LIGA PRVAKOV

Rožnati kraljevi balet odplesal mimo rudarjev

Objavljeno 20. februar 2015 11.51 | Posodobljeno 19. februar 2015 19.49 | Piše: R. T.

Real Madrid je v ligi prvakov rutinirano prestal gostovanje pri Schalkeju.

Cristiana Ronalda Schalkejev neizkušeni vratar Timon Wellenreuther seveda ni ustavil, da bi kronal Realovo premoč.

GELSENKIRCHEN – Evropski prvak Real Madrid je v prvi tekmi osmine finala nogometne lige prvakov opravil svoje v šampionskem slogu in v presenetljivo rožnati barvi dresov. Medtem so pri poraženem Schalkeju zadovoljni, ker so izgubili le z 0 : 2, kar je očitni napredek po lanskem debaklu proti istemu tekmecu v tem obdobju tekmovanja, ko so po izidu 1:6 sklonili glave. Nemško moštvo je prikazalo zvrhano mero taktične discipline in borbenosti, kar je podpis italijanskega trenerja Roberta Di Mattea, na koncu pa je vendarle odločila kakovost posameznikov, ki jih v vrstah krajevega baleta ne manjka. Cristiano Ronaldo je spretno izkoristil slabo postavitev obrambne vrste ob predložku Danija Carvajala z desne strani. V tej akciji v 26. minuti je bil nekoliko neodločen tudi debitant v ligi prvakov, 19-letni vratar Schalkeja Timon Wellenreuther.

Rasizem v Parizu

Francoska policija bo zaradi rasističnega izpada na eni izmed postaj podzemne železnice v Parizu sodno preganjala skupino navijačev londonskega Chelseaja. Privrženci londonskega kluba so ob robu torkove tekme lige prvakov s PSG iz vlaka zrinili temnopoltega moškega in medtem vzklikali, da so rasisti in da jim je to všeč. Lotili so se tudi temnopolte ženske na vlaku, tako da je ta predčasno zapustila vlak. Vse to so posnele kamere na podzemni železnici. Angleška nogometna zveza je vedenje navijačev opisala kot sramotno in kriminalno dejanje ter podpira kazenski pregon storilcev. Pri Evropski nogometni zvezi so zaradi dogodka zgroženi, a Chelsea ne bodo kaznovali, saj se je incident zgodil zunaj stadiona.

Dodatna smola za rudarje je sledila v 33. minuti, ko se je poškodoval glavni napadalec Klaas-Jan Huntelaar, zamenjal ga je še drugi debitant v LP, prav tako 19-letni Felix Platte. V drugem polčasu je najstnik po silovitem strelu z razdalje zadel vratnico, tako da so domači navijači začeli verjeti v izenačenje in celo morebiten preobrat. Toda Ronaldo je ponovno navdušil s preigravanjem dveh Schalkejevih branilcev hkrati in z lepo podajo Marcelu, ki je z roba kazenskega prostora z desnico natančno meril in postavil končni izid 2 : 0 za Real Madrid.

Deseta zaporedna zmaga v elitnem tekmovanju

To je bila za španskega velikana rekordna deseta zaporedna zmaga v ligi prvakov, s čimer se je izenačil z münchenskim Bayernom, ki mu je enak podvig uspel leta 2013. Če pa k temu nizu prištejemo še zmago v tekmi superpokala s Sevillo, je Real dosegel enajsto zaporedno zmago na evropskem prizorišču. Na vseh je moštvo vodil italijanski strateg Carlo Ancelotti. »Intenzivnost tekme ni bila posebno visoka, bila je bolj igra potrpežljivosti. Čakali smo na svoje priložnosti in dobro nadzirali potek tekme. Naša vrata so bila ogrožena le enkrat, v celoti gledano pa je bila dobra predstava. Verjamem, da smo se vrnili na prave tirnice,« je dejal Ancelotti, njegov kolega Di Matteo pa je priznal: »Tokrat je razliko ustvarila kakovost Reala, posebno v napadu. Če Balu, Ronaldu in Benzemaju pustiš le malce prostora, so zelo nevarni. Borili smo se in poskušali po svojih močeh proti zelo močnemu tekmecu. Real je izkoristil svoje priložnosti, mi pač ne.«

V drugi sredini tekmi osmine finala lige prvakov je Basel na domačem stadionu iztržil remi 1 : 1 proti favoriziranemu Portu. Že v torek smo videli dva remija: PSG : Chelsea 1 : 1 in Šahtar : Bayern 0:0. Prihodnji teden sledijo obračuni Manchester City : Barcelona, Juventus : Borussia Dortmund, Arsenal : Monaco in Bayer Leverkusen : Atletico Madrid. Povratne tekme osmine finala bodo 10., 11., 17. in 18. marca.

 

Deli s prijatelji