KVALIFIKACIJE

Rooney in Welbeck uničila upe Slovencev na Wembleyju

Objavljeno 16. november 2014 13.01 | Posodobljeno 16. november 2014 13.01 | Piše: Rok Tamše

V kvalifikacijah za euro 2016 je Anglija na Wembleyju premagala Slovenijo s 3:1. Slovenci so celo povedli po avtogolu Angležev, a so jih ti nato nadigrali.

Po štirih krogih v kvalifikacijah za euro 2016 angleški nogometaši ostajajo neporaženi na vrhu lestvice v skupini E z maksimalnim izkupičkom 12 točk. Slovenija po drugem porazu – tokrat je bila Anglija na kultnem stadionu Wembley boljša s 3:1 – ostaja pri šestih točkah in ima še vedno lepe možnosti za osvojitev drugega mesta in uvrstitev na EP. Že v torek se bo slovenska reprezentanca na prijateljski tekmi pomerila s Kolumbijo v Ljubljani, s čimer se bo za letos poslovila od svojih navijačev. Kvalifikacije za euro se bodo nadaljevale spomladi.

Tekmo so odprli s slavnostnim dogodkom, v središču pozornosti je bil kapetan Anglije Wayne Rooney, ki je odigral stoto tekmo za svojo reprezentanco. Darilo mu je izročil legendarni Bobby Charlton, ki je v 106 tekmah za Anglijo zabil 49 golov, največ med vsemi (Rooney je pri 43).

Med 82.305 gledalci je še pred začetnim piskom portugalskega sodnika Olegaria Benquerençe močno odmevalo s sektorja tribun, kjer je bilo okoli 2000 privržencev slovenske reprezentance. Ti so z vzkliki »Kdor ne skače, ni Sloven'c« in »Dajmo, Slovenci« vlili dodatnega poguma svojim ljubljencem v hramu nogometa.

Obetavni prvi polčas

Četa selektorja Srečka Katanca je v glavnem brezhibno in brez posebnega truda nadzirala napadalne akcije gostiteljev. Ti v prvem polčasu sploh niso streljali v okvir slovenskih vrat, Danny Welbeck, Raheem Sterling in Rooney so z razdalje streljali prek vrat Samirja Handanovića ali mimo. Slovenske navijače in tudi selektorja Katanca je nekoliko pogrela le drzna poteza Jasmina Kurtića, ki je odvzel žogo na robu kazenskega prostora, jo popeljal in ostro podal proti Handanoviću, ta pa jo je bil prisiljen izbiti v kot.

Na drugi strani so Slovenci izvedli dve obetavni akciji. Po predložku Valterja Birse že v 4. minuti žoge z glavo ni najbolje udaril Andraž Kirm. Tako jo je zlahka ukrotil domači vratar Joe Hart. Po edinem kotu za Slovenijo v prvem delu je Milivoje Novaković lepo stekel na visoko žogo proti prvi vratnici, ostro udaril z glavo, a je žoga zletela meter mimo desne vratnice.

Vodstvo in ekspresni 
mrk Slovenije

V uvodnih minutah drugega polčasa je po podaji iz kota z udarcem z glavo zagrozil Rooney, a ni meril natančno. V 52. minuti jo je skupil Birsa, po levi nogi ga je s hrbta udaril Kieran Gibbs in si za to prislužil rumeni karton. Ko je imela Slovenija igralca manj, je predložek Rooneyja v kazenskem prostoru Slovenije lepo pričakal Gary Cahill, lepo streljal z glavo, a je Handanović izvrstno posredoval.

V 57. minuti so si Angleži zabili avtogol. Po prostem strelu Kirma z leve strani je bil v svojem kazenskem prostoru v skoku najvišji Jordan Henderson. Že v naslednji minuti smo videli pravi slalom Rooneyja v kazenskem prostoru Slovenije, s hrbta ga je spotaknil kapetan Boštjan Cesar in sodnik Benquerença je pokazal na belo točko. Slavljenec je silovito streljal, Handanović je bil na žogi, a je bil strel premočan, da bi ga obranil. V 62. minuti je Kevin Kampl izkoristil poigravanje domačih centralnih štoperjev, vzel žogo, krenil proti vratom, a izplenil zgolj udarec iz kota. Zatem je poškodovanega Birso zamenjal Dejan Lazarević. V 66. minuti nov hladen tuš za Slovence. Angleži so silovito napadali. Handanović je obranil strel Adama Lallane od blizu, žogo je zatem z glavo na rob kazenskega prostora odbil Mišo Brečko, tam pa jo je pričakal Welbeck in jo atraktivno iz voleja poslal v slovensko mrežo – 2:1.

V 72. minuti sta se s slovensko obrambo poigrala Sterling in Welbeck, ta je po lepi dvojni podaji s prodorom v kazenski prostor še drugič spretno matiral Handanovića za izid 3:1. V 75. minuti je Katanec povlekel iz igre Kurtića ter v ogenj poslal Rajka Rotmana. Tri minute pozneje je na igrišče namesto Kirma šel še Zlatan Ljubijankić. V 79. minuti lepa akcija Slovencev, ki jo je s strelom prek vrat z roba kazenskega prostora zaključil Rotman. Tik pred koncem tekme je z razdalje poskušal še Aleš Mertelj, a je bil za malenkost nenatančen. Angleški navijači so lahko zaploskali novi zmagi svojih ljubljencev.

Komentar po tekmi

Selektor Katanec je po tekmi dejal, da ravno zadovoljni ne morejo biti. »A nogomet je takšen: čestitke Angliji. Škoda, da nismo po našem golu zdržali še kakih deset minut, verjetno bi se tekma obrnila v drugo smer, ampak, žal, tako je. Angleži so izkoristili našo dekoncentracijo in to ni nič nenormalnega. Bodimo objektivni: želimo si zmagati na vsaki tekmi, a če imaš pred seboj take velesile, kot sta Anglija in Švica, je to pač to.« Nekoliko ostreje pa je komentiral dejstvo, da so slovensko reprezentanco na stadion pripeljali že dve uri pred začetkom tekme, kar je po njegovem mnenju absolutno absurdno. »To je zahteval delegat Uefe in zdaj je treba videti, za kaj je šlo,« je sklenil Katanec.

Deli s prijatelji