PREPOVED SOJENJA

Šefi sodnikov molčijo o izpadu pijanega kolega

Objavljeno 17. maj 2014 13.19 | Posodobljeno 16. maj 2014 20.39 | Piše: Rok Tamše

Vinjenemu nogometnemu sodniku Luki Peršu mesec prepovedi sojenja v MNZ Murska Sobota.

Predsednik Združenja slovenskih nogometnih sodnikov Vlado Šajn. Foto: www.nzs.si

Mladi ljubitelj in rekreativni igralec nogometa iz Prekmurja, ki se je vsled ljubezni do najpopularnejše igre odločil, da bi se z njo povezal tudi kot sodnik, si je v nedeljo, 4. maja, popoldne v Ižakovcih privoščil spodrsljaj. Morda se je 26-letnega Luke Perša, ki je bil omenjenega dne delegiran kot stranski sodnik na tekmi 1. medobčinske nogometne lige med ekipama Aqua Ižakovci in Bakovci, v družbi starejših dotaknila 34. obletnica smrti nekdanjega jugoslovanskega voditelja Josipa Broza - Tita. Kdo bi vedel. Toda delegat tekme Sašo Norčič je zanesljivo ugotovil, da je bil Perš pred tekmo v slabem fizičnem stanju, da je kazal znake utrujenosti in imel težave pri govorjenju ter da je zaudarjal po opojnih pijačah. Zato ga je glavni sodnik Bojan Kučan razrešil dolžnosti ter tekmo brez posebnih težav odsodil z enim pomočnikom.

Kakšna bo kazen stroke?

Disciplinska komisija Medobčinske nogometne zveze Murska Sobota je ta teden že obravnavala primer, potem ko je dobila »obširno pisno izjavo pomočnika sodnika g. Luke Perša, v kateri svoje dejanje močno obžaluje in se vsem iskreno opravičuje«. Sklep se glasi: »Prekršek po 24. čl. DP NZS, na podlagi 11/1 čl. DP NZS se sodniku izreka prepoved opravljanja funkcije sodnika za dobo enega meseca.« Primer sodnika Perša so zdaj predali še v postopek Medobčinskemu društvu nogometnih sodnikov (MDNS) Murska Sobota, ki mu predseduje Božidar Crnkovič. Ob kazni smo privzdignili obrvi, saj jo lahko primerjamo z učinkom kamilice, čeprav v tem primeru ne gre biti bolj papeški od papeža, kar Slovenci radi počnemo ob podobnih zapletih.

A vendarle; gre za človeka, ki naj bi bil varuh nogometnih pravil, športne etike in tako močno promoviranega spoštovanja, na katero ne pozabijo več tako rekoč na nobeni tekmi na svetu. »Po mojem mnenju kazen res ni nič posebnega, je preblaga. Razumem sodnika Perša, prebral sem njegovo izjavo, bil je zelo korekten in se je iskreno opravičil za svoje dejanje. Pri tem ni iskal nobenih izgovorov, ampak je sprejel odgovornost. Če bi iskal alibije, bi se verjetno kar sam vmešal v postopek. Morate pa vedeti, da smo ga na MNZ obravnavali in kaznovali kot uradno osebo na tekmi. Zdaj so na potezi še njegovi kolegi v društvu, torej strokovnjaki. Videli bomo, kakšno kazen bo dobil pri njih,« nam je povedal predsednik MNZ Murska Sobota in član izvršnega odbora Nogometne zveze Slovenije (NZS) Danilo Kacijan.

Spoštovanje da ali ne

Hoteli smo dobiti tudi stališče Združenja nogometnih sodnikov Slovenije (ZNSS), ki deluje znotraj NZS, predseduje pa mu Vlado Šajn. Iz hiše nogometa smo dobili le skop odgovor: »Tega primera ne bi komentirali.« Odziv sodniške organizacije je milo rečeno neverjeten. Medtem ko krovna nogometna organizacija na vseh frontah razglaša ničelno toleranco do vseh pojavov odklonskega vedenja (nasilja, nestrpnosti, rasizma, nešportnega vedenja vseh akterjev tekem in navijačev, k čemur pogosto svoje prispevajo alkohol in droge), si šefi slovenskih nogometnih sodnikov zatiskajo oči pred nedopustnim ravnanjem kolega, ki se je v njihovem dresu izpostavil posmehu, zgražanju, norčevanju in morda celo preziru. Skratka, medtem ko poskuša predsednik NZS Aleksander Čeferin s sodelavci na vseh ravneh krepiti podobo nogometne organizacije kot elitne športne ustanove s čutom za družbeno in socialno odgovornost, njegova sodniška ekipa ne premore niti vljudnostnega opravičila igralcem, trenerjem, klubskim funkcionarjem in obiskovalcem omenjene tekme, ker so spremljali bizarni dogodek s pijanim sodnikom. Ne premore niti javnega odziva. Če so se namenili zaščititi mladega kolega z molkom, so pravzaprav pokazali, da se ne znajo kosati s tako odgovorno nalogo, kot je vzgoja članov slovenske nogometne družine.

Deli s prijatelji