NA POHODU

Rudarji so namahali Borussio, zdaj se brusijo za Maribor

Objavljeno 29. september 2014 09.23 | Posodobljeno 29. september 2014 09.23 | Piše: R. T.
Ključne besede: Schalke

Nemški nogometni prvoligaš Schalke, tekmec Maribora v ligi prvakov, uživa v velikem slavju.

Takole je Joel Matip zabil prvi gol za Schalke na sobotnem sosedskem derbiju z Borussio Dortmund. Foto: Reuters

Medtem ko so pri slovenskem nogometnem prvaku Mariboru v zadnji prvenstveni tekmi izgubili dve točki proti novincu Radomljam, je njihov jutrišnji tekmec v ligi prvakov Schalke na svojem stadionu dosegel prestižno zmago. Modri so namreč v 167. (145. tekmovalnem) porurskem derbiju gostili sosede, Borussio iz Dortmunda – ta dvoboj tradicionalno velja za največjega v bundesligi – in jo premagali z 2:1. Mnogo članov udarne enajsterice vijoličnih je dvoboj v Domžalah preskočilo, pri rudarjih iz Schalkeja pa si kaj takšnega v velikem obračunu s sosedi pač niso mogli privoščiti. Veltins Arena (v evropskem tekmovanju se uporablja ime stadiona Auf Schalke Arena) je bila polna do zadnjega kotička, našteli so 61.153 gledalcev, navijači Schalkeja pa so bučno proslavili odmevno zmago, drugo zaporedno v tej sezoni. Že v deseti minuti je Joel Matip matiral Dortmundčane, gostitelji so povišali vodstvo le 13 minut pozneje, ko je bil učinkovit Eric Maxim Choupo-Moting. Pozor! Oba gola sta bila dosežena po izvajanju strela iz kota. »Kdor koli prejme takšne zadetke, bo na koncu težko zmagal. To je odločilno vplivalo na razplet. Schalke je zmagal, ker smo mu mi sami pomagali do obeh golov. V drugem polčasu smo dali vse od sebe, toda nismo bili dovolj učinkoviti, pa še sreča ni bila na naši strani,« je dogajanje ocenil trener Borussie Jürgen Klopp, ki se ni mogel načuditi naivnosti svojih branilcev pred lastnimi vrati. Vseeno so gostje že v 26. minuti zmanjšali prednost tekmeca, gol je zabil Pierre-Emerick Aubameyang. V drugem polčasu je bila Borussia precej boljši tekmec, strašansko je pritiskala proti vratom Schalkeja, a se ji preprosto ni izšlo proti fanatično borbenim gostiteljem. »To je bil posran večer za nas, brez izgovora,« je bentil Klopp.

Zavajajoča evforija?

Na drugi strani pa eksplozija veselja, saj je sosede najslajše premagati. »Navdušeni smo, zmaga v derbiju je vendarle nekaj posebnega. Navijači so bili spet neverjetni, zelo dobro so nas podpirali. Dobro smo igrali od začetka, takoj smo pritisnili proti zadnji vrsti Borussie. Njihov gol je sicer ustvaril nekaj napetosti. Toda fantje so se metali za vsako žogo in se borili do zadnjega sodnikovega žvižga. Bilo je vrhunsko. Vsi v Schalkeju smo lahko zelo veseli,« je sijal od zadovoljstva trener Jens Keller. Na domači zelenici je igral v naslednji postavi: Fährmann; Uchida, Matip, Neustädter, Aogo; Boateng (od 71. Fuchs), Höger (od 79. Ayhan); Sam (od 37. Clemens), Meyer, Choupo-Moting; Huntelaar. Triinštiridesetletni Keller se je odločil za postavitev 4-2-3-1, njegovi varovanci pa so v tej tekmi predvsem v drugem delu pokazali izjemno strast, željo po zmagi in neverjetno agresivnost. Ni odveč spomniti, da se je Schalke zelo izkazal v prvem krogu LP na gostovanju v Londonu pri Chelseaju, kjer je iztržil izid 2:2 in veliko točko.

Mariborčani in njihovi navijači (v Gelsenkirchnu jih bo jutri okoli 1500) lahko samo upajo, da so se igralci Schalkeja v tem velikem dvoboju tako fizično in psihološko izpraznili, da se v pičlih dveh dneh ne bodo zmogli povsem dobro pripraviti za obračun v ligi prvakov. Vratar Ralf Fährmann je ob velikem zmagoslavju v soboto praznoval tudi 26. rojstni dan, zato ni nič nenavadnega, da so ga ob koncu tekme zalile solze. »Za mano je izjemno čustven dan. Ne vem, ali je to božje delo, toda zmagati na rojstni dan v takšnem derbiju pred domačim občinstvom je nekaj neverjetnega. Zdaj imamo le dva dni časa, da se regeneriramo. Ne smemo si dovoliti, da bi pozabili na ligo prvakov in Maribor. Uspešni smo le, ko igramo moštveno. Takšne predstave moramo nadaljevati. Maribor se ne zdi kot eden izmed najmočnejših nasprotnikov, toda vsak udeleženec lige prvakov lahko igra dober nogomet. To bo za nas 100-odstotni izziv, osvojiti želimo vse tri točke,« je vzneseno govoril slavljenec Fährmann, ki se je zdaj z modrimi povzpel po lestvici bundeslige na deveto mesto in prehitel tudi sosede iz Dortmunda. 

Oblaka ne bo v Gelsenkirchnu

Maribor v vseh pogledih kaže obrise velikega kluba. Takšno je ravnanje vodstva kluba, ko ne gre zgolj za igro in rezultate, temveč za medčloveške odnose in spoštovanje. Športni direktor Zlatko Zahovič je že pred časom povabil Braneta Oblaka, da kot gost Maribora odpotuje na tekmo v Gelsenkirchen. Nekdanji jugoslovanski reprezentant, član Olimpije in splitskega Hajduka ter nekdanji selektor slovenske nogometne reprezentance je namreč v letih 1975 do 1977 igral za Schalke, od koder se je preselil v münchenski Bayern. Oblak se je Zahoviču zahvalil za vabilo, a v Nemčijo ni odpotoval, saj z vodstvom Schalkeja menda ni ostal v dobrih odnosih.

Deli s prijatelji