PRED TEKMO

Slovenci nad Vikinge v peklu Ljudskega vrta

Objavljeno 10. oktober 2013 14.10 | Posodobljeno 10. oktober 2013 14.12 | Piše: Rok Tamše

Nogometna Slovenija odšteva ure do obračuna izbrancev Srečka Katanca z Norvežani.

Selektor Srečko Katanec in trener Aleš Čeh igralcem prenašata taktične zamisli za tekmo z Norveško. Foto: Roman Šipić/Delo

BRDO PRI KRANJU – Danes se bodo slovenski nogometni reprezentanti iz pripravljalne baze na Brdu pri Kranju preselili v Maribor, kjer jih jutri čaka tekma v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2014 proti Norveški. Že ptički na vejah čivkajo, da se izbranci selektorja Srečka Katanca borijo za uvrstitev na mundial v Braziliji. Možnosti za to bodo ohranili le z jutrišnjo zmago proti Skandinavcem, potem pa morajo v torek premagati še Švico v Bernu. Samo s šestimi osvojenimi točkami lahko računajo na dodatne kvalifikacije za pot v Južno Ameriko, ob tem jim morajo na roko iti še izidi drugih tekem.

Pečnik ali Ljubijankić?

Na zadnjih treningih je posebno pozorna zdravniška služba z dr. Vasjo Kruhom na čelu, saj ima Kevin Kampl nekoliko načet gleženj, Tim Matavž mečno mišico, tudi Bojana Jokića je stegenska mišica spomnila na nedavno poškodbo, zato včeraj ni treniral. Ne glede na manjše nevšečnosti je pričakovati, da bodo prav vsi nared za jutrišnji dvoboj z Norvežani. Selektor Katanec je v prvi vrsti osredotočen na to, kako bi zapolnil vrzel, ki je nastala zaradi odsotnosti poškodovanega Valterja Birse, člana udarne enajsterice. Šefu se ponujata vsaj dve rešitvi, če bo ohranil postavitev 4-2-3-1, ki se je na zadnjih tekmah izkazala za dobitno. V trojki ofenzivnih vezistov lahko na desnem boku uporabi Nejca Pečnika in Zlatana Ljubijankića, pri odločitvi pa mu bo kot vedno pomagalo delo na treningih in načrt, kako bi bilo najbolje začeti obračun s tekmeci, ki igrajo poudarjeno agresivno, obožujejo preskok igre z dolgimi podajami in priložnosti za gol radi poiščejo ob prekinitvah.

Trdoživi Norvežani

Katanec z Norvežani nima dobrih izkušenj, Slovenija jih na šestih medsebojnih tekmah še sploh ni premagala, iztržila je le en neodločen izid (razlika v zadetkih 4:14). Pred 13 meseci je slovenska izbrana vrsta na drugi tekmi kvalifikacijske skupine E v Oslu izgubila z 1 : 2, potem ko je celo vodila po avtogolu Kjetila Waehlerja. Izenačil je Markus Henriksen, v sodnikovem podaljšku, v 93. minuti pa je John Arne Riise izkoristil še enajstmetrovko za žalostni večer Slovencev, ki jih je takrat vodil Slaviša Stojanović. Nobenega od treh strelcev ni v zasedbi, ki bo danes prispela v štajersko metropolo, Norvežani pa imajo od prejšnjega meseca novega selektorja Per-Mathiasa Høgmoja, zato računajo na tako imenovani pozitiven šok med igralci. Høgmo je med drugimi vpoklical tri novince; 23-letnega napadalca Oleja Kamaro, 21-letnega branilca Martina Linnesa in 34-letnega vratarja Kennetha Hoia. Tudi Norvežani hrepenijo po enakem scenariju kot Slovenci, a imajo točko manj (12 : 11), potem ko so v septembrskem ciklusu doma premagali Ciper (2:0) in izgubili s Švico (0 : 2). Slovenija je medtem premagala Albanijo doma (1 : 0) in Ciper v gosteh (2 : 0). »Za nami je serija zmag, zato nam ne manjka samozavesti. S Katancem smo se odlično ujeli, na igrišču smo vse bolj kompaktni, težko prejmemo zadetek,« pravi kapetan Boštjan Cesar.

Pekel Ljudskega vrta

»Saj vem, da se ponavljam kot papagaj, toda potrebujemo podporo navijačev. Ko ti ne gre najbolje, te lahko pozitivna energija s tribun dvigne in ponese do zmage. Nočem, da bi se slišalo kot prilizovanje, a mariborsko občinstvo je izjemno. Ozračje, ki ga pripravijo na tekmah Maribora, je res velika spodbuda za moštvo. Če bodo na naši tekmi vsaj pol tako dobro navijali, bo super,« je iskren Katanec. Velik plus za reprezentanco je tudi to, da so vijolični po nizu klavrnih rezultatov v nedeljo v prvenstvenem derbiju premagali Olimpijo in tako razvedrili nogometno Štajersko. V peklu Ljudskega vrta bo hladnokrvnost Skandinavcev na težki preizkušnji.
 

Deli s prijatelji