ŠPORTNA POT

S črnim pasom
v nogometno reprezentanco

Objavljeno 25. avgust 2013 13.49 | Posodobljeno 25. avgust 2013 13.51 | Piše: Drago Perko

Sara Ketiš je svojo športno pot začela v karateju, po evropskem prvenstvu v Novem Sadu pa se je preselila v nogometne vode, kjer je prišla celo do nogometne reprezentance.

Sara Ketiš v dresu državnega prvaka. Foto: Drago Perko

Slovenske nogometašice danes začenjajo državno prvenstvo, visoko pa ciljajo tudi v ŽNK Maribor, kjer igra 18-letna Sara Ketiš, ki velja za eno najbolj nadarjenih igralk v Sloveniji. »Imamo dobro ekipo, tako da upam, da se bomo za sam vrh v Sloveniji borile že letos,« ne manjka optimizma dijakinji tretjega letnika II. gimnazije Maribor, ki je bila standardna članica reprezentance do 17 let, sedaj pa ima pomembno vlogo v selekciji U19. Ob takšnem napredku jo utegne v člansko vrsto kmalu povabiti selektor Damir Rob.

Črni pas

Vse niti ne bi bilo tako presenetljivo in meteorsko hitro, če ne bi Sara še pred dvema letoma tekmovala za Slovenijo na ekipni tekmi mladinskega evropskega prvenstva v karateju. »Imam črn pas, na evropskem prvenstvu pa smo zasedle sedmo mesto,« se pohvali Sara, ki je v borilni veščini dosegla, kar si je zastavila (branila je barve kluba iz Selnice ob Dravi), potem pa se mirne duše, odločila se je kar sama, podala v nogometne vode. To si je želela že prej, a doma ni bilo pravega navdušenja. »Saj veste, dekle pa nogomet,« pove, kakšne pomisleke je imela njena mati, ki pa danes z veseljem pride na tekmo, če ji le služba dopušča. Za Saro največkrat stiskata pesti oče Andrej in brat Matic. Oba imata rada nogomet, Matic je treniral v NK Pohorje. »Nasvetov niti upravičenih kritik ne manjka,« pojasni, kakšne koristi ima od njiju po vsaki tekmi.

V tem poletju je okusila tudi čar lige prvakinj. Z ekipo državnega prvaka ŽNK Teleing Pomurje se je na kvalifikacijah borila za vstop v elitno tekmovanje, a zavoljo poraza proti poljski Uniji (1 : 3) ostala brez napredovanja. »Izkušnja je bila prijetna,« pravi Sara, ki so jo Pomurke za te kvalifikacije vzele v svoje vrste. »Lepo je igrati na takšnem nivoju, veliko sem se naučila, veliko priznanje je zame že to, da me je Teleing povabil na ta turnir.« Zavoljo lige prvakinj je vse poletje trdo trenirala, čeprav bi lahko ta čas namenila morju, prijateljicam … »Ni mi žal, da sem se odločila za trening, le koristilo mi bo,« nadaljuje desnonoga vezistka, ki bi rada v novi sezoni izboljšala tudi igro z levo nogo.

Sarin vzornik je Lionel Messi, s šolo in nogometom Mariborčanka nima težav, ne skriva pa, da raje trenira, kot pa se uči. Prihodnji mesec jo z reprezentanco do 19 let čakajo še kvalifikacije za nastop na evropskem prvenstvu leta 2014. »Skupina je težka, a se ne predamo,« sklene.

Deli s prijatelji