1. SNL

Šef vijoličnih Darko Milanič navdušen
 nad potrpežljivostjo in učinkovitostjo

Objavljeno 13. marec 2017 09.09 | Posodobljeno 13. marec 2017 09.09 | Piše: Rok Tamše

Nogometaši Maribora so po dveh tretjinah državnega prvenstva v Prvi ligi Telekom Slovenije trdno v vodstvu. V 24. krogu so suvereno premagali tudi Aluminij, ki je bil jeseni za njih nepremostljiva ovira.

Milivoje Novaković je preigral tudi vratarja Luko Janžekoviča in zatresel mrežo Aluminija. Foto Marko Pigac

Nogometaši vodilnega Maribora so v obračunu 24. kroga Prve lige Telekom Slovenije s precejšnjim spoštovanjem vstopili v obračun z Aluminijem. Ekipa iz Kidričevega jih je namreč jeseni premagala v Ljudskem vrtu, na svojem igrišču pa je s 13-kratnimi prvaki igrala neodločeno. Tudi tokrat je v prvem polčasu vse kazalo na to, da bodo tekmeci iz soseščine spet zelo trda kost za vijolične. Ti so »dečke iz šume« zlomili šele v 40. minuti, ko je Roberto Ponis dosodil nekoliko sporno enajstmetrovko, potem ko je v kazenskem prostoru gostov padel Rodrigo Defendi, ki ga je oviral Vedran Turkalj. Z bele točke je zadel Luka Zahovič, ki mu je izkušenejši Milivoje Novaković kolegialno prepustil izvajanje kazenskega strela. V drugem polčasu je bilo za gostitelje vse precej lažje, hitro so se razleteli po igrišču Ljudskega vrta ter nizali napad za napadom. Novaković, Dare Vršič in Marcos Tavares, ki je zamenjal Zahoviča, so učinkovito dokončali uspešen posel in vsaj za dan ušli ljubljanski Olimpiji na devet točk razlike. »Igrali smo proti moštvu, ki se je zelo kakovostno branilo, predvsem v prvem polčasu. Zato smo morali pokazati veliko potrpežljivosti. Lomili smo jih, pred prvim zadetkom smo si priigrali dve, tri priložnosti, potem pa smo prikazali izjemno učinkovitost. Skupaj smo zadeli štirikrat in bi lahko še večkrat. Fantje so oddelali tekmo na pravi način, pri tem pa pokazali veliko samozavesti ter kakovosti,« je dejal trener Maribora Darko Milanič. Vijolični so še drugič zapored dosegli štiri zadetke, proti Gorici so v gosteh zmagali s 4:2. »Naš cilj je, da napadalci zadevajo. Po drugi strani pa so nagrajeni za trdo delo, ki ga opravljajo. Tudi za tisto umazano, s katerim veliko pripomorejo s pritiskom na nasprotnika, ko nimamo žoge, in pri tem premagujejo velike razdalje. Zadovoljen sem z njimi in s spoznanjem, da smo že drugič zapored zadeli štirikrat,« je dejal šef vodilne ekipe, ki pa se z varovanci ne predaja zadovoljstvu: »Pred nami je še vedno le trdo delo, obnašati se moramo kot doslej in še vedno gledati od tekme do tekme. Moramo se zavedati, da na poti do uspeha ob kakovosti potrebujemo tudi veliko potrpljenja. Predvsem do trenutka, ko stremo nasprotnika, kot se je izkazalo tudi tokrat. Pomembno je, da se vmes nismo ustrašili malih napak, ki so se nam zgodile v organizaciji igre, in potem smo prišli do želenega razpleta.«

Aluminij se je predstavil kot trd in nepopustljiv tekmec, ki pa mu še nekaj manjka v končnici napadalnih akcij, da bi bil še nevarnejši. Po drugem zadetku je obramba moštva iz Kidričevega razpadla in omogočila vijoličnim, da v razigranem slogu prepričljivo zmagajo. »Svojim igralcem nimam česa zameriti. Igrali so tako, kot smo se dogovorili. Prvi polčas smo odigrali povsem korektno. V nadaljevanju nas je malce presekal drugi zadetek Maribora. Kljub zaostanku smo imeli željo po nadigravanju do konca tekme,« je dejal trener Aluminija Slobodan Grubor, ki se je ob dosojeni enajstmetrovki za Maribor pred uvodnim zadetkom pritoževal pri četrtem sodniku, češ da so nemočni, ker spadajo med majhne klube. No, po tekmi je bolj umirjeno komentiral to situacijo.

Hud boj za četrto mesto

Zanimivo je bilo tudi v igri moštev, ki naskakujejo četrto mesto na prvenstveni razpredelnici. Velenjski Rudar je po veliki zmagi proti Olimpiji v Ljubljani tokrat pokazal povsem drugačen obraz proti Gorici na domačem stadionu. Knapi so si privoščili spodrsljaj, ki je izničil njihov uspeh v glavnem mestu. Na drugi strani so Goričani po domačem porazu z Mariborom poskrbeli za odlično popravo. »Odigrali smo zelo dobro tekmo. Hiter zadetek nam je olajšal delo. Bili smo zelo blizu domačim igralcem in jim nismo pustili, da bi razvili svojo igro. Po odvzetih žogah smo uspešno prehajali v napad. Ustvarili smo si veliko priložnosti. Čestitam fantom za zmago ter tudi domači ekipi za korektno srečanje. Zelo smo zadovoljni, da smo iz Velenja odnesli ves izkupiček,« je dejal strateg Gorice Miran Srebrnič. Šef knapov Vanja Radinović je obžaloval hitro prejeti gol: »Po uvodnem zadetku so se nam porušili vsi načrti. Sicer smo nekako vzpostavili ravnotežje v igri, a niti mi niti Goričani nismo imeli izrazitih priložnosti za zadetek. V še večje težave smo zašli po drugem golu gostov v izteku prvega polčasa. Pod pritiskom lova na izenačenje se nam nič ni izšlo, čeprav smo tudi precej tvegali.« Koper je po pričakovanjih visoko premagal zadnje Radomlje. »Te tekme sem se bal, saj nisem točno vedel, kako se bodo odzvali moji igralci po zmagi v Domžalah. Toda ekipa se je odzvala fantastično, prišli smo do pričakovane zmage. Zdaj moramo v tem slogu nadaljevati,« je dejal trener Kopra Igor Pamić.
 

Razpoloženi strelci

Izidi 24. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije – Rudar : Gorica 1:3 (400 gledalcev; Dominik Glavina 80.-11m; Andrija Filipović 8., Rifet Kapić 45., Miran Burgić 74.-11m), Koper : Radomlje 4:1 (400 gledalcev; Danijel Pranjić 7., Courage Pekuson 30., 63, Matej Pučko 76.; Josip Balić 24.), Maribor : Domžale 4:1 (4500 gledalcev; Luka Zahovič 41.-11m, Milivoje Novaković 64., Dare Vršič 66., Marcos Tavares 86.; Lovro Bizjak 78.), Krško : Celje 2:3 (500 gledalcev; Filip Dangubić 57.-11m, 67.; Lovro Cvek 26., Luka Belić 35., Amar Rahmanović 59.), Domžale : Olimpija (večerna tekma). Vrstni red strelcev: Dominik Glavina (Rudar) in Luka Zahovič (Maribor) po 14 golov, Miran Burgić (Gorica) 11, Dalibor Volaš (Celje) in John Mary (Rudar) po 9... Pari 25. kroga: Gorica-Domžale (v soboto, 18. marca, ob 16. uri), Radomlje-Krško (v soboto, 18. marca, ob 18. uri), Celje-Maribor (v soboto, 18. marca, ob 20.15), Aluminij-Rudar (v nedeljo, 19. marca, ob 15. uri), Olimpija-Koper (v nedeljo, 19. marca, ob 16.55). 

Triglavu drugoligaški derbi

Spomladanski del prvenstva so začeli tudi v 2. slovenski nogometni ligi. V 16. krogu smo spremljali tudi derbi, drugouvrščeni Roltek Dob je gostil vodilni Triglav iz Kranja. Gostje so bili boljši z izidom 2:1 z goloma Mateja Poplatnika, za gostitelje pa je zadel Jernej Leskovar. Preostali izidi 16. kroga – Brežice : Ankaran Hrvatini 1:0, Zarica : Veržej 1:0, Brda : Krka 0:0, Drava prosta. Vrstni red: Triglav 40 točk, Dob 33, Ankaran Hrvatini 31, Brežice 22, Krka 20, Drava, Brda po 17, Zarica 13, Veržej 9, Zavrč (izstopil iz tekmovanja) 9.

 

Deli s prijatelji