KVALIFIKACIJE

Slovenija pričakuje udar Katančeve čete

Objavljeno 19. marec 2013 12.05 | Posodobljeno 19. marec 2013 12.05 | Piše: Rok Tamše

Slovenski nogometaši se na Obali pripravljajo na petkovo tekmo proti Islandiji v kvalifikacijah za SP.

Milivoje Novaković je velik adut Srečka Katanca (foto: Marko Pigac).

PORTOROŽ – Še dobro, da je selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec svoje izbrance tokrat povabil na Obalo, kjer je sicer včeraj deževalo in pihal jugo, nikakor pa vadbe in priprave na tekmo proti Islandiji ne ovira sneg. V portoroškem hotelu Metropol se verjetno kar iskri od kovanja taktike v strokovnem vodstvu, kjer so ob Katancu še Aleš Čeh, Željko Milinović in Nihad Pejković. Če ne drugega, selektorju in sodelavcem ni treba odkrivati tople vode. Islandija mora pasti zlepa ali zgrda. Upoštevati je treba, da igralna forma večine reprezentantov ni ravno na najvišji ravni, zato bodo morali proti trdoživim Islandcem pokazati toliko več discipline in borbenosti. Vsekakor neprimerno več, kot je je bilo na prijateljski tekmi z BiH, prav tako v Stožicah, kjer so na začetku februarja prelahkotno in prehitro položili orožje.

Osvežitev bo Novaković

Za petkov dvoboj z Islandci ob 18. uri Katanec ne more računati na kaznovana Andraža Kirma in Josipa Iličića, kot zadnji je odpadel poškodovani Kevin Kampl. Na petih treningih se bodo izkristalizirale zamenjave na posameznih igralnih položajih (verjetno po ena v vsaki liniji glede na tekmo proti BiH) in način igre v obrambi (s tremi ali štirimi branilci v zadnji liniji). Tokrat bo osvežitev v izbrani vrsti pomenil povratnik, 33-letni Milivoje Novaković, napadalec japonskega prvoligaša Omija Ardija. Novagol ne bo samo okrepitev na igrišču, temveč bo s svojim pristopom dodatno mobiliziral fante, ki prihajajo v ospredje, a še kar ne zmorejo prevzeti vloge nosilcev igre. Pri tem jih v veliki meri ovira pomanjkanje samozavesti, saj Slovenija že dolgo ni dobila tekme proti močnemu tekmecu.

Zmagovalna miselnost

Katanec mora v štirih dneh z igralci ustvariti učinkovit sistem igre, predvsem pa poskrbeti za zmagovalno miselnost. S to bo imel še največ težav ravno zaradi pretežno skromne minutaže igralcev v klubih, znašel pa se je celo v položaju, ko mora razvedriti tudi nekoliko poklapane člane Maribora, ki so v soboto na svojem terenu dobili močno zaušnico od Domžal (1 : 3). Če v slovenski slačilnici obstaja prava kemija, bodo fantje hoteli na vsak način pripraviti prijeten večer tudi za slavljenca Aleša Mertlja, ki bo v petek dopolnil 26 let. Ob točkah in popravi vtisa iz zadnjega obdobja motivov za dobro predstavo torej ne manjka.

Razlogov za podcenjevanje ni

Seveda ni nobenega razloga, da bi Katančevi izbranci kakor koli podcenjevali 92. reprezentanco na lestvici Fifa (Slovenija je na 56. mestu). Švedski strateg Lars Lagerbäck je svoje moštvo brez posebnega pompa v Slovenijo pripeljal že v nedeljo popoldne. Islandci trenirajo na stadionu ŽAK v Šiški (včeraj so bili v telovadnici), stožiško zelenico pa bodo preizkusili jutri. Vezisti Aron Einar Gunnarsson (Cardiff City), Johann Berg Gudmundsson (AZ Alkmaar), Gylfi Sigurdsson (Tottenham) ter napadalci Eidur Gudjohnsen (Club Brugge), Kolbeinn Sigthorsson (Ajax), Alfred Finnbogason (Heerenveen) spadajo med najbolj potentne reprezentante iz dežele vulkanov in ledenikov. Že po naravi so žilavi in nepopustljivi, Lagerbäck pa jim vceplja še taktično zrelost. Ni kaj, Slovenci bodo morali pošteno zavihati rokave.

Deli s prijatelji