LIGA PRVAKOV

Se bo Atleticu odprlo?

Objavljeno 17. marec 2015 12.50 | Posodobljeno 17. marec 2015 12.51 | Piše: R. T.

Drevi ob 20.45 povratni tekmi osmine finala v nogometni ligi prvakov.

Ni samo razvpiti Real Madrid tisti, ki se je znašel v krizi na Iberskem polotoku. Podobno bi lahko trdili za njegovega mestnega tekmeca Atletico, ki bo drevi ob 20.45 v povratni tekmi osmine finala lige prvakov poskušal nadoknaditi zaostanek proti Bayerju iz Leverkusna (0:1). Sicer ni videti, da bi znatno pojenjala prepoznavna bojevita igra nogometašev Atletica, glavni problem pa je vendarle neučinkovitost v napadu. Rdeče-beli so v zadnjih štirih tekmah zadeli le enkrat, v španskem prvenstvu so padli na četrto mesto (prehitela jih je Valencia), za vodilno Barcelono zaostajajo že za devet točk, potem ko so minuli konec tedna iztržili mršavo točko za 0:0 proti Espanyolu v Barceloni. In spet so prejeli rdeči karton (Joao Miranda ob koncu prvega polčasa), to se jim je zgodilo tretjič na zadnjih petih tekmah. Trener Diego Simeone proti podobno agresivnim Nemcem v ligi prvakov ne bo imel na voljo dveh kaznovanih adutov, branilca Diega Godina in vezista Tiaga. Drugi je pordečel v 76. minuti prve tekme v Leverkusnu, Godin si je nabral rumene kartone. »Moštvo je bilo videti močno tudi takrat, ko smo igrali z desetimi možmi. Imeli smo lepe priložnosti za zadetek, a jih nismo izkoristili. Toda naša ekipa verjame vase in je v dobri formi. Zavedamo se naše moči, zato si je treba še naprej prizadevati, da bodo prišli tudi zadetki in zmage,« je prepričan Portugalec Tiago. Niz slabših rezultatov žimničarjev iz španske prestolnice še ne pomeni nujno boljših časov za slovenskega reprezentančnega vratarja Jana Oblaka, ki še vedno greje klop za rezervne igralce, saj prvi Simeoneov izbor ostaja Miguel Angel Moya. Kot smo omenili, težave so na drugi strani igrišča, kjer trenutno ne gre najbolje Mariu Mandžukiću, Fernandu Torresu in Antoinu Griezmannu.

Nekoliko drugačno razpoloženje je v slačilnici Bayerja, ki je v zadnjem obdobju uprizoril pravi mali marš, saj je na zadnjih petih tekmah v vseh tekmovanjih zabil 11 golov, prejel pa ni nobenega. Nazadnje je v bundesligi nastradal Stuttgart (4:0), dvakrat je zabil švicarski napadalec Josip Drmić. »Seveda zaradi naše nedotaknjene mreže krepimo samozavest, še posebno pred tekmo z Atleticom. Prav nič se ne bi pritoževali, če bi bilo tako še vsaj nekaj naslednjih tekem,« je hudomušen vratar Bayerja Bernd Leno, ki je zdaj s soigralci tretji na prvenstveni lestvici. A nikakor ne smejo pozabiti naslednjega podatka: Atletico je na svojem stadionu Vicente Calderon dobil 20 od zadnjih 22 evropskih tekem, izgubil je le proti Rubinu iz Kazana v šestnajstini finala evropske lige, to pa je bilo februarja 2013.

Wenger snuje podvig

Arsenal je v prvi tekmi osmine finala v severnem Londonu prejel strahovito klofuto od Monaca (1:3). Topničarji so na hitro strnili vrste in nanizali štiri zaporedne zmage na domači sceni, tako da bodo danes v žepni kneževini spet samozavestni in nabrušeni pred veliko popravo na evropski sceni. Toda vse le ne bo odvisno od njih samih. Monaco ima zelo lepo prednost, Arsenal mora za napredovanje zmagati s 3:0 ali doseči vsaj štiri zadetke. Toda drevišnji gostitelji so v tej sezoni le enkrat prejeli več kot tri zadetke, Bordeaux jih je v ligue 1 premagal s 4:1, pa še to je bilo avgusta. Obramba Monaca je torej vse prej kot naivna. »Kaj potrebujemo, da napredujemo v četrtfinale? Moramo zagotoviti, da ne prejmemo zadetka ali jih dobimo kar najmanj. Ostati moramo mirni, kar koli se že bo zgodilo. In seveda moramo izkoristiti svoje priložnosti. Že neodločen izid bi bil čudovit glede na našo izdatno zmago na prvi tekmi,« meni branilec Wallace.

Napadalec Arsenala Olivier Giroud je v prvem obračunu kot za stavo zapravljal priložnosti za zadetek. Njegov šef Arsene Wenger, ki je Monaco vodil kar sedem sezon (1987–1994), je prepričan, da bo Giroud pokazal povsem drug obraz: »Odzivanje je ena izmed najmočnejših značilnosti Girouda. Ta fant je pri 22, 23 letih igral v tretji ligi (pri francoskem Toursu, op. p.), a je prišel na površje in postal mednarodni zvezdnik. Za kaj takšnega potrebuješ kar veliko mentalne moči.« Wenger je še opozoril: »Na prvi tekmi je bil naš pristop napačen. V življenju si želiš, da bi imel priložnost popraviti napako. Mi jo zdaj imamo, torej moramo storiti vse, da jo izkoristimo.« V četrtfinale LP so se že uvrstili Real Madrid, PSG, Bayern in Porto. Jutri bosta še zadnji povratni tekmi osmine finala: Borussia Dortmund (Kevin Kampl) – Juventus in Barcelona – Manchester City.

 

Deli s prijatelji