NOGOMET

Sevilla igra za zgodovino in mesto v ligi prvakov

Objavljeno 27. maj 2015 17.13 | Posodobljeno 27. maj 2015 17.13 | Piše: R. T.

Nogometno moštvo iz Andaluzije naskakuje četrto lovoriko v evropski ligi. V varšavskem finalu jih izziva palček na evropski sceni Dnipro iz Ukrajine.

Bo Unai Emery spet zaplesal flamenko ali pa se bo vdal ritmu kozaškega hopaka iz Ukrajine? 
(Foto: Reuters)

Brez najmanjšega dvoma lahko zatrdimo, da se bo drevi od 20.45 dalje na Nacionalnem stadionu v Varšavi iskrilo na vse strani. V finalu evropske lige se bosta udarili dve izjemno trdoživi zasedbi; španska Sevilla brani naslov zmagovalca v tem tekmovanju, ukrajinski Dnipro se bo poskušal dokopati do svoje prve evropske lovorike. Favorit je Sevilla, ki lahko kot prvo moštvo v zgodovini že četrtič zmaga v evropski ligi oziroma nekdanjem pokalu Uefa. Lani je moštvo iz Andaluzije v torinskem finalu po kazenskih strelih premagalo Benfico s slovenskim vratarjem Janom Oblakom. Zdaj so belo-rdeči pred tem, da spišejo izjemno poglavje v svoji zgodovini, trofeja pa bi jim prinesla tudi sodelovanje v ligi prvakov v prihodnji sezoni. V domačem prvenstvu se jim je to izmuznilo za las, saj jih je četrtouvrščena Valencia prehitela za točko.

»Evropska liga pri nas sproža posebne vibracije, to čutijo tudi naši navijači. Dosegli smo nekaj, kar nas dela še večje, gre za prestiž, to nam daje posebno mesto v zgodovini in priznanje Evrope za naše trdo delo. Ne moremo zanikati dejstva, da lahko pišemo zgodovino. Hvaležni smo za to priložnost. Seveda smo odločeni, da to dosežemo. To nas ne bi smelo ovirati pri izvedbi našega igralnega načrta proti Dnipru. Vse skupaj nam bo služilo kot motivacija, kot sanje, ki jih lahko uresničimo,« je armadi strastnih navijačev pa tudi tekmecem sporočil trener Seville Unai Emery. Ni odveč pripomniti, da je 43-letni Španec, ki se je na klop Seville usedel januarja 2013, eden od kandidatov za trenerja Real Madrida v prihodnji sezoni.

V tokratni izvedbi EL je Sevilla na 14 tekmah izgubila le enkrat, v polfinalu je bila boljša od Fiorentine s skupnim izidom 5:0. Na nasprotni strani ji bo stala požrtvovalna, homogena in nepopustljiva zasedba Dnipra iz Dnipropetrovska, ki ji poveljuje 64-letni Miron Markevič. Gre za starosto ukrajinskega nogometa, leta 2010 je le sedem mesecev zdržal v dvojni vlogi – kot trener Metalista iz Harkova in selektor domače izbrane vrste –, zato je dal košarico reprezentanci. Dnipro slovi po odličnem onemogočanju igre favoriziranih tekmecev. Tu je dokaz: na poti do varšavskega finala so po vrsti padli velikani Olympiakos, Ajax in še Napoli v polfinalu. »Temeljito smo proučili igro Sevilline tekme v španskem prvenstvu in evropski ligi. Zelo močni nasprotniki so, po mojem mnenju je Sevilla med desetimi najmočnejšimi evropskimi klubi. Pričakujem težak dvoboj, mi se želimo predstaviti v najboljši možni luči,« napoveduje Markevič.

V igri Dnipra se vse vrti okrog 25-letnega plejmejkerja Jevgena Konopljanke, nad katerim je bilo storjenih daleč največ prekrškov v EL (45). Izstopa tudi 33-letni Ruslan Rotan, predvsem z natančnimi prostimi streli in odličnimi zadnjimi podajami. Pri Sevilli, ki smo jo v prejšnji sezoni spoznali tudi kot tekmeca Maribora v šestnajstini finala EL, je stalna nevarnost za nasprotnikova vrata 28-letni francoski napadalec Kevin Gameiro. A vendarle gre pri obojih v prvi vrsti za zelo energično in dobro uravnoteženo ekipo. Dodaten motiv za nadpredstavo sta včeraj dobila še dva igralca Seville. Selektor španske reprezentance Vicente del Bosque je namreč ob vezistu Vitolu poslal vabilo tudi vratarju Sergiu Ricu in vezistu Aleixu Vidalu, ki se jima tako obeta reprezentančni debi v kvalifikacijah za euro 2016, ko bo junija Španija gostovala v Belorusiji. 


Hadžibulić in Srečković nič več kanarčka

Pri slovenskem pokalnem zmagovalcu Luki Koper že oblikujejo moštvo za prihodnjo sezono, ko bodo igrali tudi v kvalifikacijah za evropsko ligo. Potem ko je enoletno pogodbo podpisal trener Rodolfo Vanoli, so Koprčani sporazumno prekinili sodelovanje s srbskima nogometašema Seadom Hadžibulićem in Nenadom Srečkovićem. Oba igralca sta imela težave s poškodbami, 32-letni napadalec Hadžibulić je odigral le 5 tekem (1 gol), 27-letni vezist Srečković pa 15 (tri asistence). 

 

Deli s prijatelji