NOGOMETNI DERBI

Šimundža v Stožicah stavi na taktično kulturo

Objavljeno 04. marec 2015 08.31 | Posodobljeno 04. marec 2015 08.31 | Piše: Rok Tamše, Marko Pigac

Drevi bo središče športne Slovenije v Ljubljani, kjer bo nogometni derbi med Olimpijo in Mariborom.

Strokovno vodstvo Maribora s trenerjem Antejem Šimundžo in športnim direktorjem Zlatkom Zahovičem snuje načrt za zmago. Foto: Jure Eržen

LJUBLJANA – Vse današnje tekme 21. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije bodo v globoki senci velikega derbija med četrtouvrščeno Olimpijo in drugouvrščenim Mariborom. Včeraj smo predstavili pričakovanja v ljubljanskem taboru, kjer prepuščajo vlogo favorita prvaku s Štajerskega, a samo do začetka tekme. Od 20.05 nameravajo Ljubljančani uresničevati svoj načrt, v katerem sta izpostavljena dobra igra in zmaga. Vijolični lovijo vodilne Domžale, za katerimi zaostajajo eno točko, zeleno-beli si želijo na koncu prvenstva zasesti vsaj mesto, ki jim bo omogočilo nastop v evropskem tekmovanju v prihodnji sezoni.

Primorski derbi, nova tribuna v Zavrču

Pari 21. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije so: Gorica – Luka Koper (ob 15. uri), Celje – Krka (ob 17. uri), Radomlje – Rudar (ob 17. uri), Zavrč – Domžale (ob 19. uri) in Olimpija – Maribor (ob 20.05). Posebno veselo bo v Zavrču, saj bodo gledalci prvič spremljali tekmo na novi tribuni, ki sprejme okrog 1000 gledalcev. Prenova športnega parka je bila vredna približno milijon evrov. Goričani in Koprčani pa bodo odigrali primorski derbi, rumeno-modri z Obale so dobili oba jesenska dvoboja z 1:0. 

Nepredvidljiva Olimpija

»Derbi je vedno derbi ne glede na uvrstitev na lestvici. To pomeni, da gre za prestiž, za nekaj več. Iz športnega vidika pa prinaša tri točke. Lagali bi, če bi dejali, da gre za vsakodnevno tekmo, zato se temu primerno pripravljamo nanjo,« je iskren trener Maribora Ante Šimundža, ki danes ne bo imel na voljo pred dnevi operiranega Dareta Vršiča in s kartoni kaznovanega Aleša Mertlja. »Nekaj viroz se je pojavilo tudi v našem taboru, predvsem pri Arghusu in Željku Filipoviću, a verjamem, da bo drugi nared in pripravljen, da začne od prve minute,« je še dodal Šimundža.

Dejstvo je, da ima mariborski strateg na voljo kakovostnejšo moštvo, tudi večji izbor bolj izkušenih igralcev kot Olimpija. To pa samo po sebi še ni zagotovilo za zmago na derbiju, kjer vladajo posebne razmere. »Pričakujemo trdo in težko tekmo ter motivirano Olimpijo, ki v tekmi z nami išče osebno zadovoljstvo. So ekipa, ki je doma vedno nevarna, nepredvidljiva in ki igra na zmago, kar je tudi dolžnost domačina. Prav zato se pripravljamo zelo zbrano, resno, taktično kulturno in na visokem nivoju,« je pojasnil Šimundža, ki zatrjuje, da so proti Gorici (5 : 1) že pobirali sadove zimskih priprav. Udarnega napadalca Olimpije Andraža Šporarja se ne boji. »Mi igramo proti Olimpiji, in ne proti Šporarju,« je odvrnil na namigovanje o nevarnem ljubljanskem golgeterju. Kako tudi ne bi, če ima prekaljeno obrambno vrsto iz bitk v ligi prvakov. Na drugi strani pa ima Šimundža izjemno razpoloženi napadalni trio Dalibor Volaš-Luka Zahovič-Marcos Tavares, ki je poskrbel za petardo proti Goričanom.

Bohar poziva Viole

V tej sezoni sta se Maribor in Olimpija pomerila le enkrat, 4. oktobra v 12. krogu, v Ljudskem vrtu pa smo imeli kaj videti. Z izjemno kuliso na tribunah Ljudskega vrta, kjer je bilo 10.000 gledalcev, se je derbi končal z izidom 3:3 po začetnem šokantnem vodstvu zmajev s 3 : 0. Na tisti tekmi je mrežo Olimpije zadel tudi Damjan Bohar: »Pustimo tisto tekmo, ki je bila odigrana lani in proti povsem drugi ekipi. Zdaj je pomembno, kaj bomo naredili danes. Če se je česa lepo spomniti, je le to, da smo zaostanek z 0 : 3 na koncu ujeli. To ni navadna tekma, ampak derbi. Čustva so večja, tudi pričakovanja. Po mojem mnenju bomo oboji igrali napadalno, ne gre pričakovati, da se bodo Ljubljančani zaprli. Glavno je, da pridejo na tekmo naše Viole, saj tudi sami vejo, koliko nam pomenijo. Zato jih pričakujem v velikem številu.« Preloženo tekmo iz 3. kroga tega državnega prvenstva, ki bi morala biti avgusta prav tako v Stožicah, bosta največja slovenska kluba odigrala 8. aprila.

Glavni sodnik derbija bo 34-letni Matej Jug, ki je sodil tudi jesenskega. Za mnogo privržencev 12-kratnih slovenskih prvakov je sicer mednarodno priznan sodnik z licenco Fife dokaj nenaklonjen vijoličnim. Na zadnjih treh tekmah v tem prvenstvu, ki jih je sodil Jug, Mariborčanom ni uspelo premagati Olimpije niti dvakrat Domžal (0 : 1 in 2 : 0). Tolminec rad seže po rumenih kartonih, rdečega pa je pokazal tudi napadalcu Maribora Luki Zahoviču v jesenskem dvoboju z Domžalami.

Kje ste, legende, navijači?

Na tekme Maribora v Ljudski vrt redno zahajajo največje vijolične legende Tomislav ProsenVojislav Simeunović, Branko HorjakBranko ŠarenacZvonko BreberKliton Bozgo in drugi. V Stožicah ni podobno z legendami zeleno-belih. Na VIP-tribuni boste težko našli Branka OblakaVilija in Petra Amerška, Miloša Šoškića in še mnogo drugih znanih obrazov. Nekateri so se ohladili do Olimpije, drugi sploh niso vabljeni na tekme. Škoda. Verjamemo pa, da bodo drevi med gledalci selektor Srečko Katanec ter njegovi sodelavci v reprezentanci Aleš ČehŽeljko Milinovič in Nihad Pejković ter selektor mlade reprezentance Slovenije Primož Gliha, pa Marko ElsnerDžoni NovakRobert Englaro... Bojkot domačih tekem Olimpije nadaljuje navijaška skupina Green Dragons, tako da navijaško ozračje na tribunah morda ne bo povsem po merilih nacionalnega derbija. 

 

Deli s prijatelji