NOGOMET

Si bo kdo od vodilnih privoščil spodrsljaj?

Objavljeno 22. oktober 2016 12.27 | Posodobljeno 22. oktober 2016 12.27 | Piše: Rok Tamše

Vodilni ekipi v ospredju 14. kroga nogometne Prve lige Telekom Slovenije. Maribor v Ljudskem vrtu gosti Gorico, Olimpija jutri pri Rudarju v Velenju.

Trener Domžal Simon Rožman (Foto: Blaž Samec)

Nogometaši Radomelj in Celja so sinoči odprli 14. krog v Prvi ligi Telekom Slovenije, največ pozornosti pa bosta kot običajno spet pritegnila obračuna vodilnih moštev Olimpije in Maribora. Maribor bo drevi v Ljudskem vrtu gostil Gorico, s katero se je v sredo pomeril v prvi četrtfinalni tekmi pokalnega tekmovanja in iztržil nedoločen izid 1:1. Vijolični so v silnem zagonu, na severnem Primorskem si je lahko trener Darko Milanič privoščil obsežno rotacijo igralcev po zmagovitem derbiju v Ljubljani, kjer so se vodilni Olimpiji približali le na točko zaostanka. Pri vijoličnih sta bila med tednom v primerjavi z derbijem v prvi postavi le Rodrigo Defendi in Denis Šme, kar kaže na res širok izbor vijoličnih bojevnikov. Danes pa gre, spet z Goričani, za prvenstvene točke, ko Štajerci odkrito napadajo zgolj zmago, zato bo na zelenici najmočnejša možna zasedba. »Pokal je zdaj umaknjen na stran, vse je usmerjeno k uresničitvi namena o novih prvenstvenih točkah,« sporoča Milanič, ki ga veseli niz desetih tekem brez poraza (osem zmag, dva remija). Toda prekletstvo ali privilegij Ljudskega vrta, kakor pač vzamete, je, da navijači priznavajo samo in edino zmage ter prvo mesto na lestvici.

imageNova podoba zmajev?

O vzponu Maribora na vodilni položaj vplivajo tudi igre Olimpije, ki so v zadnjem obdobju daleč od prepričljivih in zanesljivih. Jutri bodo zeleno-beli na zahtevnem testu pri močno ranjenem Rudarju v Velenju, ki si je doma privoščil pokalni poraz proti drugoligašu Krki. Toda niti pri Olimpiji ni vse idilično. Evforija po prihodu in začetnem zmagovitem nizu trenerja Luke Elsnerja se je umaknila pred slabim vtisom iz derbija, neprepričljivi pokalni zmagi proti Aluminiju (oboje v Stožicah) in vse pogostejšimi dvomi o realnem dosegu sedanje zasedbe zmajev. Ta čas v njej manjka predanosti, agresivnosti in lakote po zmagah. Elsner bo moral ob lucidnosti pri sestavljanju igralne formacije pokazati tudi tršo plat trenerskega značaja. Če bo z varovanci za stenami slačilnice vztrajal na akademski ravni, bo lahko dosegel le všečno predstavo tu in tam ter vsake toliko. Mantra predsednika Milana Mandarića je, da Olimpijo ves čas gleda na prvem mestu. Samo to mu lahko olajša tegobe, ki jih prinašajo finančne zahteve vzpostavljanja evropskega kluba v mestu, kjer klub ni ravno najbolj dobrodošel, ko govorimo o domovanju Olimpije. Vse to povzroča dodatno nelagodje ter vedno znova sproža vprašanja o Mandarićevi potrpežljivosti in hkrati vztrajnosti, ko gre za izgradnjo Olimpije kot ljubljanskega kluba v vseh pogledih. Zanimivo je, da mu po osvojitvi naslova državnega prvaka in razprodanem spektaklu, kot je bil zadnji z Mariborom, ljubljanska podjetja ne sledijo, potem ko so v glavnem obupala nad zavoženima projektoma – košarkarsko in hokejsko Olimpijo. Dvoboj za naslov prvaka meče medijsko senco na boj najbližjih zasledovalcev, kjer imata spet glavno besedo Domžale in Gorica. Domžalčani so pod vodstvom ambicioznega stratega Simona Rožmana v izjemnem naletu (šest zmag, dva poraza), ne glede na pokalno obveznost med tednom (zmaga proti Krškemu v gosteh) bodo zmago odkrito napadli na koprski Bonifiki. Pari 14. kroga: Radomlje – Celje (sinoči), Krško – Aluminij (glavni sodnik Darjan Kovačič; danes ob 16. uri), Luka Koper – Domžale (Matej Jug; danes ob 18. uri), Maribor – Gorica (Dejan Balažič; danes ob 20.15), Rudar – Olimpija (Roman Glažar; jutri ob 16.55).

Deli s prijatelji