintridesetletni golgeter, ki je pravkar končal uspešno štiriletno obdobje pri francoskem prvaku PSG, je tudi zdaj v središču medijske pozornosti, saj prevladujejo ugibanja, da se bo podal v Manchester United, kamor ga vabi njegov nekdanji šef iz milanskega Interja Jose Mourinho. Tako so angleški novinarji okupirali Malmö, vse v želji, da bi na Otok spravili ekskluzivo o Zlatanu kot novem rdečem vragu. Toda as bošnjaško-hrvaških korenin se za zdaj le skrivnostno nasmiha.

 

Deli s prijatelji