EP

Ronaldo: Zdaj je pa vse mogoče

Objavljeno 24. junij 2012 16.26 | Posodobljeno 24. junij 2012 16.27 | Piše: D. P.

Doslej se v dresu Portugalske ni proslavil, na evropskem prvenstvu je končno postal pravi vodja reprezentance. S tremi zadetki, z uvrstitvijo v polfinale in izjemno sezono v Realu je kandidat za zlato žogo.

Cristiano Ronaldo ne skriva čustev. Foto: Reuters

Cristiano Ronaldo je po četrtfinalni zmagi Portugalcev nad Čehi poslal jasno sporočilo: »Zdaj je pa vse mogoče!« Po dveh krogih je prejel mnoge kritike, zdaj ga ne morejo prehvaliti. »Začel in končal je posel s Čehi,« je ena od pohval na njegov račun, ki je prišla iz ust nizozemskega selektorja Berta van Marwijka. Da skrbi le zase in za svojo pričesko, za moštvo pa mu je malo mar, so še nedolgo nazaj negodovali portugalski navijači. Ronaldo je posebna zgodba, vedno in povsod v središču pozornosti. Tega je vajen. Zdi se, da mu prija. Gotovo je najbolj dominanten igralec na evropskem prvenstvu, pred tekmovanjem pa je bil velik dolžnik v državni reprezentanci.

Letos blesti

Po prvenstvu na domačih tleh leta 2004 je jokal po finalnem porazu proti Grkom, 2006 je neokusno spravljal ob živce Wayna Rooneyja, leta 2008 pa je na prvenstvu v Avstriji zabil en sam gol. Letos blesti. Danes bi bil nanj ponosen tudi že pokojni predsednik portugalske nogometne zveze Carlos Silva. Prav on je leta 2007 skoraj ukazal, da naj Ronaldo postane kapetan reprezentance. Na letošnjem prvenstvu je potrdil, da je lahko vodja, tudi ko gre za čast in ponos, ne le za evre, kot so mu radi očitali v preteklosti.

Kdo je boljši?

Pri nemškem časniku Bild so se začeli (spet) na glas spraševati, ali je Ronaldo boljši od Messija. Med zvezde ga kujejo tudi domači mediji, ki mu nekoč niso prizanašali: Publico ga je označil za čarovnika, ki ga ni strah prevzeti tveganja in bremena. Pohvale so priromale tudi s Češke. Dnevnik Blesk je zapisal, »da je Ronaldo prekrižal češke sanje«. Poklonili so se mu tudi Francozi – v časopisu Direct Matin so zapisali, da je Portugalce poslal v polfinale in postal narodni heroj, svoje je dodal še La Parisien: »To je bil Ronaldov šov. Franciji ali Španiji je jasno, da jih v polfinalu čaka ekipa, polna samozavesti.« Žebljico na glavico je zadel italijanski časnik La Stampa. »Evropska zvezda. Je narcis, večkrat siten, a znova je odločil tekmo.«

Gol posvetil Messiju

A 27-letnik vendarle ne more iz svoje kože, kar je potrdil v 79. minuti. Gol – tako menijo nekateri – je izzivalno posvetil Messiju: izgovoril naj bi njegovo ime in mu poslal poljub. Kakor koli, nismo daleč od resnice, če zapišemo, da je nastopil izbruh hormonov sreče, jeze, besa in navdušenja po vseh frustracijah, ki jih je Ronaldo nanizal v zadnjih letih.

Če ga imate radi ali ne, gole zabija in prijetno ga je spremljati ter gledati. To šteje, mar ne? In priznanja. Ronaldo je korak do Fifine zlate žoge. Zaslužil jo je.

Portugalska z Ronaldom na velikih tekmovanjih

EP 2004: 2 gola, 
2. mesto

OI 2004: 1 gol, izpad v predtekmovanju

SP 2006: 1 gol, polfinale

EP 2008: 1 gol, četrtfinale

Deli s prijatelji