NOGOMETNA

Slovenija najprej testira Cavanija, potem še Messija

Objavljeno 09. januar 2014 12.05 | Posodobljeno 09. januar 2014 12.05 | Piše: Rok Tamše

Razkrivamo: nogometna četa Srečka Katanca 4. junija z Urugvajem, 7. junija z Argentino.

Kevin Kampl. Foto: Uroš Hočevar/Delo

Čeprav se slovenska nogometna reprezentanca ni uvrstila na letošnje svetovno prvenstvo v Braziliji, bodo izbranci selektorja Srečka Katanca dodobra občutili vročico največjega in najpomembnejšega turnirja na svetu. Kot je znano, bo Slovenija 5. marca v gosteh odigrala prijateljsko tekmo z Alžirijo, ki bo na mundialu v skupinskem delu igrala z Belgijo, Rusijo in Južno Korejo. Precej bolj vznemirljivo gostovanje pa slovenske ase čaka na začetku junija, torej tik pred začetkom svetovnega prvenstva (od 12. junija do 13. julija v Braziliji), ko bodo kapetan Boštjan Cesar in tovariši odigrali dve prijateljski tekmi v Južni Ameriki. Še pred uradno potrditvijo terminov smo v redakciji Slovenskih novic prejeli kredibilen namig z druge strani Atlantika, da se bo Slovenija najprej 4. junija v Montevideu pomerila z Urugvajem, tri dni pozneje, torej 7. junija, pa še z Argentino v Buenos Airesu. Za obe reprezentanci iz Latinske Amerike bo torej dvoboj s Slovenijo generalka za svetovno prvenstvo.

Slovenska izbrana vrsta še ni bila na prestižnejši turneji. Urugvaj je leta 1930 kot prvi postal svetovni prvak v nogometu, uspeh je ponovil še leta 1950, ko so v dramatičnem finalu z 2 : 1 premagali kar Brazilce v njihovem nogometnem svetišču, stadionu Maracana v Riu de Janeiru. Na zadnjem svetovnem prvenstvu leta 2010 v Južni Afriki so bili nebeško modri hit turnirja in končali na 4. mestu. Na letošnjem mundialu se bodo Urugvajci v predtekmovanju pomerili z Italijo, Anglijo in Kostariko. Zanimivo bo videti, v kakšni formi bodo natančno deset dni pred prvim obračunom na SP s Kostariko Luis Suarez, Edinson Cavani, Diego Forlan in drugi.


Obeta se dogovor med Luko Koper in Mandarićem

Potem ko je nogometaše in vodstvo nogometnega prvoligaša Luke Koper pretresla izvršba Milana Mandarića, ki je blokirala račun kluba, se že obeta dogovor. Koprčani bodo ameriškemu poslovnežu srbskega rodu, ki mu po zadnjih izračunih dolgujejo 690.000 evrov, predlagali, da podpišejo pogodbo o mesečnih nakazilih v znesku 4000 evrov na račun podjetja MM Sport, kamor bo romala tudi polovica vrednosti vsakega prestopa koprskega nogometaša. S tem bi se radi izognili novim nevšečnostim. 
 

Le tri dni po Montevideo, bog te video, kakor je naslov filmske in televizijske uspešnice z glasbo Magnifica, bodo Slovenci sredi Buenos Airesa pospremili na SP Lionela Messija in druge zvezdnike argentinske reprezentance, ki je doslej dvakrat osvojila naslov svetovnega prvaka (1978 in 1986). Brez dvoma bo na stadionu Monumental, ki sprejme 67.000 gledalcev v VIP-loži, nadvse razigran tudi legendarni Diego Armando Maradona z najboljšimi željami za modro-bele, in ni vrag, da mu ne bi v oči padel tudi Kevin Kampl in še kakšen slovenski as. Boljše preizkušnje si Argentinci ne bi mogli zaželeti, saj bodo na SP prvo tekmo igrali proti Bosni in Hercegovini, potem pa še proti Iranu in Nigeriji.

Športna vrednost gostovanja Slovenije v Južni Ameriki je več kot obilna, obetaven pa je tudi poslovni del turneje. Nogometna zveza Slovenije namreč ne bo imela nobenih stroškov, obeta se celo zaslužek s prodajo televizijskih pravic. No, v primeru, da bi Katančevi fantje zagrenili življenje Južnoameričanom pred odhodom na SP, bo predsednik Aleksander Čeferin zagotovo rade volje odobril denarno nagrado. 

Deli s prijatelji