1. SNL

Samo Maribor in Olimpija odkrito na vrh

Objavljeno 15. julij 2017 10.18 | Posodobljeno 15. julij 2017 10.18 | Piše: Rok Tamše

Danes in jutri tekme 1. kroga v državnem prvenstvu nogometašev.

Zadnji novinci pri Olimpiji, z leve: Dario Čanađija, Stefan Savić in Mitch Apau. Foto: R. T.

LJUBLJANA – Slovenski nogometni prvoligaši danes in jutri začenjajo 27. sezono v Prvi ligi Telekom Slovenije. Glavni favorit za naslov državnega prvaka je branilec lovorike Maribor, ki je trenutno osredotočen na evropske preizkušnje. Te je ekspresno zaključila ljubljanska Olimpija, ki prav tako cilja na sam vrh, četverico najmočnejših ekip pa dopolnjujeta še podprvak Gorica in Domžale. Sredina lestvice naj bi pripadla velenjskemu Rudarju in Celju, za obstanek v prvoligaški druščini pa se bodo predvidoma borili Ankaran-Hrvatini, Triglav Kranj, Krško in Aluminij iz Kidričevega. Takšne so ocene poznavalcev na podlagi proračunov in organizacije klubov, igralskih sprememb in prvoligaških izkušenj.

27. sezona v samostojni Sloveniji čaka prvoligaše.

O Mariboru, Gorici in Domžalah, ki nastopajo na evropski sceni, je bilo napisanega že veliko. Pri Olimpiji so predstavili še tri novince, nizozemskega desnega bočnega branilca Mitcha Apaua, avstrijskega bočnega napadalca Stefana Savića in hrvaškega vezista Daria Čanađijo. »Potrebujemo še osvežitev v napadu, drugače pa sem zadovoljen. Čanađija, Apau in Savić bodo že v nedeljo konkurirali za nastop, mogoče bo eden med njimi tekmo celo začel,« je dejal novi trener zmajev, Hrvat Igor Bišćan. Neuradni športni direktor Mladen Rudonja je napovedal prihod argentinskega Slovenca Andresa Vombergarja že prihodnji teden. Iz Rudarja je odšlo kar precej igralcev, nekaj jih je tudi prišlo, trenerske vajeti so spet v rokah povratnika Marijana Pušnika. Po slovesu srbskih vlagateljev je glavni cilj finančna in organizacijska stabilizacija kluba s poudarkom na razvoju mladinske šole. Knapi bi v treh letih radi postali klub, ki se bo redno uvrščal v evropska tekmovanja. Podobne ambicije gojijo v Celju, kjer so se opekli z ukrajinskimi vlagatelji, zdaj pa spet stavijo na domače sile z novim trenerjem Tomažem Petrovičem. Krško po novem vodi hrvaški trener Stipe Balajić, v primerjavi s prejšnjo sezono je ekipa oslabljena. Aluminij bo še naprej vodil hrvaški strateg Slobodan Grubor, ki bo pogrešal kopico kakovostnih branilcev ter napadalca Lovra Bizjaka (Domžale) in Blaža Kramerja (Wolfsburg). Ankaran s trenerjem Vladom Badžimom in Triglav, ki ga po novem vodi Tonči Žlogar, stavita na okostji ekip iz drugoligaške konkurence. Kranjčani delujejo močnejši, saj imajo kopico igralcev s prvoligaškimi izkušnjami (Elvis Đafić, Luka Majcen, Dejan Robnik, Enis Đurković). Ker prestopni rok za igralce traja do konca avgusta, je pričakovati še nekaj kadrovskih sprememb v vseh klubih. 



Prvaki s sosedi iz Kidričevega

Pari 1. kroga Prve lige Telekom Slovenije so: Ankaran-Triglav (v Dravogradu; glavni sodnik Rade Obrenović; danes ob 18. uri), Maribor-Aluminij (Dejan Balažič; danes ob 20.20), Krško-Gorica (Damir Skomina; jutri ob 18. uri), Rudar-Domžale (Nejc Kajtazović; jutri ob 18. uri), Olimpija-Celje (Matej Jug; jutri ob 20.20).





 

 

Deli s prijatelji