PRESTOP

Rotman iz Makol v milijonski Istanbul

Objavljeno 29. junij 2014 13.15 | Posodobljeno 29. junij 2014 13.15 | Piše: Drago Perko

Novopečeni nogometni reprezentant Rajko Rotman je z dobrimi igrami v dresu Velenja in izbrane vrste opozoril nase. S turškim prvoligašem je podpisal štiriletno pogodbo.

Slovenski rudarji praznujejo svoj praznik 3. julija, ko se spomnijo na leto 1934. Pred skoraj natanko osmimi desetletji so zasavski rudarji začeli gladovno stavkati. Od 1961. praznik zaznamujejo tudi v Velenju, kjer so ponosni na tradicijo. Na prazniku tokrat ne bo 25-letnega Rajka Rotmana, ki se bo v prvih dneh julija preselil v Turčijo, saj je postal novi član novega prvoligaša İIstanbul Başakşehir FK.

Novinec brez treme

»Zdaj je že uradno, vesel in ponosen sem, veselili smo se tudi v Makolah,« prijazno pove Rajko, ko ga ujamemo na poti, v glasu pa je čutiti samozavest in mirnost. »Sezona se je krasno končala,« nadaljuje vezist, ki je v treh letih za Rudar zbral 107 tekem in dosegel 11 golov. Zadnja sezona je bila zelo dobra, opazil ga je tudi selektor Srečko Katanec in ga povabil na turnejo v Južno Ameriko. Nekdanji igralec Maribora je tam navdušil. »Treme nisem imel, je pa bilo malce nelagodno. Saj veste, prideš v novo sredino. Po prvem treningu sem se sprostil. V pomoč mi je bil tudi Katančev pomočnik Aleš Čeh, ki je včasih deloval v Velenju,« pripoveduje Rotman, ki je športno pot začel v Mariboru, kjer je igral do 15. leta. Potem se je družina selila v Makole in kariero je nadaljeval v bližnjem Aluminiju. »Maribor je v mojem srcu, tu pa je prostor tudi za Rudar, brez katerega me ne bi bilo ne v Turčiji ne v reprezentanci,« prizna.

Hotel ga je trener

V Južni Ameriki Katanec ni filozofiral, fantom pa je dal na treningu vedeti, kaj pričakuje od njih. »Si pripravljen? Če kaj ni jasno, kar vprašaj,« so bile besede, s katerimi mu je selektor sporočil, da nanj resno računa proti Argentini in Urugvaju.

Po vrnitvi iz Južne Amerike je nenadoma postala aktualna selitev na tuje. »O odhodu v Porto sem vedel toliko kot vi,« nam odvrne, razgovori pa se, ko beseda nanese na Turčijo.

Novi prvoligaš je iskal vezista za nastopanje v kakovostni konkurenci. Rotman jih je dokončno prepričal z lucidno in brezkompromisno igro na tekmah Slovenije proti Urugvaju in Argentini. Poklical ga je tudi trener Abdullah Avci, Rajko pa se je o razmerah v klubu pozanimal pri reprezentantu BiH Edinu Višći, ki od leta 2011 nosi dres kluba. Kmalu ni bilo več dvomov ter pomislekov in naslednja štiri leta bo član povratnika v prvo turško ligo, kjer je lani nastopal Saša Fornezzi. Rotman je vesel, ker bo klub v novi sezoni igral tudi na novem stadionu za 17.800 gledalcev. »Turško znam le nekaj besed, to je težak jezik,« še pristavi Rajko, preden se poslovimo in mu zaželimo vse najboljše na novi življenjski postaji.

Lepa odškodnina

Koliko je velenjski klub zaslužil s prodajo svojega vezista Turkom, ni uradne informacije. Po neuradnih podatkih pa naj bi odškodnina znašala približno 300.000 evrov. »Turško znam le nekaj besed, to je težak jezik.«

Deli s prijatelji