NOGOMET

Rožman: Proti Freiburgu hočemo senzacijo

Objavljeno 22. julij 2017 09.20 | Posodobljeno 22. julij 2017 09.21 | Piše: Rok Tamše

Nogometaši Domžal napredovali v 3. krog kvalifikacij za evropsko ligo.

Rifet Kapić je v štirih tekmah na evropski sceni dosegel štiri zadetke. Foto: nd-gorica.com

DOMŽALE, NOVA GORICA – Slovenski nogomet ima na evropski klubski sceni še dva predstavnika. Maribor se je prek prvaka BiH Zrinjskega iz Mostarja prebil v 3. krog kvalifikacij za ligo prvakov, kjer se bo pomeril z islandskim prvakom Hafnarfjördurjem. Domžale pa so si napredovanje v 3. krog kvalifikacij za evropsko ligo priigrale z dvema zmagama proti islandskemu Valurju in s skupnim izidom 5:3 (2:1 in 3:2) trasirale pot za obračun s šestim moštvom zadnje sezone bundeslige Freiburgom. Medtem je na tej ravni tekmovanja izpadla Gorica, saj je bil grški Panionios pretežak zalogaj za severne Primorce. Atenski klub je dobil obe tekmi (2:0 in 3:2).

Začetek v krču

Domžalčani so po zmagi na Islandiji z 2:1 vodilno moštvo islandskega prvenstva premagali tudi na prenovljeni domači zelenici, ki omogoča še hitrejšo in tehnično dovršeno igro. Slovenski pokalni prvak si je nekoliko otežil delo s tem, ko je Valurju dopustil zgodnje vodstvo in prednost tudi ob odmoru (1:2). Toda v nadaljevanju so rumeni stopili na plin in priredili rezultatski zasuk za zmago s 3:2. Za gostitelje so zadeli Ivan Firer iz enajstmetrovke v prvem polčasu ter Jure Balkovec in Senijad Ibričić v drugem delu tekme. »Naš začetek tekme je bil nerazumljiv. Niti se še nisem dobro usedel, pa je bilo na semaforju izid 0:1. Igralci so bili v krču, nesproščeni. V odmoru smo se pogovorili, kaj želimo predstavljati. Ponosen sem na fante, da so zasukali izid v drugem polčasu. Valur niti približno ni avtsajder, imajo kakovostno ekipo, zato sem zelo vesel napredovanja,« je dejal trener Domžal Simon Rožman, ki je moral po prvem delu in zaostanku močno povzdigniti glas v slačilnici, kar je več kot zaleglo. Domžalčane že v četrtek, 27. julija, čaka prvi obračun s Freiburgom v gosteh, povratna tekma pa bo v ljubljanskih Stožicah teden dni pozneje.

675.000 evrov so doslej zaslužil Domžalčani v Evropi.

»Moramo se predstaviti v še boljši luči. Najprej se moramo hitro regenerirati, saj smo zaradi obveznosti v državnem prvenstvu v nekoliko težjem položaju. Treba bo biti pameten pri izbiri igralcev. O Freiburgu ne bi izgubljal besed, gre za šesto ekipo nemškega prvenstva. Morda nam gre malce na roko to, da imajo za sabo 14 dni priprav in morda še niso v pravi tekmovalni formi. Naša želja je, da naredimo senzacijo,« odločen in ambiciozen ostaja Rožman, ki ne skriva, da je za evropski uspeh pripravljen žrtvovati prvenstvene točke.

Gorica končala v Evropi

Po Olimpiji, ki se je poslovila že v 1. krogu kvalifikacij za EL, evropsko sceno za letos zapušča tudi Gorica. Varovanci trenerja Mirana Srebrniča so proti realno močnejšemu Panioniosu pokazali pogumno držo in se niso predajali niti po visokem zaostanku. Na povratni tekmi v Novi Gorici so imeli Grki že do odmora v rokah vodstvo s 3:1, slovenskemu podprvaku je z dvema zadetkoma Rifeta Kapića iz enajstmetrovk uspelo zgolj ublažiti poraz.

»Nismo preveč razočarani, gremo naprej z dvignjeno glavo. Zmagal je boljši tekmec,« meni vezist Gorice Rifet Kapić.

»Tokrat nismo dosegli svojega cilja, a treba je dvigniti glave in iti naprej. Po naših napakah smo prejeli hitre zadetke, kar nas je presekalo. Nismo imeli česa izgubiti. Pred tekmo smo si rekli, da bomo napadli. Zavedali smo se določenega tveganja. Žal so se nam pripetile napake in takšne ekipe, kot je grška, to zelo hitro kaznujejo. Toda nismo preveč razočarani, gremo naprej z dvignjeno glavo. Zmagal je boljši nasprotnik,« je dejal 22-letni vezist Kapić, ki bo v kratkem skoraj zagotovo zapustil Gorico, saj zanj ne manjka ponudb iz tujine. Tržna vrednost Bošnjaka po portalu Transfermarkt je 500.000 evrov. 

 

Sikošek maščeval Olimpijo

V 3. krog kvalifikacij za EL je napredoval tudi Brøndby, za katerega igra slovenski branilec Gregor Sikošek. Danski predstavnik je premagal finsko Vaaso, krvnika Olimpije, s skupnim izidom 3:2. Sikošek je odigral prvi polčas povratne tekme. Zdaj ga čaka obračun s splitskim Hajdukom, ki je izločil bolgarski Levski iz Sofije s skupnim izidom 3:1.

 

Deli s prijatelji