GOLGETERJA

Škaper in Ubavič sta jih počastila s petardo

Objavljeno 24. september 2015 12.47 | Posodobljeno 24. september 2015 12.48 | Piše: Rok Tamše

Na slovenski prvoligaški nogometni sceni imamo dva izjemna rekorderja.

Kralj slovenskih golgeterjev Štefan Škaper je kariero končal 5. septembra 2000. Foto: Oste Bakal

V sosednjem stolpcu na tej strani pišemo o bundesligaškem podvigu Poljaka Roberta Lewandowskega v dresu münchenskega Bayerna. Pet zadetkov na eni tekmi na tako vrhunski ravni, to je vredno vsega spoštovanja. Toda tudi v Sloveniji imamo golgeterja posebnega kova, ki ga še leta ne bo nihče presegel. Prekmurski velemojster doseganja zadetkov je bil Štefan Škaper, ki je kot za šalo premagoval vratarje na slovenskih prvoligaških zelenicah v 90. letih prejšnjega stoletja. Kar devet sezon je bil v dresu Potrošnika iz Beltincev (1991–1996) in Mure iz Murske Sobote (1996–2000) strah in trepet za obrambe nasprotnikov. V sezonah 1993/94 in 1994/95 je bil priljubljeni Pef prvi strelec lige kot član Potrošnika, prvič s 23, drugič pa s 25 zadetki. Prekmurski golgeter je tudi edini doslej, ki je v elitni slovenski ligi dosegel kar 8 hat-trickov. In, jasno, je tudi povsem osamljen na večni lestvici strelcev. V 226 nastopih je zabil neverjetnih 130 golov.

In zdaj sledi še slovenska zgodba o petih zadetkih na eni tekmi. Tako učinkovita sta bila na domači prvoligaški sceni v obdobju samostojne Slovenije le dva napadalca: napadalec Olimpije Zoran Ubavič in, jasno, Škaper. Ubavič je bil goleador številka 1 v premierni sezoni prvoligaškega tekmovanja v novonastali državi. Takrat je liga štela 21 klubov (odigrali so torej 40 krogov), Zoki pa je v dresu Olimpije dosegel 29 golov. Žal danes 49-letni Ljubljančan boleha za hudo obliko demence in potrebuje 24-urno oskrbo pri družini v Novem Sadu. Ubavič je 7. junija 1992 na tekmi z Dekani za Bežigradom zabil pet golov, Primorci so odšli domov z ducatom zadetkov v svoji mreži (12:0). Zoki je tri gole zabil v prvem polčasu (16., 37. in 42. minuta), dva pa je dodal v drugem (61., 88.). Premierni naslov slovenskega prvaka je kajpada osvojila Olimpija. Pozneje je zablestel njegov kolega in tekmec z ravnice Štefan Škaper. Ta je s petimi zadetki spravil v evforijo navijače Potrošnika iz Beltincev na tekmi s Kočevjem na domačem stadionu, ki je bila 31. maja 1995. To je bil dvoboj zadnjega kroga, Beltinčani so zmagali z 8:0, Škaper pa je petardo takole razporedil po minutah: 6., 11., 37., 55., 87. Beltinci so takrat osvojili peto mesto, za prvakom Olimpijo so zaostali le šest točk (44:38).

Zanimivo, da niti Ubavič niti Škaper nista odšla v tujino, vso kariero sta igrala v Sloveniji. Ubavič je le enkrat oblekel dres reprezentance, in to na njeni prvi (prijateljski) tekmi 3. junija 1992 proti Estoniji v Talinu, kjer je bilo 1:1 (strelec za Slovenijo je bil Igor Benedejčič). Škaper je štirikrat oblekel reprezentančni dres, a prav tako ni dosegel gola. Devetinštiridesetletni Prekmurec je danes trener tretjeligaša Beltincev, ki je trenutno vodilni v vzhodni skupini po petih krogih. Minuli vikend se je Škaper veselil zmage v Odrancih, to nedeljo ga čaka derbi z Rakičanom.

Deli s prijatelji