VESEL

Slavljenec Čeferin uživa v bogati nogometni jeseni

Objavljeno 13. oktober 2014 10.28 | Posodobljeno 13. oktober 2014 10.28 | Piše: Rok Tamše

Prvi mož Nogometne zveze Slovenije navdušen nad nedavnimi uspehi.

Predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin napoveduje še boljše čase za slovenski nogomet. Foto: Marko Feist

Čeprav je slovenska nogometna reprezentanca prejšnji mesec dobila rezultatsko klofuto na Baltiku, so se izbranci selektorja Srečka Katanca dobre volje in odločni, da grejo po novo zmago, vrnili v ta del Evrope. Po zmagi proti Švici v četrtek v Mariboru se je smejalo vsem v slovenskem taboru, v sončni Vilni je tekmo z Litvo v kvalifikacijah za euro 2016 z velikim optimizmom pričakoval tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin.  Nogometaši so svojemu predsedniku z zmago 2 : 0 pripravili ustrezno darilo za 47. rojstni dan, ki ga praznuje danes.

Cvetoča 
nogometna jesen

Prvi mož nogometne družine ima še več razlogov za dobro voljo, saj je v minulih tednih njegov šport dobro zrasel v očeh javnosti. Izbrana vrsta tako in tako vselej žanje izjemno pozornost, Maribor je sprožil evforijo z nastopi v ligi prvakov, še vedno pa se s hvalospevi govori o derbiju med Mariborom in Olimpijo. »Ta derbi je bil najboljša reklama za slovenski nogomet. Mislim, da je zdaj res vsem dvomljivcem zaprl usta. Imamo kakovosten nogomet v prvi ligi, manjka le več publike. O Mariboru, ki je dosegel izjemen uspeh, ni treba posebej izgubljati besed. Ne samo da se je uvrstil v skupinski del lige prvakov, ampak je tam povsem konkurenčen. To me res veseli. Zmaga reprezentance proti Švici pa ima tudi svojo težo. Premagali smo moštvo, ki je po vsem med desetimi najboljšimi na svetu, premaga lahko vse ekipe iz svetovnega vrha, tudi prvaka. Toda ta ena, posamična zmaga ne pomeni nič. Kakor sem tudi dejal, da poraz proti Estoniji sam po sebi ne pomeni nič. Kvalifikacije so še dolge in zato se pridružujem vsem, ki pravijo, da moramo iti od tekme do tekme. To ni fraza, to je nujno, če želimo iztržiti največ na vsaki tekmi,« je športno filozofijo izbrane vrste povsem ponotranjil tudi vrhovni šef, ki ni skoparil niti s pohvalami na račun udeleženk lige prvakinj, igralk Teleinga Pomurje, in malonogometnega Oplasta, ki je nedavno gostil turnir v tekmovanju enakega ranga.

Goriške dileme

Reprezentanca je smetana slovenskega nogometa, klubska scena je baza za njene nove uspehe. Ekonomska kriza in akrobacije pri vodenju teh so že botrovale zatonu mnogih klubov. Ljubitelji nogometa so se zdrznili, ko so prejšnji teden pri Gorici zamenjali italijanskega trenerja Luigija Apollonija. Mar bi to lahko privedlo do konca sodelovanja med italijanskim prvoligašem Parmo, ki že drugo sezono tesno sodeluje z Novogoričani? Gorica bi se ob takšnem razpletu znašla v hudih kadrovskih in finančnih škripcih, po črnem scenariju bi lahko sledil mrk prvoligaša. »Nimam takšnih informacij. Mislim, da se to ne bo zgodilo. Kolikor vem, je bila zamenjava trenerja usklajena z Italijani, navsezadnje je njihov športni direktor tudi Italijan. Gorica pa sodeluje tudi z drugimi italijanskimi klubi, ne samo s Parmo. Po besedah njihovega predsednika Roberta Vrtovca ni bojazni, da bi se klub zaradi te menjave znašel v težavah,« nepredvidljivo goriško žogo umirja Čeferin.

Gradnja centra
in rušenje zakona

Ni vse na igrišču, dogaja se tudi na skorajšnjem gradbišču. Gradnja nogometnega centra na Brdu pri Kranju je tik pred zdajci. »Izvajalce del smo izbrali, oktobra se bodo zanesljivo začela dela. Sredstva imamo praktično zagotovljena, največ od Uefe in Fife, nič pa od države,« je namignil Čeferin in na vprašanje, ali se vendarle obeta tudi podpora iz državnega proračuna, diplomatsko odvrnil: »Potihem upamo, pričakujemo pa ne.« Je pa na relaciji do države odprta še ena fronta, ki jo je Čeferin napovedoval že dolgo tega. Skupaj s kolegi iz drugih krovnih športnih organizacij pripravljajo zakonski predlog, ki bi zrušil obstoječi zakon o prepovedi točenja alkoholnih pijač na športnih prireditvah. »Pogovarjal sem se že s poslanci iz različnih strank in pri vseh smo naleteli na pozitivno razpoloženje glede naše pobude. Če kje pričakujem oviro, je to ministrstvo za zdravje, a o tem bomo razpravljali, če oziroma ko bomo prišli do tega. Verjamem, da bodo že letos v parlamentu obravnavali naš predlog.«

Gostili bi mlade upe in futsal moštva iz Evrope

Nogometna zveza Slovenije je pri Uefi vložila kandidaturo za organizacijo dveh turnirjev: evropskega prvenstva igralcev do 19 let, ki bo leta 2017 (mlade upe stare celine je lani, denimo, gostila Litva), in evropskega prvenstva v dvoranskem nogometu leta 2018. »Mislim, da smo sposobni organizirati oba turnirja. Kandidaturo smo oddali, zdaj čakamo na odgovor Uefe. Morda bi lahko imel kdo regionalne pomisleke glede eura v futsalu, saj je bil pred dvema letoma turnir na Hrvaškem, prihodnji euro, leta 2016, pa bo v Srbiji,« je pojasnil Aleksander Čeferin.

Deli s prijatelji