MUNDIAL

Ruski mundial 2018 od Baltika do Urala

Objavljeno 01. oktober 2012 23.24 | Posodobljeno 01. oktober 2012 23.21 | Piše: Rok Tamše

Tekme svetovnega prvenstva v nogometu čez šest let bodo igrali v enajstih ruskih mestih.

Predsednik Fife Sepp Blatter, levo, in ruski minister za šport Vitalij Mutko sta z mladeničema predstavila gostitelje SP 2018 (foto: Reuters).

MOSKVA – Rusi ne poznajo šale niti pri organizaciji svetovnega prvenstva v nogometu. Čeprav ga bo največja država na svetu gostila šele leta 2018 – štiri leta prej bo največji turnir na svetu v Braziliji –, so v Moskvi med gostovanjem predsednika Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Josepha Blatterja že razkrili enajst mest, v katerih se bodo predstavile najmočnejše reprezentance sveta tistega obdobja. »Za leto dni prehitevamo običajen urnik priprav na turnir. To je nov pristop pri organizaciji svetovnih prvenstev. To bo prvo svetovno prvenstvo v nogometu v Rusiji in Vzhodni Evropi. Mislim, da bo to najboljši mundial v zgodovini. Že zdaj si zaslužite maksimalno oceno 10,« je Blatter, veliki mojster leporečenja, natrosil bombončke prirediteljem in ruski javnosti.

Pri tem je predsednik Fife še enkrat ošvrknil prireditelje SP 2010, češ da so pridobitev organizacije turnirja predolgo proslavljali in se resnega dela lotili šele po priganjanju ljudi iz Fife. O Brazilcih, ki bodo svetovno prvenstvo gostili že čez slabi dve leti, pa je dejal, da z marsičim krepko zamujajo, tako da je treba še veliko postoriti.

Vznesenost šefa iz Švice je naposled vsaj za trenutek prizemljil ruski minister za šport in vodja lokalnega organizacijskega komiteja SP Vitalij Mutko: »V tem trenutku še niti eno mesto ni pripravljeno na to, da bi gostilo tekme svetovnega prvenstva. Niti Moskva.«

Najbolj nogometno mesto brez mundiala

Seznam mest, ki bodo gostila tekme SP 2018, je marsikoga presenetil. Na njem so Moskva, ki bo sodelovala z dvema stadionoma, ter Kaliningrad, Kazan, Nižni Novgorod, Sankt Peterburg, Samara, Soči, Rostov, Saranska, Volgograd in Jekaterinburg. Izbor je zelo razočaral predvsem nogometne privržence v Jaroslavlu in Krasnodarju, kjer sta kar dva prvoligaška kluba – Krasnodar in Kuban. »To je neverjetno. Izločili so Krasnodar, najstrastnejše nogometno mesto v Rusiji,« je na twiterju zapisal lastnik Krasnodarja, milijarder Sergej Galicki. »Nič osebnega ni pri tem,« je odvrnil športni minister Mutko, ki organizacijo svetovnega prvenstva opisuje kot veliko čast in ogromen izziv. Danes ocenjuje, da bo to Rusijo stalo okrog 15 milijard evrov. Polovico denarja bodo po njegovih besedah prispevali zasebniki, preostalo pa zvezne in regionalne oblasti. »Toda to je groba ocena vseh stroškov. Upoštevati morate, da bomo gradili tudi hotele, ceste, širili letališča.« V sedmih od enajstih mest gostiteljic bodo morali stadione temeljito prenoviti ali celo zgraditi povsem na novo. »Trenutno obnavljamo pet stadionov v Moskvi, Sankt Peterburgu, Kazanu, Sočiju in Saransku. Prihodnji teden bomo začeli dela še na štirih,« je pojasnil Mutko. Moskva bo nogometaše gostila na stadionu Lužniki, ki sprejme 90.000 gledalcev in bo tudi prizorišče finalne tekme, ter na stadionu Spartaka, ki ga še gradijo, sprejel pa bo 45.000 obiskovalcev.

Preselili bodo zapor

Prizorišča so po prostrani deželi raztresena od Kaliningrada na obali Baltika in meji z Evropsko unijo pa do Jekaterinburga pod Uralom. Mesta so v treh različnih časovnih območjih, od skrajne zahodne do vzhodne točke mundialnega dogajanja je 2500 kilometrov. Logistika reprezentanc z njihovimi bazami in potovanji bo v tem primeru na novi preizkušnji, da ne omenjamo izziva za navijače, ki bodo po širni Rusiji potovali za svojimi ljubljenci. »V Kaliningradu je raven infrastrukture za svetovno prvenstvo trenutno na ničli. V Jekaterinburgu je v neposredni bližini stadiona zapor, ki pa ga bomo do mundiala preselili,« je razložil Mutko, ki ima pri tem megaprojektu za sicer megalomanske Ruse glavno besedo.

Pri tem ne gre pozabiti na popoln nadzor in vpliv ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je prevesil jeziček na tehtnici, da so se njegovi rojaki veselili po glasovanju decembra 2010. Takrat je Putin kot predsednik ruske vlade skupaj z nogometnimi delavci izvedel pravo ofenzivo, z dolgim nosom so ostali predvsem Angleži, v konkurenci Rusije sta bili poraženi tudi skupni kandidaturi Španije in Portugalske ter Belgije in Nizozemske. »Svetovno prvenstvo je dober razlog, da predvsem mladino vključimo v šport in jih odmaknemo od alkohola in cigaret. Med kampanjo so nam dali jasno vedeti, da ne bomo dobili prvenstva, če se ne bodo vključili državni voditelji. Če hočeš zmagati, moraš prevzeti tveganje,« je dejal Putin.
 

Deli s prijatelji