IZBOR

Ronaldo premagal Messija

Objavljeno 28. december 2014 10.43 | Posodobljeno 28. december 2014 10.43 | Piše: R. T.
Ključne besede: Cristiano Ronaldo

Pri angleškem časniku Guardian so odločili v prid asu Real Madrida.

Cristiano Ronaldo (Real Madrid) in Semih Kaya (Galatasaray).

Portugalski nogometni zvezdnik Cristiano Ronaldo je najboljši nogometni igralec na svetu leta 2014 po izboru britanskega časnika Guardian. Napadalec madridskega Reala je premagal argentinskega napadalca iz rivalske Barcelone Lionela Messija, ki je bil Guardianov najboljši nogometaš na svetu v letih 2012 in 2013. Devetindvajsetletni Ronaldo, ki so mu prav pred božičnimi prazniki na rodni Madeiri postavili 3,5 metra visok bronast kip, je tokrat vendarle najbolj prepričal Guardianovo strokovno komisijo. Ta je bila sestavljena iz 73 nogometnih trenerjev, aktivnih in nekdanjih nogometašev ter novinarjev iz 28 držav ter hkrati Guardianovih poročevalcev in urednikov. V žiriji so bili med drugim Hernan Crespo, Gilberto Silva, Slaven Bilić in Dietmar Hamann.

Žirija je s širšega seznama 244 igralcev sestavila nabor najboljših 100. Tretje, četrto in peto mesto so zasedli igralci münchenskega Bayerna Manuel Neuer, Arjen Robben in Thomas Müller, na šestem in sedmem mestu sledita člana zvezdniškega nogometnega kolektiva iz katalonske prestolnice Barcelone Luis Suarez in Neymar. Gareth Bale (Real Madrid) je na osmem mestu, Philipp Lahm (Bayern München) je zasedel deveto mesto, deseterico zaključuje Sergio Agüero (Manchester City). Zvezdnik francoskega PSG Zlatan Ibrahimović, ki je bil precej užaljen in nič kaj zadovoljen, ker se je doma na Švedskem na časnikarski razvrstitvi najboljših švedskih športnikov vseh časov znašel na drugem mestu za teniškim asom Björnom Borgom, je Guardianova strokovna žirija postavila komaj na 13. mesto. Pred njim sta se uvrstila tudi Toni Kroos (Real Madrid) in Diego Costa (Chelsea). V najboljši stoterici ni nobenega Slovenca. Z območja nekdanje Jugoslavije so na lestvici svoj prostor našli Luka Modrić (Barcelona) na 23. mestu, Nemanja Matić (Chelsea) na 48., Ivan Rakitić (Barcelona) na 49., Branislav Ivanović (Chelsea) na 53., Miralem Pjanić (Roma) na 58., Edin Džeko (Manchester City) na 66. ter Mario Madžukić (Atletico Madrid) na 71. mestu.

Toure spet favorit v Afriki?

Afriška nogometna zveza je objavila ožji seznam kandidatov za afriškega nogometaša leta 2014. Favorit za priznanje je reprezentant Slonokoščene obale in vezist angleškega prvaka Manchester Cityja Yaya Toure, kandidata pa sta še Gabonec Pierre-Emerick Aubameyang, sicer novi soigralec Kevina Kampla pri Borussii Dortmund, in nigerijski vratar ter član Lilla Vincent Enyeama. Toure lahko prestižno priznanje osvoji četrtič zapored, kar bi bil rekord tega izbora. Toliko naslovov ima tudi Kamerunec Samuel Eto'o (2003, 2004, 2005 in 2010). Nagrajenca bodo razglasili na slovesnosti v Lagosu 8. januarja.

Deli s prijatelji