TEKMA

Slovenci lepo pospremili Messija & Co. na mundial

Objavljeno 09. junij 2014 14.04 | Posodobljeno 09. junij 2014 14.06 | Piše: R. T.

Nogometna izbrana vrsta po zastrupitvi s hrano izgubila drugo tekmo na južnoameriški turneji.

Slovenski nogometaši so na zgodovinski mini turneji v Južni Ameriki tik pred začetkom svetovnega prvenstva v Braziliji doživeli zares veliko, a gola le niso zabili. Najprej so izgubili prijateljsko tekmo proti Urugvaju v Montevideu (0:2), z identičnim izidom se je končalo tudi preizkušanje Argentincev z Lionelom Messijem na čelu. Bolj kot tekma je bilo še prej v La Plati dramatično dogajanje v hotelu, saj se je kar šest slovenskih reprezentantov zastrupilo s hrano. Prvi vratar Samir Handanović je zato ostal v postelji, slabo so se počutili že tako poškodovani drugi vratar Jan Oblak, kapetan Boštjan Cesar, Dalibor Stevanovič in Andraž Struna. Cesarja, ki je postal lastnik Messijevega dresa, in Stevanoviča je zdravniška služba celo usposobila za nastop, debitant Vid Belec pa je zasedel mesto med vratnicama.

Prijateljsko 
s prebliski

Tekma je minila na nizkih obratih, saj si v prazničnem ozračju pred 50.000 gledalci in slovesu argentinske reprezentance pred odhodom na mundial k sosedom ni bilo mogoče zamisliti, da bi kateri od izbrancev Srečka Katanca denimo poškodoval domačega ljubljenca. Zato tudi modro-beli niso ravno pohodili plina, čeprav je prvi gol Sloveniji že v 12. minuti zabil Ricardo Alvarez. Na sredini igrišča mu je žogo podaril Jasmin Kurtić, pozneje pa ga ob strelu kakšnih 20 metrov od vrat ni uspelo blokirati Cesarju, tako da je žoga končala v mreži tik ob levi vratnici. Pozneje se je Belec kar nekajkrat izkazal ob zrelih priložnostih gostiteljev, nemočen je bil le v 75. minuti, ko so slovensko obrambo v pravcatem latino slogu izigrali glavni zvezdniki Messi, Angel di Maria in Sergio Agüero (v igro so vstopili v 757. minuti), prvi zvezdnik Argentine pa je z desetih metrov zaključil posel. Domačega vratarja Sergia Romera so najresneje ogrozili Andraž Kirm, Josip Iličić, Mišo Brečko in Milivoje Novaković, a to niso bile priložnosti za puljenje las.


Zastava z napačnim grbom

Na stadionu v La Plati je za slovensko reprezentanco navijalo tudi okrog 2500 Slovencev in njihovih potomcev, ki živijo v Argentini. Na tribuni so razvili slovensko trobojnico z modrim orlom, znakom slovenskega domobranstva. »Zagotovo nas razni politični simboli, posebno če so sporni, na tribuni ne radostijo. Si rahlo razočaran, ker slovenska zastava je samo ena in je edina, ki lahko predstavlja našo državo doma in po svetu,« je za MMC povedal predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin.

Katanec dobil dva nova

»Vedeli smo, da bo tekma proti Argentini zelo težka. Ali igra prva ali druga postava, je vseeno. Absurdno je, da smo mi po vstopu Lea Messija, Angela di Marie in Sergia Agüera igrali še bolje kot prej. Drugače pa nič presenetljivega,« je dejal Katanec, neutrudni branilec Brečko pa je bil še slikovitejši: »Pač, Argentina je bila boljša ekipa in je zmagala. Drugače so to takšne tekme, na katerih nihče ne ve, kako bi šel v tekmo. Ali 20- ali 80- ali 100-odstotno. Nikogar pač nočeš poškodovati. To so zame najslabše tekme. Tako v glavi pa še ob koncu sezone in vse skupaj. Na srečo smo vsi živi, zdravi, tako mi kot oni. Boljši so bili, slavili, in to je to.« Tokrat rezultat res ni bil v ospredju, po šestih odpovedih pred turnejo (Kevin Kampl, Valter Birsa, Tim Matavž, Zlatan Ljubijankić, Rene Krhin in Martin Milec) je bil Katanec prisiljen v eksperimentiranje, ki se je na koncu dobro izšlo. »Mislim, da je bila ta turneja uspešna, ker sem dobil dva nova igralca (Mirala Samardžića in Rajka Rotmana, op. p.), kar je za nas zelo pozitivno. Pri določenih igralcih pa sem videl, da v treh dneh ne morejo začeti dveh tekem. To je znak za kvalifikacije, saj se bo tam dogajalo podobno, tekme bodo namreč na tri dni. Zato bo pomembno imeti širšo bazo, saj bomo na dveh tekmah gotovo uporabljali 15, 16 igralcev,« je Srečko Nacionale že pogledal proti 8. septembru, ko bo izbrana vrsta začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2016, prvi tekmec pa bo Estonija v gosteh.

Domače nogometno božanstvo Messi je zgolj na kratko podžgal navijače: »Prišla je ura resnice. Prijateljske tekme so za nami, v Brazilijo gremo željni uspeha. Imamo enotno in močno moštvo, storili smo to, kar je želel selektor. Še nikoli prej nismo bili tako povezani v naših skupnih sanjah.« Argentina bo pohod proti vrhu začela v skupini F proti reprezentancam BiH, Irana in Nigerije. 

Deli s prijatelji