REPREZENTANCA

Slovenija neuspešno začela kvalifikacije

Objavljeno 08. september 2014 22.23 | Posodobljeno 09. september 2014 00.49 | Piše: STA, Ma. F.

Slovenska nogometna vrsta je z odličnim izkupičkom dopotovala v Talin, saj v zelo simpatičnem glavnem mestu Estonije še ni izgubila.

Josip Iličić.

TALIN – Slovenska nogometna reprezentanca je na uvodni tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016 v Talinu izgubila proti Estoniji z 0 : 1 (0 : 0).

Stadion A. Le Coq Arena, gledalcev 6561, sodniki: Marciniak, Sokolnicki in Listkiewicz (vsi Poljska). Strelec: 1 : 0 Purje (87.)
Estonija: Pareiko, Morozov, Kallaste, Klavan, Mets, Lindpere (od 85. Purje), Vunk, Antonov (od 71. Kams), Teniste (od 75. Jääger), Anier, Zenjov
Slovenija: S. Handanović, Brečko, Samardžić, Cesar, Struna, Kurtić, Rotman (od 90. Lazarević), Stevanović, Kampl, Iličić (od 61. Birsa), Novaković
Rumena kartona: Antonov; Stevanović
Rdeči karton: Stevanović (82.)

Slovenska nogometna vrsta je z odličnim izkupičkom dopotovala v Talin, saj v zelo simpatičnem glavnem mestu Estonije še ni izgubila. Izbranci Srečka Katanca pa so tokrat prekinili tradicijo. Čeprav so večino tekme prevladovali, so domačini, ki z disciplinirano igro niso dopustili velikih priložnosti, ob koncu tekme zabili odločilni zadetek. Slovenijo naslednja tekma čaka 9. oktobra v Ljudskem vrtu proti Švici.

Katanec je tekmo začel s pričakovano postavo, prednost pred Valterjem Birso pa je dobil Josip Iličić. Slovenija je bila v uvodnih trenutkih konkretnejša, imela nekaj priložnosti, a – tako kot je napovedal Katanec – prostora za igro ni bilo veliko. Domači so bili disciplinirani, si prav tako priigrali nekaj (pol)priložnosti, kakšne večje nevarnosti za oba vratarja pa ni bilo.

Po pol ure igre je Sergej Pareiko, domači vratar, ki ga domača javnost ob odsotnosti Konstantina Vassiljeva vidi kot glavnega aduta baltske vrste, prvič resneje posredoval po strelu Josipa Iličića z 20 metrov. Nadaljevanje ni prineslo sprememb na zelenici, gostje so bili podjetnejši, a ob zgoščeni in disciplinirani domači vrsti prostora za strel proti vratom ni bilo.

V uvodu drugega polčasa je bila slika na igrišču tako rekoč identična dogajanju v prvih 45 minutah. Potem pa so do nekaj udarcev iz kotov prišli domačini, po katerih so ob ne najbolj odločnem posredovanju Samirja Handanoviča in majhni zmedi v kazenskem prostoru dvignili navijače na noge, a na njihovo žalost je mreža ostala nedotaknjena.

Katanec je v igro poslal Valterja Birso namesto Josipa Iličića, a to ni spremenilo dogajanja na igrišču. Še naprej je kakšnih 6000 gledalcev spremljalo »šahovsko« predstavo, v 80. minuti pa se je Rajku Rotmanu ponudila lepa priložnost za vodilni zadetek, a je z roba kazenskega prostora preslabo streljal in zgrešil cilj.

Približno deset minut pred koncem tekme je Dalibor Stevanović zaradi prekrška nad Joelom Lindperejem prislužil drugi rumeni karton in moral predčasno z igrišča. Gostitelji so številčno prednost unovčili v 87. minuti, ko so najprej slovenski branilci in vratar Handanović blokirali nekaj strelov, a nazadnje je odbita žoga prišla do rezervista Atsa Purjeja, ki jo je iz bližine spravil v mrežo za veliko estonsko zmago. Kevin Kampl je imel v sodniškem dodatku še priložnost za izenačenje, a je bil z 20 metrov nenatančen.
 

Deli s prijatelji