TRG

Šejki hočejo Cavanija

Objavljeno 08. julij 2013 12.44 | Posodobljeno 08. julij 2013 12.45 | Piše: R. T.

Številni nogometni napadalci iščejo nove delodajalce, najbolj vroč pa je golgeter italijanskega Napolija. Bogati francoski prvak PSG bo jutri testiral Sturm s trenerjem Darkom Milaničem in Robertom Berićem.

Edinsona Cavanija nestrpno pričakujejo v Parizu. Foto: Reuters

Poletna nogometna tržnica je dosegla vrhunec, na desetine milijonov evrov na računih najbogatejših klubov pa čaka na odločilni finančni transfer pred sezono 2012/2013. V igri so namreč še prestopi najboljših napadalcev, ki so jih nogometni velikani pripravljeni plačati s suhim zlatom. Ne da samo zabijajo gole in odločilno pripomorejo k zmagam in lovorikam, so tudi najbolj priljubljeni pri navijačih, ki kot nori kupujejo drese z njihovimi priimki in vse druge izdelke, za svoje modele pa jih v oglasih rada, za mastne denarce kajpada, izkoriščajo največja podjetja na planetu. Ples milijonov je tako popoln.

In kdo vse je ta čas bolj ali manj na voljo na tržišču? Edinson Cavani (Napoli), Wayne Rooney (Manchester United), Robert Lewandowski (Borussia Dortmund), Mario Gomez (Bayern), Gonzalo Higuain (Real Madrid), Edin Džeko (Manchester City) in Gareth Bale (Tottenham). Menedžerji igralcev in športni direktorji klubov imajo polne roke dela, položaj se spreminja iz dneva v dan, medijskih špekulacij in govoric ne manjka, igralci pa pridno molčijo.

Urugvajec Cavani, prvi strelec italijanske serie A, ki je zabijal gole tudi na nedavnem pokalu konfederacij v Braziliji, je najbolj vroča roba. Šestindvajsetletni robustni napadalec z vzdevkom Matador, ki ima z Neapeljčani veljavno pogodbo še štiri leta, je tarča PSG, Manchester Cityja in Chelseaja. Zdi se, da je v tej tekmi za Cavanijem bitko dobil francoski prvak PSG v lasti katarskih šejkov. Ker si novi trener Laurent Blanc nadvse želi videti postavnega napadalca v svojih vrstah, je iz Pariza že romala ponudba v višini 63 milijonov evrov. Ta vsota bi lahko zadovoljila lastnika in predsednika Napolija, Aurelia De Laurentiisa, eminentnega filmskega producenta, ki ga je v zadnjih tednih že zmotilo Cavanijevo obotavljanje glede nove nogometne destinacije. »Če bo še dolgo mencal, ga ne bom spustil nikamor,« mu je sporočil prek medijev. Cavani je raje hladnokrvno kot pred vrati tekmecev pričakal sestanek s športnim direktorjem PSG, Brazilcem Leonardom, in več kot samo zastrigel z ušesi, ko je na mizo dobil ponudbo za 10 milijonov evrov plače na leto v prestolnici mode. Če se bo znašel v dresu PSG, bo v tandemu z Zlatanom Ibrahimovićem strah in trepet za tekmece tudi v ligi prvakov. Sicer pa Cavani zagotovo jutri s PSG še ne bo gostoval v avstrijskem Gradcu. Parižani so namreč od četrtka na teden dolgih pripravah pri severnih sosedih, jutri ob 18. uri pa jih bo testiral Sturm, ki ga od prejšnjega meseca vodi Darko Milanič, pred dnevi pa ga je okrepil še Robert Berić. Njun start pri črno-belih bo tako nadvse glamurozen.

In če se vrnemo k preostalim zvezdnikom. Rooney naj bi po pogovoru z novim trenerjem Davidom Moyesom ostal pri rdečih vragih kljub zanimanju Arsenala in Chelseaja. Lewandowski bo verjetno še eno sezono ostal pri Borussii, če ga le ne bodo premamile ponudbe z Otoka. Gomeza najresneje povezujejo z italijanskim prvoligašem Fiorentino. Higuain je menda praktično vse dogovorjen z Manchester Cityjem. Džeko bi se rad vrnil v bundesligo, kjer je pred časom blestel v dresu Wolfsburga, zdaj pa cilja na enega izmed velikih klubov (morda Borussio ob morebitnem odhodu Lewandowskega). Bale se nikakor ne more odločiti, ali bi tvegal s prestopom k madridskemu Realu. Doslej sta nova pristana našla dva člana golgeterske elite; Radamel Falcao je iz Atletico Madrida odšel v Monaco, Carlos Tevez pa iz Manchester Cityja v Juventus.

Deli s prijatelji