NK KRKA

Se bo v prvi ligi spet točil cviček?

Objavljeno 07. junij 2013 16.18 | Posodobljeno 07. junij 2013 16.18 | Piše: Drago Perko

Na naslov nogometnega drugoligaša Krke je prišlo vabilo Nogometne zveze Slovenije.

Nogometaši Krke v pričakovanju elite na stadionu Portoval. Foto: Drago Perko

NOVO MESTO – V treh letih in pol, odkar je Sašo Udovič glavni operativec v Nogometnem klubu Krka, se je marsikaj spremenilo. Ob njegovem prihodu se je klub sprva boril za obstanek v 3. ligi, danes pa je kot tretje moštvo druge lige kandidat za uvrstitev v elitni slovenski nogometni razred. Potem ko je Mura 05 spet propadla, drugouvrščeni drugoligaš Roltek Dob pa se je zahvalil za vstopnico v Prvo ligo Telekom Slovenije, so prav Dolenjci najresnejši kandidati, da zasedejo zadnje prosto mesto za sezono 2013/14. Nogometna zveza Slovenije se je z uradnim dopisom obrnila na NK Krka. »Dejstvo je, da ni še nič uradnega razen dopisa NZS. Če pa se to zgodi in realizira, bi se radi preizkusili v konkurenci najboljših v državi. Ni vse odvisno od nas, drži pa kot pribito, da ambicij ne skrivamo,« pravi Udovič, ki je prišel na Dolenjsko, da bi tamkajšnji nogomet vrnil na prvoligaški zemljevid.
Infrastruktura bi bila lahko težava pri vstopu Krke v prvoligaško tekmovanje. A to je ovira, ki bi jo lahko v deželi cvička zlahka preskočili. V prvi vrsti bo treba zgraditi pokrito tribuno, Mestna občina Novo mesto pa je ta strošek že predvidela v svojem proračunu. »Zagotovljena so sredstva za urejanje Športnega parka Portoval (ureditev atletske steze, zamenjava umetne trave na pomožnem igrišču, gradnja vzhodne tribune in dvorane) v skupni vrednosti okoli 3 milijone evrov,« povedo na občini, kjer že vrsto let podpirajo nogometaše pri njihovih aktivnostih.

Dolenjci lahko zapolnijo vrzel v elitni ligi, če bodo zbrali dovolj denarja in uredili stadion

Jasno podporo pri naskoku na prvo ligo so izrekli tudi v Krki, tovarni zdravil, ki ostaja glavna mecenka žogobrcarjev: »Nogometni klub Krka bomo seveda podpirali tudi v prihodnje, ne le zaradi vstopa v prvo ligo, ampak v prvi vrsti zaradi dela z mladimi, saj je naša strategija usmerjena predvsem v podporo klubov, ki mladim omogočajo vključevanje v rekreativni in tekmovalni šport.«
Za dostojen nastop med elito bo treba okrepiti igralski kader. Tega se Udovič zaveda. Vesel je, da so v minulih sezonah stavili na domače igralsko jedro, tako bo tudi v prihodnje. »Predvsem veseli dejstvo, da bomo po novem v delo članske ekipe vključili štiri mladince, ki so se izkazali. Tudi z zmago nad Mariborom v štajerski prestolnici,« nadaljuje Udovič, ki računa tudi na Mitjo Brulca in Gregorja Režonjo, ki pa sta zaključek letošnje sezone dočakala v bolniški postelji. »Mitja Brulc si je strgal ahilovo tetivo, počakali ga bomo,« je jasen športni direktor, ki mu bo tako kot glavnemu trenerju Borivoju Lučiću pogodba potekla 30. junija. O njuni usodi bo odločal klubski upravni odbor, pričakovati pa je, da se bo njuno sodelovanje nadaljevalo. »Menim, da so naše možnosti za igranje v prvoligaški konkurenci precej realne. Pripravljamo se na ugoditev vsem zahtevam, ki jih prinaša najvišji rang tekmovanja,« pravi predsednik kluba Jože Berus, ki je hvaležen vsem za podporo, v prvi vrsti farmacevtskemu velikanu. »Zavedamo se, da bo treba najti še kakšen dodaten evro, da sestavimo proračun za prvoligaško sezono.« Približno 30 odstotkov višji bo kot v minuli drugoligaški sezoni, ki za pokrovitelje ni bila tako mamljiva. Dolenjci verjamejo, da bo v najvišjem razredu drugače, bolje.

Deli s prijatelji