DANES BO JASNO

Se je član NK Maribor vdal stavam?

Objavljeno 23. maj 2014 12.14 | Posodobljeno 23. maj 2014 12.14 | Piše: STA, D. P.

Krojenja izidov so osumljeni Željko Stokanić, Matej Ozim, Anis Dulić, nekdanji nogometaš Maribora Erdan Bečiri in Janez Vrenko, ki igra za islandski klub Thor.

Je član NK Maribor sodeloval pri nečednih poslih?

MARIBOR – Športno javnost je v četrtek presenetilo sporočilo policistov o novih preiskavah in pridržanjih v zvezi s krojenjem izidov nogometnih tekem. V zvezi z dogodki se je omenjal tudi mariborski nogometaš Aleksander Rajčević. Kakšna je bila njegova vloga, bo bržkone jasno že na današnji novinarski konferenci mariborskega kluba.

Osumljena peterica

Kot poročajo nekateri slovenski mediji, so krojenja izidov osumljeni Željko Stokanić, Matej Ozim, Anis Dulić, nekdanji nogometaš Maribora Erdan Bečiri in Janez Vrenko, ki igra za islandski klub Thor.

Mediji poročajo tudi, da je policija obiskala Rajčevića, ki naj bi mu bila Stokanović in Dulić predlagala, da pomaga prirediti izid tekme evropske lige med Mariborom in Sevillo.

Pet let kazni

Darko Majhenič iz Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) je v četrtek za Pop TV povedal, da so policisti preiskovali osebe na območjih policijskih postaj Maribor in Koper. Med drugim naj bi združba skušala krojiti tekme različnih državnih prvenstev, evropskih pokalov in celo nekatere reprezentančne tekme pod okriljem Fife, podkupovala pa naj bi tako nogometaše kot sodnike. Za tovrstna dejanja je v Sloveniji zagrožena kazen do pet let.

Denar v zameno

Kot so v četrtek zapisali pri NPU, policisti sumijo, da je združba sodnikom nogometnih tekem na turnirju mednarodne nogometne zveze, igralcem nogometnih klubov iz Slovenije, Madžarske, Poljske, Bolgarije, Avstrije in Salvadorja ter igralcem državnih nogometnih reprezentanc ponujala ter v posameznih primerih tudi izročila nedovoljene nagrade v znesku od 12.000 do 150.000 evrov. Denar so jim ponudili v zameno za to, da so sodniki s pristranskim sojenjem, igralci pa z zrežirano igro zagotovili vnaprej dogovorjeni rezultat posamezne nogometne tekme.

Na podlagi vnaprej dogovorjenih in njim znanih izidov nekaterih nogometnih tekem naj bi osumljenci pred tekmami na različnih stavnicah po svetu vplačevali športne stave za dogovorjene tekme, s čimer so si zagotovili pravilno napoved izida tekme in dobitek iz športne stave. Znesek, ki so ga s tem dobili, se giblje 'v višini velike premoženjske koristi', so zapisali na policiji. Dodali so, da je v dveh primerih slovenski nogometaš storil kaznivo dejanje nedovoljenega sprejemanja daril, ko je sprejel nagrado in tekmo svoje ekipe odigral na vnaprej dogovorjeni rezultat.

Deli s prijatelji