PREDSEDNIK KLUBA

Sirk rešuje Luko Koper, prva liga je še uganka

Objavljeno 19. junij 2013 11.00 | Posodobljeno 19. junij 2013 11.00 | Piše: Rok Tamše

Podoba nogometne Prve lige Telekom Slovenije nastaja na relaciji Koper–Novo mesto–Kidričevo.

Bo Aneju Sirku uspelo to, kar ni Anteju Gubercu in Andreju Poljšaku?

Na Brdu pri Kranju se je na sestanku izvršnega odbora Nogometne Zveze Slovenije (NZS) pošteno zapletlo. Predsednik Aleksander Čeferin si verjetno ni mislil, da bi lahko bilo popolnjevanje prve lige kar naenkrat tako pereč problem, sploh zato, ker obstajata kar dva resna kandidata – Aluminij in Krka – za mesto desetega člana elitne druščine, potem ko je mrknila Mura 05. Toda v ospredje so stopile težave v obalnem prvoligašu Luki Koper, zato je postalo aktualno tudi vprašanje, ali bodo morebiti na NZS že danes morali zapolniti kar dve mesti v prvi ligi.

Potem ko izvršniki niso za prvoligaša izglasovali niti Aluminija niti Kopra (vnel se je boj med predstavniki medobčinskih nogometnih zvez iz vzhodne in zahodne Slovenije), saj noben klub ni dobil večine glasov, je krovna organizacija pozvala Koprčane »k posredovanju dodatnih informacij o pomembnejših zadevah s športnega, ekonomskega in pravnega področja, ki bi lahko negativno vplivale na tekmovanje kluba v 1. SNL v tekmovalnem letu 2013/14«. Rok za odgovor imajo danes. Če bo odgovor Primorcev negativen, bosta po vsej verjetnosti prvoligaša postala Aluminij in Krka. Toda pri tem se vendarle ne gre prenagliti, saj ima Luka Koper pridobljeno tekmovalno licenco za prihodnjo prvoligaško sezono. Zato nogometna javnost pričakuje pošten odgovor glede prihodnosti koprske nogometne barke predvsem v finančnem pogledu.

Sirk kot povezovalec

Kot je znano, sta prejšnji teden odstopila predsednik in podpredsednik Luke Koper, Andrej Poljšak in Ante Guberac. Nad klubom visi uradni dolg 1,9 milijona evrov, toda največji upnik Milan Mandarić (1,3 milijona evrov) je že prejšnji teden v pogovoru za Slovenske novice jasno povedal, da od kluba pričakuje poplačilo 800.000 evrov (100.000 do konca avgusta, preostalih 700.000 pa postopoma, glede na zmožnosti oziroma prodajo igralcev v tujino). Drugi največji upnik je podjetje Grafist, katerega lastnik je Guberac. Temu koprski klub dolguje 300.000 evrov, a niti Guberac ne pritiska, da bi mu morali ta denar plačati v kratkem. Potem je tu še za 300.000 evrov drugih dolgov, v zvezi s temi pa ni znano, kakšne narave so terjatve upnikov. Po približno realnem scenariju to poletje nad rumeno-modrimi torej visi denarno breme največ 400.000 evrov, kar je obvladljiva vsota, če klub vodi sposobna, spretna in predvsem kredibilna uprava.

Na čelo te se namerava zavihteti Anej Sirk, ki je bil lani kratko obdobje že član uprave, skrbel je za marketing. Ker pri sodelavcih ni naletel na posluh za svoje ideje, je zapustil klub, zdaj pa je ena od ključnih, če ne kar ključna oseba, glede prihodnosti kolektiva z Bonifike. »Dogovori z vsemi zainteresiranimi so v teku. Delamo na tem, da rešimo klub. Moramo doseči sporazume z vsemi upniki, mislim, da pri tem ne bo težav. Pomembno je, da bo to za klub, navijače, mesto in pokrovitelje zdrava rešitev. Jutri (danes, op. p.) bo vse kristalno jasno,« je bil včeraj optimističen Sirk, sicer poslovni svetovalec v Hypo banki. Ga v prihodnje torej zanima predsedovanje Luki Koper? »Da, vidim se izključno kot predsednik kluba. Zanima me samo to.« Pa bo podjetje Luka Koper še glavni pokrovitelj kluba? »Najprej moramo urediti prej omenjene stvari. Pod določenimi pogoji bo še naprej pokrovitelj kluba, v kakšnem obsegu, pa bomo vedeli pozneje, ko bo finančna slika povsem jasna.« Kako pa na to gledajo na Mestni občini Koper? »Brez komentarja,« je jedrnato odgovoril Sirk in hitel reševati, kar se rešiti da. Do danes.

Deli s prijatelji