KVALIFIKACIJE

S hitro in agresivno igro utišati škotske dude

Objavljeno 25. marec 2017 10.55 | Posodobljeno 25. marec 2017 10.57 | Piše: Rok Tamše

Slovenska nogometna reprezentanca jutri v kvalifikacijah za SP gostuje na Škotskem.

Selektor Srečko Katanec in njegovi izbranci odštevajo ure do obračuna s Škoti. Foto Roman Šipić

Potem ko si je slovenska nogometna reprezentanca v dosedanjih štirih tekmah v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Rusiji 2018 priigrala po dve zmagi in remija, jih jutri, v nedeljo, ob 20.45 v Glasgowu čaka prvi obračun s Škotsko v tem tekmovalnem ciklusu. To je odlična priložnost, da v deželi dud in kiltov razveseli Slovence in napove celo boj za prvo mesto v skupini F, kjer ima vodilna Anglija le dve točki več od izbrancev selektorja Srečka Katanca. Za njimi je pet treningov v Nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju, danes popoldne bodo že preizkusili zelenico na kultnem stadionu Hampden Park, kjer bo med 50.000 gledalci najbolj glasna slovita navijaška skupina Tartan Army. Škoti lovijo zadnji vlak, da se z zmago še vmešajo v boj za uvrstitev v dodatne kvalifikacije, ki jih prinaša drugo mesto. Zato bodo pod velikim pritiskom, kar bi lahko bila voda na mlin Slovencev. »Čaka nas zelo težka tekma, ki nam veliko pomeni. Moramo spustiti žogo na tla, saj bomo na tak način zagotovo prišli do svojih priložnosti. Držati se moramo našega recepta. Če bomo igrali hitro, njihova agresivnost in moč ob skokih ne bosta prišli do izraza. Škoti morajo igrati na vse ali nič, mi pa lahko čakamo na protinapade. V tekmo se lahko podamo brez pritiska. Poizkušali bomo sprovocirati njihovo občinstvo, da se obrne proti njim. Vse tekme so zelo pomembne, vendar ni odveč poudarjati, da bi si z zmago pripravili odskočno desko proti svetovnemu prvenstvu,« meni 37-letni Milivoje Novaković, ki je v svetem dresu odigral 79 tekem in dosegel 31 zadetkov, štiri manj kot prvi strelec izbrane vrste Zlatko Zahovič. Novagol morda ne bo začel tekme v prvi postavi, v njej pa je zabetoniran vezist Jasmin Kurtić, ki to sezono v italijanskem prvoligašu Atalanti igra najboljši nogomet v svoji karieri. »Imamo dobre rezultate, trudimo se po najboljših močeh. Če imaš pravi pristop, običajno nimaš večjih težav. V nasprotnem primeru se lahko opečeš tudi proti najmanjšim ekipam. Danes se vsaka ekipa bori, nobena tekma ni lahka. Škotski nogomet je podoben angleškemu, pričakujem veliko zračnih dvobojev na vseh delih igrišča. Škoti so agresivni, hitri in čakajo na svoje priložnosti. Skoncentrirani moramo biti ob prekinitvah, poleg tega moramo tudi paziti, da ne izgubljamo žog na naši polovici,« je recept za uspeh razkril 28-letni Kurtić. Verjetna postava Slovenije: Oblak; Al. Struna, Samardžić, Cesar, Jokić; Kurtić, Krhin, Kampl, Birsa; Iličić, Bezjak. Tekmo bo sodil Nizozemec Björn Kuipers.
 

Brazilci že na mundialu v Rusiji

Brazilski nogometaši so v južnoameriških kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 v Montevideu s 4:1 odpravili Urugvaj, s čimer so potrdili prvo mesto na lestvici in se tako rekoč že uvrstili na mundial. Tri gole je zabil Paulinho, enega pa Neymar, medtem ko je častni gol za Urugvaj dosegel Edinson Cavani iz enajstmetrovke. Argentina je v Buenos Airesu z zadetkom Lionela Messija po kazenskem strelu premagala Čile. Vrstni red po 13 krogih: Brazilija 30 točk, Urugvaj 23, Argentina 22, Kolumbija 21, Ekvador in Čile po 20, Paragvaj 18, Peru 15, Bolivija 7, Venezuela 6. Prve štiri ekipe se uvrstijo na SP, petouvrščena bo morala v dodatne kvalifikacije novembra proti prvaku Oceanije. 

Slovenski žur v Glasgowu

V Glasgow se odpravlja več kot 700 slovenskih navijačev. Nogometna zveza Slovenije jih vabi na druženje pred tekmo v pubu O'Neill's (Merchant Square, 71-73 Albion Street) jutri ob 14. uri po lokalnem času, kjer bo slovenski didžej poskrbel za pravo navijaško vzdušje, pripravili pa so tudi zanimive nagradne igre. Od tam se bodo lahko skupaj odpravili na tekmo, ki bo ob 19.45 po lokalnem času, uro pozneje po slovenskem.

 

Deli s prijatelji