PRIPRAVLJENI

Šimundža in bojevniki: Gremo na zmago!

Objavljeno 10. december 2014 08.24 | Posodobljeno 10. december 2014 08.24 | Piše: Marko Pigac

Nogometaši Maribora proti Schalkeju za 3. mesto v skupini G lige prvakov.

Maribor je mesto ironij. Medtem ko župan nespretno razglaša skorajšnji bankrot občine, njeni nogometaši igrajo v najmočnejši nogometni ligi na svetu in z rezultati, ki jim jih zavidajo malodane vse okoliške države, obračajo milijonske zneske. Ampak 12-kratnim slovenskim prvakom to še zdaleč ni dovolj. Drevi ob 20.45 v razprodanem Ljudskem vrtu bi radi s še enim zasluženim milijonom za zmago prezimili v Evropi, pa čeprav jim nasproti stoji precej bogatejši Schalke. Nasprotnik torej ni lahek, a je v tej sezoni velik dolžnik po tekmovalni plati. Nemci so bili razočarani tudi po remiju z Mariborom na svojem stadionu, čeprav so prav oni reševali točko. Tokratni obračun bo povsem nova zgodba, rudarji se nadejajo preboja v osmino finala LP, vijolični bi v primeru zmage zasedli tretje mesto in februarja nadaljevali v evropski ligi.

Tavares si želi prvenca v LP

»Schalke si želi v ligo prvakov, mi pa v evropsko ligo. Vsekakor bomo želeli zmagati tako eni kot drugi. Vse bo odvisno od ambicioznosti ekip in dnevne forme. Pa tudi vremena. Garantiram vam, da bo tekma spektakularna. V Ljudskem vrtu smo v letošnjih evropskih tekmovanjih še neporaženi, trudili se bomo ta rezultat tudi ohraniti. Gremo na zmago!« je vse teorije o taktiziranju ovrgel trener Maribora Ante Šimundža. »Pri Mariboru sem dosegel marsikateri cilj, le zadetka v ligi prvakov mi še ni uspelo doseči. Na tekmi želim zabiti gol. S soigralci bomo naredili vse, da zmagamo, kar je trenutno najbolj pomembno,« je svoje cilje razkril kapetan Marcos Tavares. »Vsi fantje so pripravljeni odigrati tekmo, čeprav jih je kar nekaj (Agim Ibraimi, Petar Stojanović, Željko Filipović), ki so imeli zadnje dni zdravstvene težave. Glede forme Schalkeja; zadnje čase so v dobri formi, a smo mi v dobri evropski formi že od julija. Verjamem, da bo od našega zadnjega dvoboja, po katerem so zamenjali tudi trenerja, spremenjena postava. Enako zavzeto se pripravljamo ne glede na nasprotnika, čeprav je Schalke definitivno favorit,« je Šimundža namignil o taktiki trenerja Roberta Di Mattea. Verjetna postava Maribora: Handanović; Viler, Arghus, Rajčević, Stojanović; Bohar, Mertelj, Filipović, Ibraimi; Tavares; Zahovič.

Optimistični Di Matteo

»V Maribor prihajamo malenkost oslabljeni, saj bomo nastopili brez poškodovanih Juliana Draxlerja in Kevina Princea Boatenga, v moštvo pa se vračata povratnika po poškodbi Sidney Sam in Felipe Santana,« je pojasnil Italijan Di Matteo. Leta 2012 je s Chelseajem kot trener gasilec osvojil ligo prvakov, še isto leto novembra pa v zahvalo dobil odpoved, saj so Londončani najeli bolj znanega Španca Rafaela Beniteza. Di Matteo je pri Schalkeju 7. oktobra zamenjal Jensa Kellerja, klub je z 11. mesta v bundesligi za zdaj dvignil do petega. V ligi prvakov mu ne gre tako dobro, saj pred zadnjim krogom v skupini G za Sportingom zaostaja dve točki. V Slovenijo kljub temu prihaja optimističen, tudi zaradi zadnje visoke zmage proti Stuttgartu (4:0), ki jo je s hat-trickom začinil nemški napadalec kamerunskih korenin Eric Maxim Choupo-Moting. Schalke je na tej tekmi igral v naslednji postavi: Fährmann; Kirchoff, Höwedes, Neustädter, Meyer; Aogo, Uchida, Fuchs, Barneta; Choupo-Moting, Huntelaar. Tekmo bodo sodili Poljaki s Szymonom Marciniakom v vlogi glavnega sodnika.

Viole v formi, laserji prepovedani

Ker bodo vse ulice okoli stadiona zaprte za promet, varovanje pa je poostreno, v klubu pozivajo vse obiskovalce, da se na tekmo ne odpravijo zadnji trenutek. Tudi zato, ker bodo Viole pripravile izjemno koreografijo. »Prav tako velja opozoriti, da na tekmah ni dovoljena uporaba laserjev in da so ob morebitnem nespametnem, otročjem ravnanju posameznikov zagrožene visoke kazni,« so še povedali v Ljudskem vrtu.

Deli s prijatelji