EURO 2016

Ronaldo lovi Platinija

Objavljeno 09. junij 2016 10.55 | Posodobljeno 09. junij 2016 10.57 | Piše: R. T.

Na nogometnem euru v Franciji ima Cristiano Ronaldo status prvega zvezdnik.

Cristiano Ronaldo, v družbi z Ricardom Quaresmo, se odlično počuti v reprezentanci Portugalske. Foto Reuters

Portugalski nogometaši so sinoči odigrali še zadnjo pripravljalno tekmo z Estonijo pred začetkom evropskega prvenstva v Franciji, kjer se bodo v skupini F pomerili z Avstrijo, Madžarsko in Islandijo. Osma reprezentanca z lestvice Mednarodne nogometne zveze (Fifa) bo šestič zapored nastopila na turnirju najboljših reprezentanc stare celine, še vedno pa portugalska srca razjeda spomin na poraz v finalu EP leta 2004 na domačih tleh, ko jih je Grčija senzacionalno zmagala z 1:0. Takrat je bil Cristiano Ronaldo še mladenič v dresu reprezentance, a je že bil pomemben člen v igri seleçaa, zdaj pa je izkušen stroj za zadetke, prvi ali drugi igralec sveta; kakor se pač v zadnjih sezonah izkažeta z velikim tekmecem Lionelom Messijem. Letos je spet v prednosti pred Argentincem, saj je z Real Madridom osvojil ligo prvakov in zabil več golov v vseh tekmovanjih. Toda Messi je zdaj na južnoameriškem prvenstvu, kjer lahko poseže po vrhu, medtem ko Portugalci ne spadajo v ozek krog favoritov na nogometnem rendez-vousu v Franciji. Ali pač?

»Če je tako pomemben mož za Real, si lahko predstavljate, da je enako ali še precej več za reprezentanco Portugalske. Ko imate v ekipi igralca, ki na sezono doseže 50 ali 60 zadetkov in je med strelci skoraj na vsaki tekmi, potem je njegova teža izjemna. Toda Cristiano ne more zmagati sam, tega ne zmore nihče. Tudi on potrebuje pomoč soigralcev. Res pa je, da nam pomeni več kot Real Madridu,« je pojasnil selektor Portugalcev Fernando Santos. Enaintridesetletni CR7 je vodja izbrane vrste v vseh pogledih, na igrišču ni samo sebični napadalec, soigralce nenehno spodbuja, ob svojih preigravanjih in golih pa poskrbi tudi za razigravanje kolegov in podaje pri njihovih zadetkih. Že ptički na vejah čivkajo, da Ronaldo ni povsem fizično pripravljen, saj je imel probleme s stegensko mišico. Klubska sezona je bila zelo dolga, še 28. maja je zabil odločilni gol z bele točke slovenskemu vratarju Janu Oblaku (Atletico Madrid) v finalu lige prvakov za veliko zmagoslavje Reala. Ne glede na to je po kratkem počitku še vedno lačen igre in golov. Po 14 nastopih in 6 zadetkih na treh evropskih prvenstvih bo zdaj skupaj s švedskim asom Zlatanom Ibrahimovićem krenil v lov na strelskega rekorderja z EP, Francoza Michela Platinija, ki je leta 1984 prav tako v Franciji zabil neverjetnih 9 golov. Bi mu to lahko preprečila poškodba? »Vselej govorimo o stoodstotno pripravljenih igralcih, ki jih želimo imeti v moštvu. Seveda bi bilo idealno, če bi bil Ronaldo stoodstotno pripravljen, toda Cristiana ne bi nikoli pustil na klopi, pa četudi je pripravljen le 80-odstotno,« je dal Santos jasno vedeti, kakšnega igralskega velikana ima pod svojo taktirko.

Premiera Madžarom

Madžar Viktor Kassai bo sodil uvodno tekmo evropskega nogometnega prvenstva v Franciji. Na dvoboju med Francijo in Romunijo, ki bo jutri, v petek, ob 21. uri, mu bodo pomagali rojaki Gyorgy Ring, Vencel Toth, Tamas Bognar in Adam Farkas, četrti sodnik pa bo Nizozemec Bjorn Kuipers. Kassaijeva največja tekma doslej je bil finale lige prvakov leta 2011 med Barcelono in Manchester Unitedom na londonskem Wembleyju. Prav tako pa je sodil na svetovnem prvenstvu 2010 in evropskem prvenstvu 2012. Uefa je za Euro 2016 delegirala 18 sodniških ekip, med njimi slovensko, ki jo sestavljajo Damir Skomina, Jure Praprotnik, Robert Vukan, Matej Jug in Slavko Vinčić

Gruzija presenetila Španijo

Španska nogometna reprezentanca bo v Franciji naskakovala tretji zaporedni naslov evropskega prvaka. Tik pred turnirjem pa je doživela hladen tuš v zadnji pripravljalni tekmi, saj jo je v Getafeju premagala Gruzija (137. reprezentanca na lestvici Fife) z golom Tornika Okriašvilija v 40. minuti. »Poraz moramo sprejeti in se dvigniti pred novimi preizkušnjami. V nobenem primeru se ne bomo zaradi tega rezultata z eurom soočili v strahu,« je sporočil selektor Vicente Del Bosque. Španija je sicer pred tem nazadnje izgubila marca 2015 v prijateljski tekmi z Nizozemsko, na letošnjem EP bo igrala v skupini D s Češko, Turčijo in Hrvaško.

Deli s prijatelji