START KVALIFIKACIJI ZA SP

Slovenija bo v Litvi napadla z vsemi topovi

Objavljeno 02. september 2016 18.11 | Posodobljeno 02. september 2016 18.12 | Piše: Rok Tamše

Nogometna reprezentanca se z manjšimi težavami pripravlja na start kvalifikacij za SP.

Selektor Srečko katanec z izbranci na Brdu snuje zmagovito taktiko za dvoboj v Litvi. Foto: Tomi Lombar

BRDO PRI KRANJU – V Nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju odštevajo dneve do starta kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018. Slovenska reprezentanca je zdaj kompletirana, a povsem brez težav ne gre. Na sredinem treningu jo je grdo skupil gleženj defenzivnega vezista Jasmina Kurtića, ki je doživel oster start kapetana Boštjana Cesarja. Igralec Atalante je odšepal z igrišča, otekel gleženj ne omogoča vadbe, sicer pa ne gre za hujšo poškodbo. Kurtić počiva, vprašanje je, ali bo nared za nedeljsko tekmo v Litvi. Zato pa je Kevin Kampl uspešno premagal virozo ter z zamudo v sredo prispel v slovenski tabor in včeraj že opravil prvi trening. Povišana telesna temperatura prvega vratarja Jana Oblaka je prav tako že preteklost, lažji udarec v mišico pa je dobil Josip Iličić, a bo pred odhodom na sever Evrope že normalno vadil. Z virozo se bori tudi Nejc Skubic.

Ob kopici drobnih nevšečnosti selektor Srečko Katanec kombinira in išče udarno enajsterico za spopad v Vilni, kjer so Slovenci v kvalifikacijah za euro 2016 na igrišču z umetno travo zmagali brez posebnih problemov. Oktobra 2014 je bilo 2:0, že v prvem polčasu je oba zadetka dosegel Milivoje Novaković, tokratni adut iz ozadja. Katanec v preteklosti ni bil naklonjen postavitvi 4-4-2, zato je intrigantno vprašanje, ali se bo na gostovanju, kjer bo Slovenija favorit za zmago, morebiti odločil za ta sistem, ali pa za 4-2-3-1 oziroma celo za še napadalnejšo različico 4-3-3. Oba klasična napadalca Roman Bezjak in Robert Berić na treningih delujeta zelo prepričljivo, Valter Birsa, Kampl in Benjamin Verbič so v zelo dobri ustvarjalni formi, Rene Krhin je prva izbira za defenzivnega vezista. Če upoštevamo Skubičeve zdravstvene težave, bi v obrambi na desni strani lahko začel Petar Stojanović, prvi štoperski tandem tvorita Cesar in Miral Samardžić, na levem boku ima Bojan Jokić prednost pred Dejanom Trajkovskim.

Litovska reprezentanca je pod vodstvom novega selektorja Edgarasa Jankauskasa konec maja in junija odigrala dve tekmi za pokal Baltika, kjer je premagala Estonijo z 2:0 in izgubila z Latvijo z 2:1. Sledila je še prijateljska tekma s Poljsko in poraz (0:2). Jankauskas se je Poljakom v Krakowu zoperstavil s postavitvijo 4-2-3-1 in naslednjo pomlajeno udarno enajsterico – Zubas; Vaitkunas, Freidgeimas, Girdvainis, Baravykas; Kuklys, Žulpa; Černych, Slivka, Novikovas; Spalvis. Šestindvajsetletni vratar Emilijus Zubas ima le devet tekem v državnem dresu, najizkušenejši reprezentanti na aktualnem seznamu so branilca Deividas Česnauskis (35 let, 64 nastopov) in Arunas Klimavičius (33, 42), vezist Arvydas Novikovas (25, 30) ter napadalca, kapetan Fiodor Černych (25, 28) in Deivydas Matulevičius (27, 28). Rok Tamše Selektor Srečko Katanec z izbranci na Brdu snuje zmagovito taktiko za dvoboj v Litvi. (foto: tomi lombar)

Tudi Mevlja v ligi prvakov

Štoper slovenske reprezentance Miha Mevlja bo kariero nadaljeval v Rusiji. Nazadnje je bil član bukareškega Dinama, za 700.000 evrov odškodnine pa se seli k Rostovu. Ta bo igral v ligi prvakov, in sicer v isti skupini kot Atletico Madrid Jana Oblaka, Bayern in PSV. Šestindvajsetletni Mevlja bo tako že sedmi Slovenec, ki bo igral v novi sezoni lige prvakov. Ob njem in Oblaku še Benjamin Verbič s Københavnom, Petar Stojanović z zagrebškim Dinamom, Ažbe Jug s Sportingom, Andraž Šporar z Baslom in Kevin Kampl z Bayerjem iz Leverkusna. Prestop je opravil še en reprezentančni štoper. Aljaž Struna se iz italijanskega prvoligaša Palerma seli k drugoligašu Carpiju, kjer brani vratar izbrane vrste Vid Belec

 

Deli s prijatelji