NOGOMET

Rudi & Srečko sanjsko, kako pa bo s Čeferinom?

Objavljeno 03. januar 2013 15.04 | Posodobljeno 03. januar 2013 15.04 | Piše: Rok Tamše

Rudi Zavrl je imel nos za izbiro selektorjev, priložnost je dal Katancu in Keku.

Na prednovoletnem srečanju Nogometne zveze Slovenije ni bilo Srečka Katanca, ki se je ravno takrat odločal, ali bi prevzel vodenje članske reprezentance. Bil pa je nekdanji predsednik NZS Rudi Zavrl, ki je polni dve desetletji (1989–2009) vodil krovno nogometno organizacijo in bil deležen podobnih očitkov, kot jih je že vrsto let tudi tako imenovani večni prvi mož Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič. Skratka vztrajanje na položaju za vsako ceno, uveljavljanje osebnih interesov, nepotizem ... Toda še danes se mnogi z nostalgijo spominjajo Zavrlove vladavine, kjer je v prvi vrsti delovala nogometna logika, ob tem so se rojevali uspehi.

Zavrl je med drugim leta 1998 selektorski stolček presenetljivo zaupal takrat še neizkušenemu trenerju Srečku Katancu. Kako sanjsko se je vse skupaj razpletlo, ve vsak Slovenec. In kako Zavrl ocenjuje današnjo vrnitev Katanca v nekdanjo vlogo? »Mislim, da je to odličen izbor. Vsekakor najboljši v tem trenutku. Pa ne zaradi tega, ker bi z njim spet bila v igri uvrstitev na svetovno prvenstvo. Po moje je v sedanjem kontekstu to izgubljeno. Toda NZS je vsekakor dolgoročno potegnila dobro potezo,« meni Zavrl. Prihod Katanca danes v očeh navijačev pomeni tako rekoč dobitno kombinacijo, pred 14 leti je Zavrl z mladim strokovnjakom tvegal. »Takrat je bilo tvegano zaradi njegovih skromnih trenerskih izkušenj. Toda igralska kariera, v kateri je sodeloval z velikimi trenerskimi imeni, je kazala drugačno sliko. V tistih časih je bilo tudi problematično pripeljati tujega strokovnjaka,« se spominja Zavrl.

Na omenjenem srečanju na Brdu pri Kranju so mnogi namigovali, da je Zavrl pravzaprav stric iz ozadja, ki svetuje sedanjemu predsedniku Aleksandru Čeferinu (oba sta pravnika) in narekuje izbor Katanca. Čeferin na to odgovarja: »Sva v korektnih odnosih, se pa ne posvetujem z njim, niti mi ni nič svetoval v zvezi s Katancem.« Je torej bliže sedanjemu vodstvu kot prej? »Nič drugače ni kot pri prejšnjem. Tudi zdaj sem ljubitelj, navijač, in to je vse,« se diplomatsko izvije Zavrl, ki je leta 2009 predsedniški fotelj prepustil Ivanu Simiču. Ne gre pozabiti, da je še pred tem spet imel srečno roko z izborom selektorja Matjaža Keka – resda ga je pozneje hotel predčasno zamenjati, tudi s Katancem –, ki je z izbrano vrsto nastopil na svetovnem prvenstvu v Republiki Južni Afriki 2010. Kako pa se bo Katanec v novi zgodbi znašel brez Zlatka Zahoviča oziroma izrazitega zvezdnika v polju? »Zahovič je bil ekstra klasa, pretehtal je v številnih ključnih tekmah. Ob tem je Srečko v roke dobil zrele igralce z jugoslovansko nogometno šolo. Ljudje so mislili, da je to neponovljivo. Toda Kek je s fanti, ki so zrasli v slovenskem nogometu, prav tako šel na SP. Na nogomet je treba gledati razvojno; tu so novi fantje, novi nosilci igre, nove razmere. Se pa strinjam, da moštvo mora imeti osrednjega zvezdnika,« pravi 63-letni Zavrl, ki tudi v tej sezoni opravlja naloge delegata Evropske nogometne zveze (Uefa) na tekmah lige Evropa. In seveda ga ne gre jemati smrtno resno, ko pravi, da je samo ljubitelj oziroma navijač, ko gre za slovensko reprezentanco.

Deli s prijatelji