LIGA PRVAKOV

Šampionski finiš Reala proti izčrpanemu Atleticu

Objavljeno 26. maj 2014 09.21 | Posodobljeno 26. maj 2014 09.21 | Piše: Rok Tamše

Real Madrid je v lizbonskem finalu lige prvakov proti Atletico Madridu osvojil deseti evropski naslov.

MADRID – Končno! Po 12 letih posta je Real Madrid dočakal zmago v finalu lige prvakov. To je bil že 13. zaključni nastop belih v tem tekmovanju, lovoriko LP so dvignili 10. v klubski zgodovini. Real Madrid s tem dosežkom ostaja najuspešnejši klub na svetu, za mnoge je najboljši v vseh pogledih. V lizbonskem obračunu z Atletico Madridom so prvaki vsaj deloma zmagali tudi s filozofijo tekmeca. Bili so nepopustljivi do konca, garali so za preobrat in ga na koncu tudi uresničili. Atletico je povedel v 36. minuti z golom Diega Godina ob velikanski napaki Realovega vratarja Ikerja Casillasa. Rdeče-beli so v prvem polčasu tekmecu vsilili svoj način igre, priložnost za zadetek kraljevega kluba je imel le Gareth Bale. V drugem polčasu je bil boljši Real, Bale je še naprej zapravljal priložnosti, njegovo moštvo je stopnjevalo pritisk. Nagrada je prišla v sodnikovem dodatku, Sergio Ramos je po kotu s strelom z glavo žogo poslal v Atleticovo mrežo. Izčrpani igralci Atletica v podaljšku niso imeli možnosti za novo vodstvo. Iz minute v minuto so padali in tako so prišli zadetki Bala (110. minuta), Marcela (118.) in Cristiana Ronalda iz enajstmetrovke v zadnji minuti tekme.

Lizbona je Realov dom

»Bilo je neverjetno. Kaj naj rečem, to je bil naš cilj od začetka sezone. Bila je zelo zahtevna tekma, Atletico je bil zelo močan in trdoživ tekmec. Mislim, da smo si zaslužil to zmago. Zadeli smo v sodnikovem dodatku in izsilili podaljšek. Verjeli smo, da lahko zmagamo, in na koncu se nam je izšlo. Vsi so storili vse, kar so zmogli. Zdaj smo izžeti, izčrpani, toda zelo zelo veseli,« je dejal strateg Reala Carlo Ancelotti, ki je kot trener že tretjič osvojil ligo prvakov (z Milanom 2003, 2007), s tem pa se je izenačil z Bobom Paisleyjem, ki je bil trikrat na vrhu Evrope z Liverpoolom. Junak lizbonskega večera je bil prav gotovo Ramos s svojim sanjskim skokom in zadetkom iz gneče, čeprav je bil uradno za igralca tekme razglašen Angel di Maria. »Mislim, da smo vsi heroji, to je dosežek moštva, zato lahko vsi skupaj proslavljamo. Veliko tega smo morali prestati in garati do zadnje minute za izenačenje. Zdaj je Lizbona naš dom. To je nagrada za vse žrtvovanje in boj, ki smo ga pokazali v zadnjih letih,« je pošteno odleglo tudi Ramosu.

Navijaška evforija

Kar 100.000 navijačev Reala in Atletica je romalo v Lizbono, ki je od Madrida oddaljena 500 km. Na stadion jih je prišlo le 40.000. Še večja norija je bila v španski prestolnici, posebno na trgu Cibeles, kjer je slavje navijačev z moštvom Real Madrida trajalo do pol petih zjutraj. Policisti so pridržali 233 ljudi, 37 lažje poškodovanih pa so odpeljali v bolnišnico.

Tveganje s Costo

Strateg Atletica Diego Simeone je presenetil, ko je v prvo postavo uvrstil nepozdravljenega prvega golgeterja Diega Costo, na tribuni pa je ostal najustvarjalnejši vezist Arda Turan. Costa je moral že po pičlih devetih minutah igre zapustiti igrišče. Simeone je zato izgubil tudi enega svežega igralca, ko je tekma šla v podaljške, saj je moral izkoristiti menjavo. »Če analizirate celotno tekmo, je dejstvo, da je bil Real Madrid boljši v drugem polčasu. Stisnili so nas na naši polovici, od koder nismo mogli priti. Igralcem sem dejal, da so lahko ponosni na doseženo in da naj razmišljajo o naslednji sezoni,« je bil odkrit Simeone, ki se je nizozemskemu sodniku Björnu Kuipersu kar na igrišču energično pritožil, da je določil predolg, petminutni podaljšek, v katerem je Ramos izenačil izid. Pozneje je vročekrvni Argentinec hotel obračunati z Realovim mladcem Raphaelom Varanom, ki je vanj nespoštljivo zalučal žogo. No, končalo se je mirno, kljub izključitvi Simeoneja, rdeče-beli so dostojanstveno sprejeli poraz. »Bil je žalosten, tragičen trenutek, ko so izenačil na 1:1. Imeli so nekaj priložnosti v rednem delu tekme, v podaljšku pa je bil Real boljši. Bili smo zelo blizu, toda igrali smo proti zelo močnemu moštvu,« je priznal kapetan Atletica Gabi. V svojem drugem finalu elitnega tekmovanja je tako Atletico ponovno doživel velik šok. Leta 1974 so Madridčani proti münchenskemu Bayernu prav tako vodili z 1:0 do sodnikovega dodatka, potem pa jim je zadetek za izenačenje in ponovljeno tekmo zabil branilec Hans-Georg Schwarzenbeck. V novi tekmi (tedaj ni padla odločitev po podaljških oziroma kazenskih strelih) je bil Bayern prepričljiv s 4:0. Tokrat se je tekma na stadionu luči v portugalski prestolnici končala s 4:1 za deseto evropsko krono Real Madrida, medtem ko se Atletico lahko od letos pohvali z desetimi naslovi v španskem prvenstvu, kjer je slavil le teden dni prej. 

CR7 piše zgodovino

image

Foto: Reuters

Prvi zvezdnik Real Madrida in najboljši nogometaš sveta v letu 2013 Cristiano Ronaldo v finalu LP ni igral na svoji običajni ravni. Pred vrati Atletica je bil malce bolj opazen v končnici rednega dela, ob koncu tekme pa so nad njim storili prekršek za enajstmetrovko, iz katere je potem dosegel rekordni 17. gol v eni sezoni lige prvakov. Devetindvajsetletni kapetan portugalske reprezentance je postal prvi igralec v 59-letni zgodovini tega tekmovanja, ki je zabil gola v finalih za dva različna zmagovalca. Strelec je bil tudi v moskovskem finalu leta 2008 za Manchester United, ki je premagal Chelsea. V LP se skupno zabil 67 zadetkov, tako kot Lionel Messi. Zdaj skupaj lovita Španca Raula (71 golov).

 

 

Deli s prijatelji