CRVENA ZVEZDA

Slave ob lovoriki na balin

Objavljeno 24. marec 2014 18.17 | Posodobljeno 24. marec 2014 18.18 | Piše: Igor Đurović

Nekdanji selektor nogometne reprezentance Slaviša Stojanović niza zmage s Crveno zvezdo.

Slaviša Stojanović rdeče-bele v težkih razmerah ohranja na prvem mestu. Foto: NovostI.rs

Nekdanji selektor slovenske nogometne reprezentance Slaviša Stojanović, ki v tej sezoni vodi beograjsko Crveno zvezdo, po 20 krogih srbskega prvenstva lahko mirno spi. Po sobotni zmagi na stadionu Vojvodine v Novem Sadu, kjer so premagali Donji Srem z 1:0 (Srem iz varnostnih razlogov ni mogel gostiti tekme v domačih Pečincih) z golom slovenskega reprezentanta Nejca Pečnika, so rdeče-beli še vedno točko pred mestnim tekmecem Partizanom v srbskem prvenstvu. Prav 44-letni Ljubljančan naj bi po dolgoletni vladavini Partizana naslov prvaka vrnil na Marakano. Zvezdaši so nanizali deset zaporednih zmag, po zmagi v derbiju s Partizanom 2. novembra so pred njimi klonili še Rad, Sloboda, OFK Beograd, Vojvodina, Javor, Jagodina, Napredak, Radnički 1923 in Donji Srem.

Tudi v Stojanovićevi rojstni vasi Gornji Dejan, kjer živi še 12 ljudi, vsi navijajo za Crveno zvezdo, posebno ponosni pa so na trenerja, ki je pred zadnjo tekmo igralcem v slačilnici zabičal, naj v medijih ne dvigujejo napetosti in se posvečajo le svoji igri. Obljubil jim je tudi glasbeni koncert po sezoni, če bodo prvi. »Enkrat sem igralcem v šali dejal, naj sestavijo seznam pesmi, jaz pa jih bom zapel in zaigral na kitari,« je Stojanović, ki ga pri nekdanjem evropskem prvaku vsi po vrsti kličejo šef, razkril v dvostranskem intervjuju za Sportski žurnal, v katerem so ga spraševali tudi bralci. Te je zelo zanimala njegova glasbena plat življenja. Povedal je, da poleg beograjske Ekatarine Velike najraje posluša še skupine Leb in sol iz Skopja, Grad z Reke in slovenske Niet. Ima kar pet kitar, med katerimi je najbolj ponosen na Yamahino jazz kitaro, ki jih je na svetu zelo malo.

Konec aprila še posebno vroče

Navijačem je dejal, da se je v primeru osvojitve naslova prvaka pripravljen odpovedati lasem: »Če bomo prvi, se bom ostrigel na nulo.« Slave, ki ga imajo v Beogradu radi tudi zaradi tega, ker se ne pritožuje nad slabimi razmerami za delo in pritiski iz vseh strani, je izdal skrivnost, da je pri Barceloni kratek čas sodeloval s Frankom Rijkaardom, pri katerem je bil zadolžen za igro iz prekinitev. »Prekinitve igre so zelo pomemben del nogometa in na tem delamo, odkar sem prišel v Zvezdo. Ko ne gre v igri in ko ne izkoriščaš priložnosti, so ravno prekinitve priložnost, da se rešiš. Zelo sem vesel, da smo celo vrsto golov dosegli na takšen način. To je dokaz, da smo v tem dobri.« O zadnji slovenski okrepitvi rdeče-belih, Dejanu Kelharju, je dejal: »Rezultati kažejo, da sta tako Kelhar kot tudi Savo Pavićević pravi okrepitvi in da smo zdaj v obrambi močnejši, kot smo bili v jesenskem delu.« Priznal je, da ima posebne rituale pred tekmami in da to počne veliko trenerjev, med katerimi je omenil prijatelja Diega Simeoneja, ki pred tekmo vedno pokliče družino. Spomnil se je še izkušnje iz igralskih časov, ko so za takratnega trenerja vsi vedeli, s katero nogo stopi na igrišče, katere tablete jemlje itn. Beograjskim novinarjem je še zaupal, da je pokojnega očeta zadela kap zaradi tekme, ko je še vodil Domžale.

Konec aprila bo v Beogradu še posebno vroče, saj bo na nogometnem derbiju med Partizanom in Crveno zvezdo (26. aprila), ki bo verjetno odločal o srbskem prvaku, v srbski prestolnici tudi zaključni turnir košarkarske lige ABA. Po 11 letih prevlade Partizana imajo košarkarji Crvene zvezde, ki so vodilni v ABA, še močnejši kompleks črno-belih kot nogometni kolegi.

Deli s prijatelji