NADOKNADILI PORAZ

Sanjski podvig z napako

Objavljeno 10. marec 2017 11.30 | Posodobljeno 10. marec 2017 11.30 | Piše: R. T.

Nogometaši Barcelone z zgodovinskim dosežkom v četrtfinale lige prvakov.

Takole so se Lionel Messi, Rafinha in Javier Mascherano veselili zgodovinskega podviga v ligi prvakov. Foto: AFP

BARCELONA – No, pa je Barcelona prišla do še enega zgodovinskega dosežka v svoji bogati zgodovini! Po sanjski zmagi s 6:1 proti pariškemu PSG v povratni tekmi osmine finala lige prvakov, ko so Katalonci nadoknadili poraz 0:4 iz mesta luči, je bilo na kultnem stadionu Camp Nou in marsikje po svetu v družbi navijačev legendarnega kluba evforično kot že dolgo ne. Barcelona je prva v zgodovini tega tekmovanja, ki ji je uspelo nadoknaditi tolikšen zaostanek. Za blaugrano so zadeli Luis Suarez in Layvin Kurzawa (avtogol) v prvem polčasu ter Lionel Messi (11m), Neymar dvakrat (enkrat z 11m) in Sergi Roberto v drugem polčasu. Gostitelji so kar tri zadetke dosegli v zadnjih sedmih minutah tekme, ki jo je po svoje zaznamoval tudi nemški sodnik Deniz Aytekin z vsaj tremi spornimi odločitvami v škodo PSG, tudi ko gre za kazenski strel. Za francoskega prvaka je zadel Edinson Cavani, ko je znižal na 3:1, pozneje pa je zadel še vratnico iz lepe priložnosti, en strel pa mu je obranil Marc-Andre ter Stegen, kar se je na koncu izkazalo za usodno. Čudežnemu razpletu je botrovala predvsem neverjetna nezbranost igralcev pariškega kluba, ki so se v finišu tekme očitno znašli v popolnem mrku. »Sodnikove odločitve so bile proti nam, vendar nismo izpadli zaradi tega. V zadnjih minutah smo izgubili vse, za kar smo trdo delali. Nimam razlage za to, kar se je dogajalo v končnici tekme. Bilo je na vse ali nič,« je dejal trener PSG Unai Emery. »Med 3:1 in 6:1 sploh ne vem, kaj se je dogajalo,« je bil iskren vezist Adrien Rabiot, s tem pa je tudi povedal vse o stanju duha v svoji ekipi, ki jo je zasul plaz Barcelona.

Trener Barcelone Luis Enrique, ki je prejšnji teden oznanil, da po koncu sezone zapušča klub, in njegovi varovanci so se zmage veselili bolj, kot če bi osvojili lovoriko. Mnogi so jih že pokopali, sami pa so iz misije nemogoče ustvarili nov mit o mogočnosti kluba iz srca Katalonije. Ja, res je, tudi z izjemnim sodniškim vetrom v njihova jadra... »Težko je pojasniti, kaj se je nocoj zgodilo, saj je bilo kot v grozljivki. To je zmaga, v katero smo verjeli. Veliko smo tvegali in to se nam je izplačalo. To je nor, unikaten šport. Ob takšnem poteku ljudje po navadi odidejo s stadiona deset minut pred koncem, toda danes ni nihče odšel. Tokrat nismo imeli kaj izgubiti, saj smo že vse izgubili na prvi tekmi v Parizu. To zmago posvečam vsem navijačem Barcelone, ki so verjeli v nas tudi po porazu v Parizu,« je bil vznesen strateg junakov Enrique. Predsednik Barcelone Josep Maria Bartomeu je čustva navijačev razrval še s tem stavkom: »To je zgodovinski dosežek, ki si ga bomo zapomnili za vselej.«

Borussia je v Dortmundu pred domačimi gledalci lovila zaostanek z 0:1 s prve tekme proti Benfici, ki so jo ujeli že v četrti minuti. Takrat je Pierre-Emerick Aubameyang na daljši vratnici po podaji iz kota zabil svoj prvi gol na tekmi. Nemci so nadaljevali obleganje portugalskega gola, najprej je zabil Christian Pulisic, zatem pa še drugič Aubameyang. Gabonec je hat-trick dosegel v 85. minuti in postavil končni izid tekme 4:0 ter skupnega 4:1. Četrtfinale sta si že v torek priigrala Real Madrid in Bayern München. Španci so s skupnih 6:2 izločili Napoli, Nemci pa s kar 10:2 Arsenal. Prihodnji teden bodo še povratne tekme Leicester City – Sevilla (1:2), Juventus – Porto (2:0), Atletico Madrid – Bayer Leverkusen (4:2) in Monaco – Manchester City (3:5).

Deli s prijatelji