1. SNL

Šimundža: Moramo se pogledati v ogledalo

Objavljeno 20. april 2015 14.59 | Posodobljeno 20. april 2015 14.59 | Piše: Rok Tamše

Nogometaši Maribora so v štirih dneh doživeli dva poraza; najprej v prvi polfinalni tekmi pokala Slovenije, nato še v prvenstvenem obračunu z Rudarjem v Velenju. Za ovratnik jim dihajo Domžalčani, ki zaostajajo za štiri točke.

Trener Maribora Ante Šimundža si prizadeva ohraniti mir v moštvu. Foto: Tadej Regent

Hladno in deževno vreme minuli vikend na stadione slovenskih nogometnih prvoligašev ni privabilo kaj prida gledalcev. Ti so začeli zadnjo četrtino državnega prvenstva, glede na dogajanje s klubi na vrhu lestvice pa bo še kako zanimivo prav do zadnjega, 36. kroga, ki bo na sporedu 30. maja. Še prej nas čaka prvi vrhunec sezone 2014/15, pokalni finale bo namreč na sporedu deset dni prej. Toda ta čas ljubitelje nogometa najbolj vznemirja skromna igra Maribora, ki je v štirih dneh izgubil dve tekmi. Po drugem porazu se je njegova prednost na vodilnem položaju lestvice Prve lige Telekom Slovenije s sedmih točk znižala na štiri v primerjavi z drugouvrščenimi Domžalami.

RUDAR : MARIBOR 2:0: Potem ko je Maribor med tednom doživel poraz proti Celju na domačem stadionu v prvi polfinalni tekmi za pokal Slovenije, mu je spodrsnilo še v Šaleški dolini. Rudar je igral celo brez dveh standardnih članov udarne enajsterice, branilca Elvedina Džinića in vezista Damjana Trifkovića, pa je vseeno pokazal odločno in učinkovito igro v dvoboju s favoritom, Mario Babić se je izkazal s pravim evrogolom. Vijolični so na stadion Ob jezeru prišli povsem samozavestni, tudi zato, ker so se zmanjšale skrbi zaradi bolezni in poškodb (od ključnih mož je manjkal le Željko Filipović). A so se znova opekli. »Rudar je bil srečnejši, a si je s srčnostjo in bojevitostjo zaslužil, da je prišel do zmage. Imeli smo odličnih 30, 35 uvodnih minut, nanizali odlične priložnosti, vendar nismo bili učinkoviti, tekmeci pa so zadeli bolj po naključju in nekako se je potem vse obrnilo v njihovo smer,« je ocenil trener Maribora Ante Šimundža, ki mu seveda ni bila pogodu niti izključitev branilca Aleksandra Rajčevića pri vodstvu knapov z 1:0. Vseeno poudarja: »Ostati moramo mirni, zbrani. Še vedno smo prvi, pred nami je osem zahtevnih tekem do konca prvenstva. Verjamem in sem prepričan, da imamo kakovost vse izpeljati po načrtih. Moramo pa se pogledati v ogledalo, jaz prvi in potem vsi igralci, da bomo naredili vse, da se lahko vrnemo na zmagovita pota in nazaj do teh parametrov, kakor smo prišli do vseh dosedanjih skupnih dobrih rezultatov.« V zadnjih štirih krogih je prvak enkrat zmagal, dvakrat remiziral in izgubil. Trener Rudarja Jernej Javornik je priznal: »V tekmo smo šli s strahom, tako da je najprej prevladoval Maribor. Toda iz minute v minuto smo se dvigali in zadeli v pravem trenutku.« Maribor že jutri čaka povratna polfinalna pokalna tekma s Celjem, ki ima izdatno prednost (3:2). Vijolični lahko zdaj pokažejo, iz kakšnega testa so.

DOMŽALE : GORICA 3:1: Tudi Domžalčani imajo dvojno obveznost. V sredo so v Kopru izgubili pokalni dvoboj z 1:0, čeprav so imeli polno uro igralca več na igrišču. Olajšanje je sledilo v prvenstvenem obračunu z Gorico, kjer se je končno prebudil napad rumeno-modrih. Trenerju Luki Elsnerju je močno odleglo, sploh po začetnem vodstvu gostov. »Izpostaviti moram trenutek, ko smo prejeli gol, saj smo bili takrat na najnižji psihološki točki v letošnji sezoni. Spremembe v prvi ekipi so bile nujne, saj smo odigrali že tretjo tekmo v enem tednu. Nekateri igralci so do zdaj nosili veliko breme in po tekmi v Kopru je bilo čutiti, da so baterije nekoliko prazne. Povsem normalno je, da si ekipa, ki igra v zgoščenem ritmu, pomaga z vsemi igralci v kadru. Na našo srečo smo zmagali in dobro izkoristili rotacije. V sredo prihaja ključna tekma proti Kopru, ki nas lahko popelje v boj za lovoriko, hkrati pa si lahko zagotovimo tudi nastop v Evropi,« pred novo pokalno tekmo razmišlja Elsner.

ZAVRČ : CELJE 1:2: Celjani so se po domačem porazu v lokalnem derbiju z velenjskim Rudarjem dvignili kot feniks iz pepela. Omenili smo že njihov pokalni podvig v Ljudskem vrtu, minuli konec tedna pa so opravili še z Zavrčem za nov trojček točk. Toda skrbi povzroča poškodba prvega strelca Benjamina Verbiča, njegov nastop na jutrišnji povratni polfinalni tekmi za pokal Slovenije je močno vprašljiv, zdravstvene težave pa imajo še Blaž Vrhovec, Gregor Bajde in Tadej Vidmajer. Toda trener Simon Rožman ne obupuje: »Imamo ozek kader, a vseeno premoremo kakovost, predvsem pa željo, da se proti absolutnemu favoritu znova pokažemo v pozitivni luči. Vsem svojim igralcem močno zaupam, zato verjamem, da bodo v torek dali vse od sebe. Mariborčani so najnevarnejši v trenutkih, kot je ta, ko imajo za seboj tekmo ali dve brez zmage. O njihovi kakovosti in širini kadra nima smisla izgubljati besed, saj vemo, da so na tem področju daleč pred vsemi. Naša želja pa je predvsem ta, da bi se ob bučni podpori našega občinstva znova prikazali kot atraktivno moštvo, katerega cilj je igranje gledljivega nogometa.«

LUKA KOPER : RADOMLJE 2:0: Novi stari trener Luke Koper Rodolfo Vanoli je očitno na hitro postavil stvari na svoje mesto v slačilnici kanarčkov. Ti so brez prask osvojili nove točke proti Radomljam, toda tekma sezone jih čaka v sredo v Domžalah. Znano je, da že od jeseni vse stavijo na pokalno tekmovanje, prek katerega bi si radi zagotovili uvrstitev na evropsko sceno v prihodnji sezoni. Ob Kamniški Bistrici bodo branili minimalno prednost 1:0. 

Izidi 28. kroga nogometne Prve lige Telekom Slovenije in lestvica:

1. Maribor     28 18  5  5  52:26  59
2. Domžale     28 17  4  7  35:15  55
3. Celje       28 15  9  4  42:18  54
4. Olimpija    28 14  9  5  46:19  51
5. Zavrč       28 12  3 13  27:39  39
6. Rudar       28  9  9 10  34:30  36
7. Luka Koper  28 11  2 15  30:45  35
8. Krka        28  6  7 15  28:42  25
9. Gorica      28  6  6 16  26:39  24
10. Radomlje    28  4  3 21  14:61  13

Deli s prijatelji