PRIJATELJSKO

Selektor Stojanović 
na balkanski ruleti

Objavljeno 14. november 2012 16.46 | Posodobljeno 13. november 2012 22.16 | Piše: Rok Tamše

Najboljši slovenski nogometaši bodo ob 18. uri preizkusili svojo moč v Makedoniji.

Bo Slaviša Stojanović v Skopju dobil jasnejšo podobo reprezentance? Foto: Leon Vidic

SKOPJE – Potem ko je selektor slovenske nogometne reprezentance Slaviša Stojanović že v ponedeljek zatrdil, da odslej v izbrani vrsti, ki ji poveljuje, veljajo strožji kriteriji kot prej, privrženci nacionalnega moštva z velikim pričakovanjem čakajo na drevišnji prijateljski dvoboj z Makedonijo na skopskem stadionu Filip II. Makedonski. Sicer je Stojanović ostrejši kurs napovedoval že po prvih dveh porazih v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2014 v Braziliji, ko sta bili septembra boljši Švica v Ljubljani (0 : 2) in Norveška v Oslu (1 : 2). Vseeno je računal, da se mu bo ob podobnem pragmatizmu izšlo z dvema zmagama v oktobru. V Mariboru je sicer padel Ciper (2 : 1), v Albaniji pa smo bili spet priče porazu (0 : 1) in ugotovitvi, da manjka nekaj pomembnega. In to nogometni selektor številka 6 v obdobju samostojne Slovenije še vedno išče. Morda bomo odkritje dočakali v Skopju.

Zdesetkana prva enajsterica

Ker od standardnih članov prve enajsterice manjkajo Aleksander Radosavljević, Boštjan Cesar in Mišo Brečko, bosta v obrambi dobila priložnost Dominic Maroh in Andraž Struna, v zvezni vrsti pa povratnik po poškodbi Rene Krhin, od katerega se pričakuje zelo veliko, saj je igra slovenske reprezentance v tej liniji doslej najbolj šepala. Na naslednji kvalifikacijski tekmi proti Islandiji, ki bo marca, zaradi kartonov ne bosta imela pravice do nastopa Andraž Kirm in Josip Iličić, zato bomo na njunih položajih prav tako spremljali test, v glavnih vlogah pa bržkone Kevina Kampla in novinca Roka Elsnerja.

Iskanje ustreznih igralcev pred nadaljevanjem kvalifikacij za SP

S stalnimi uspešnimi igrami na najvišji ravni v zadnjem obdobju se lahko pohvalita zgolj kapetan in vratar Samir Handanović, ki čuva mrežo milanskega Interja, in golgeter Tim Matavž, ki je v dresu nizozemskega PSV tudi zadnji vikend zabil dva gola. Sledijo jima igralci Maribora z nastopi v ligi Evropa, vsi drugi igrajo po sistemu toplo-hladno: bolj in manj uspešno, z večjo in manjšo minutažo. Ob tem selektorju ni uspelo sestaviti dovolj kompaktnega in homogenega moštva, iz katerega bi lahko iztisnil največ. Stojanović, ki bo 6. decembra dopolnil 43 let, je reprezentanco od novembra lani vodil na osmih tekmah, od tega so bile štiri prijateljske. Slast zmage je občutil v prijateljskem dvoboju z Romunijo in omenjenem kvalifikacijskem s Ciprom, občutke ob remiju je doživel po prijateljskih tekmah s Škotsko in Grčijo, štirikrat pa je izgubil. V dozdajšnji avanturi na klopi Slovenije je vpoklical 35 igralcev, in če ne bo imel srečne in spretne roke niti na jugu Balkana, bodo njegovi potencialni nasledniki dobili krila.

Deli s prijatelji