EVRO 2012

Samozavestni Ronaldo vs. načeti Rosicky

Objavljeno 21. junij 2012 10.28 | Posodobljeno 21. junij 2012 10.28 | Piše: Janoš Zore

V prvi četrtfinalni tekmi nogometnega EP se bosta udarili Češka in Portugalska.

Ronaldo bo igral v dresu, ki vsebuje nikelj.

Kdo bo prvak? Koliko prijateljev vam je zastavilo to vprašanje zdaj, ko je znanih vseh osem udeležencev četrtfinala EP. Odgovora nimamo. Tudi zato ne, ker si s prikazanim naziva prvega favorita ni zaslužila še nobena ekipa.

Četrtfinale EP

Danes v Varšavi Češka – Portugalska, jutri (petek) v Gdansku Nemčija – Grčija (sodnik Damir Skomina), v soboto v Donjecku Španija – Francija in v nedeljo v Kijevu Anglija – Italija. Vse tekme bodo ob 20.45. Najboljši strelci: Mario Gomez (Nemčija), Mario Mandžukić (Hrvaška), Alan Dzagojev (Rusija) po 3, Nicklas Bendtner, Michael Krohn-Dehli (oba Danska), Cristiano Ronaldo (Portugalska), Zlatan Ibrahimović (Švedska), Cesc Fabregas, Fernando Torres (oba Španija), Petr Jiraček, Vaclav Pilař (oba Češka) po 2 zadetka. 

V današnjem prvem četrtfinalu bi bilo vse razen zmage Portugalcev veliko presenečenje. Z izjemo napadalca in vratarja ima Portugalska vsa igralna mesta dobro pokrita. Coentrao in Pepe sta v obrambi dovolj dobra za Mourinha, osrednji vezisti, ki jim manjka kreativnosti, so rojeni za igro na rezultat, oba boka sta hitra in nepredvidljiva.

Največja nevarnost za nasprotnika je razigrani Ronaldo, največja nevarnost za Portugalsko je isti super človek – Ronaldo. Zvezdnik Reala se je do zdaj požvižgal na igro v obrambi. Zgovoren je podatek, da so nasprotniki ob štirih zadetkih v portugalski mreži višek igralcev vedno ustvarili na njegovi igralni strani.

»Ves čas sem si želel v četrtfinalu zaigrati proti Ronaldu,« je dejal Messi. Spregovorila je češka verzija Argentinca, Vaclav Pilař: »Vsakdo si želi nastopiti proti tako odličnemu igralcu, kot je Ronaldo. Takšne tekme so nagrada, v kateri je treba uživati.«

23-letni Pilař klubski nogomet igra pri Viktorii Plzen, tako kot njegova reprezentančna soigralca Jiraček in Kolař. Trojica je v odsotnosti poškodovanega Rosickyja – v Prago je odletel na celjenje ahilove tetive – na zadnji tekmi skrbela za kreativnost polovično uspešno. Čehi so imeli ob zmagi nad Poljaki 58 odstotkov časa žogo v svojih nogah, a z 11 streli na gol so zaostali za 16 poljskimi. Ali bo Rosicky danes igral, ni znano. Brez njega bo trojica, ki je v ligi prvakov Milanu odščipnila točko, težko poskrbela za gol več od Portugalcev.

Podobe drugih preživelih

Današnji zmagovalec se bo v polfinalu pomeril s Španijo ali Francijo. Furija je z 810 uspešnimi podajami proti Irski postavila nov mejnik evropskih prvenstev. Toda z vztrajnim igranjem z vsaj petimi osrednjimi vezisti sama sebi dela gnečo na sredini igrišča, Hrvati so jo skoraj poslali domov.

Francozi so enigma. Zaradi rotacij igralcev je težko napovedati že njihovo začetno postavo, kaj šele igro. Podobno je nepredvidljiva desetka. A če bo Nasri imel svoj dan in bodo Španci trmasto vztrajali pri igri skozi sredino, lahko peklenski francoski napad modre pripelje v polfinale.

Tam naj bi zagotovo bili Nemci, katerih naslednja stopnica so še enkrat odpisani Grki. Toda Nemci so bili tako kot Španci tudi sami tik pred izpadom. Özil je na trenutke fantastičen, na trenutke zaradi nonšalantnosti obupen. Prinz Poldi (le 61 odstotkov točnih podaj) in skovanka pametna igra ne spadata v isto ekipo, k pomanjkanju inteligentnosti v nemškem napadu pripomore tudi neigranje Kloseja.

Italija ali Anglija bo zadnji četrtfinalist. Preveč nepokritega prostora pred obrambno linijo in počasna osrednja branilca sta le dva razloga, da so imeli Ukrajinci 16 strelov, Angleži pa le devet. Trije italijanski napadalci, ki so že zabili zadetek, bodo krvoločnejši. Nova težava v obrambi azzurrov, ki je daleč od zlatih let, je poškodba Chiellinija.

Kassai domov, Skomina favorit za finale

Madžarski sodnik Viktor Kassai v tekmi 3. kroga v skupini D med Ukrajino in Anglijo ni priznal zadetka Ukrajincev, čeprav je žoga prečkala golovo črto. Zaradi te napake zapušča turnir, Evropska nogometna zveza (Uefa) pa je pred četrtfinalom domov poslala še Španca Carlosa Velasca Carballa, Nemca Wolfganga Starka in Nizozemca Björna Kuipersa. Na turnirju ostaja osmerica glavnih sodnikov, tudi Slovenec Damir Skomina, ki je najresnejši kandidat za delitev pravice v finalu. V skupinskem delu so sodniki pokazali le tri rdeče kartone, kaznovani so bili Poljak Wojciech Szczesny, Grk Sokratis Papastathopulos in Irec Keith Andrews.

Deli s prijatelji