NAPREDOVANJE

Šimundža: Tako kot vse je tudi to tekma sezone

Objavljeno 23. julij 2014 12.04 | Posodobljeno 23. julij 2014 12.06 | Piše: Rok Tamše, Marko Pigac

Nogometaši Maribora morajo za nadaljnji evropski pohod premagati Zrinjski iz BiH.

Jean-Phillipe Mendy čaka na prvi zadetek v tej sezoni. Foto: Blaž Samec

Prišel je prvi trenutek evropske resnice za vijolične. Po izidu 0:0 pred enim tednom v Mostarju morajo varovanci trenerja Anteja Šimundže drevi premagati prvaka BiH Zrinjski, če hočejo sodelovati v 3. krogu kvalifikacij za ligo prvakov. Izkušnje in kakovost vodilnega slovenskega kluba so ogromne, žilavega nasprotnika se bo lotila pravzaprav enaka zasedba, ki je letos igrala celo v šestnajstini finala EL, kjer je izgubila proti poznejšemu zmagovalcu Sevilli. Če bi se tokrat zgodil spodrsljaj... Ne, na to v Ljudskem vrtu nihče noče pomisliti niti za trenutek. »Zelo dobro se zavedamo, kaj nam pomeni ta tekma. Sam sem popolnoma pripravljen za razliko od torka, ko sem bil psihofizično izžet,« je povedal robustni francoski napadalec Jean-Phillipe Mendy, ki hlepi po zadetkih. Bržkone je spomin na lanski obračun s sarajevskim Željezničarjem nadvse svež, saj se je zelo dobro videlo, da bosanski nogometaši na mariborski zelenici niso dorasli ritmu slovenskega prvaka. Mimogrede: Zrinjski si je na domačem stadionu pod Bijelim bregom pomagal tudi s počasnejšimi žogami.

Niso vadili enajstmetrovk

»Ne, enajstmetrovk nismo vadili,« je na presenečenje sedme sile odgovoril strateg Maribora Ante Šimundža, ki bo lahko računal na prav vse igralce, saj ni ne poškodb ne kazni. »Ne bojim se slabih realizacij, saj se vidi, da smo imeli tako v Mostarju kot proti Rudarju pobudo in priložnosti. Tekmo moramo začeti z ničle in jo maksimalno odgarati. Biti moramo skoncentrirani, vemo, kje so njihove nevarnosti, in pripravljeni smo na to. Nikakor pa od prve minute ne smemo podcenjevati nasprotnika, biti naivni in zaletavi,« je še dejal precej skrivnostni Šimundža. Ne skriva pa, da je precej rezerve v igri Dareta Vršiča, ki bo še naprej uspešno zaposloval napadalce. »Tekma nam prinaša precej, bržkone bo to tekma sezone, ampak za nas že tako ali tako velja, da je vsaka tekma tekma sezone,« je jasno šefu vijoličnih. V Ljudskem vrtu drevi ob 20. uri pričakujejo okoli 7000 gledalcev, samo iz Mostarja naj bi prišlo več kot 250 najzvestejših navijačev, ki veljajo za precej provokativne, še posebno z ustaško retoriko. Ta je kajpada prepovedana, zato glavni sodnik, Rus Sergej Lapočkin, gotovo ne bo milosten ob morebitnem tovrstnem izpadu gostov iz BiH.

Pred vročim obračunom se širijo tudi govorice, da bi ob uvrstitvi v skupinski del lige prvakov ali vsaj evropske lige mariborsko moštvo lahko okrepil nekdanji napadalec vijoličnih Etien Velikonja, ki se bori za boljši status pri Cardiffu, po nekaterih informacijah pa bi lahko v mesto ob Dravi prispel reprezentant Nejc Pečnik, ki je po igranju za beograjsko Crveno zvezdo trenutno brez kluba.

Brez derbija, brez Kavčiča

Vodja tekmovalno-licenčne komisije pri Nogometni zvezi Slovenije Andrej Zalar je preložil derbi 3. kroga Prve lige Telekom Slovenije med Olimpijo in Mariborom, ki bi moral biti na sporedu v soboto, 2. avgusta, v Ljubljani. Novega termina tekme še niso določili. Ob tem so iz NZS sporočili še, da položaj selektorja reprezentance U-21 zapušča Tomaž Kavčič, ki je mlado selekcijo vodil kar šest let. Šestdesetletni Kavčič je sprejel ponudbo za vodenje kitajskega drugoligaša Qingdao Jonoon, ki se želi uvrstiti v prvo ligo. Njegov naslednik na klopi mlade izbrane vrste bo znan kmalu.

Koprčani okrepili napad

Moštvo Luke Koper, ki bo jutri, v četrtek, ob 20.30 v povratni tekmi 2. kroga kvalifikacij za evropsko ligo proti azerbajdžanskemu Nefčiju na Bonifiki branilo prednost z 2:1, je okrepil 26-letni hrvaški napadalec Ante Mitrović. Jutri še ne bo imel pravice nastopa, prvič bo lahko igral na tekmi 3. kroga v državnem prvenstvu. Sicer je znano, da bodo na tekmi med Luko Koper in Nefčijem iz Bakuja sodili francoski sodniki, glavni bo Benoit Millot. Gorica bo prav tako jutri ob 20.30 odigrala povratni dvoboj v istem tekmovanju, proti norveškemu Moldeju zaostaja z 1:4. V Novi Gorici bo glavni sodnik Portugalec Carlos Xistra

Deli s prijatelji