FINALE FINALOV

Ronaldo in galaktiki so spet na vrhu Evrope, Oblak in žimničarji morajo zaceliti rane

Objavljeno 30. maj 2016 16.01 | Posodobljeno 31. maj 2016 12.42 | Piše: Rok Tamše

Nogometaši Real Madrida so v finalu lige prvakov po velikem boju srečno in spretno premagali Atletico Madrid po izvajanju kazenskih strelov. Jan Oblak v loteriji penalov ni prečital namere nobenega izmed realovcev.

Cristiano Ronaldo si je dal duška, naslov gre vnovič v Madrid. Foto: AP.

Očitno je že moralo biti tako. Namreč da niti slovenskemu reprezentančnemu vratarju Janu Oblaku z Atletico Madridom ni uspelo osvojiti lige prvakov, potem ko sta po finalnih obračunih v najelitnejšem klubskem tekmovanju v preteklosti ostala tudi Srečko Katanec s Sampdorio in Zlatko Zahovič z Valencio. Triindvajsetletni Oblak, eden najboljših čuvajev mreže na svetu, je svoje delo proti Real Madridu na stadionu San Siro v Milanu opravil zelo dobro, res pa je, da v loteriji izvajanja kazenskih strelov ni obranil niti enega. Toda še prej, v rednem delu tekme je rdeče-bele držal nad vodo pri zaostanku 0:1, saj je mrežo ohranil nedotaknjeno po zadetku Sergia Ramosa kljub številnim nevarnim poizkusom galaktikov s Cristianom Ronaldom na čelu pa tudi pri izidu 1:1 slovitejšemu tekmecu ni dopustil, da bi si zagotovil zmago po 120 minutah igre.

Plemeniti Jan Oblak

Jan Oblak ni samo vrhunski vratar, ampak tudi človek velikega srca. Že tri tedne je na dražbi na spletni strani Slovenskih novic na voljo njegov dres, ki ga je nosil na polfinalni tekmi lige prvakov proti Bayernu. Najprej je s pomočjo svojih predstavnikov iz agencije PlayersPromotion zbiral denar za nujno operacijo, ki jo je potrebovala Anja Zamida. Ker je medtem dekle že dobilo dovolj sredstev za poseg v Nemčiji, zdaj po dogovoru z vpletenim zbiramo denar za Luko Kovačiča iz Bohinja, ki je zbolel za rakom na debelem črevesu. Dražba poteka še do danes do 12. ure. Do včeraj popoldne je največ (1500) evrov za dres, ki ga bo Jan Oblak osebno izročil najbolj- šemu dražitelju, ponudilo podjetje Housing Co., d. o. o.



Pred 71.00 gledalci

Enaintridesetletni Portugalec je zadnji zadel za Real Madrid pri izvajanju kazenskih strelov, začelo se je noro slavje belih pred 71.000 gledalci, ki so na domači sceni pogoreli v tekmi z Barcelono. Toda enajsti naslov evropskega prvaka za Real Madrid odtehta vse frustracije iz la lige in kraljevega pokala. Ronaldo je še tretjič v karieri osvojil ligo prvakov (enkrat z Manchester Unitedom, dvakrat z Real Madridom), še drugič po letu 2014 je v finalu padel mestni tekmec Atletico. Pred dvema letoma je v Lizboni kraljevi klub s sosedi opravil po podaljšku, zdaj je šlo vse skupaj prav do konca, do kazenskih strelov. »Moral sem zadeti. Čutil sem, da bom dosegel zmagoviti zadetek. Zidanu sem dejal, da me pusti streljati kot zadnji, vse se je dobro izteklo. Bil je čudovit večer, tretjič sem osvojil ligo prvakov, to je sanjsko. Zelo veseli smo, finali so vselej naporni. Moštvo je igralo dobro, zelo smo se žrtvovali za zmago, to je zares impresivno. Lovoriko bi rad delil z vsemi navijači Reala,« je vzneseno govoril CR7 in dodal: »Dobili smo lovoriko, ki jo je najtežje osvojiti. Ni besed, s katerimi bi opisal srečo igralcev, navijačev, naših družin. To je poseben trenutek.«


Tudi za trenerja Real Madrida Zinedina Zidana se je vse skupaj izteklo sanjsko, potem ko je med sezono zamenjal Rafaela Beniteza. Nekdanji francoski as, ki je z Realom osvojil ligo prvakov že kot igralec, je potrdil, da je tudi v novi vlogi rojeni zmagovalec. »Fizično smo precej trpeli, toda to je normalno. Morali smo prenašati velik psihološki pritisk. Preostane ti le, da se boriš, in to smo tudi storili. Ko osvojiš nekaj tako velikega, kot je liga prvakov, to veliko pomeni za igralce in vso spremljevalno ekipo. O tem sem sanjal, ves čas sem bil pozitiven. Ko mi je predsednik ponudil priložnost s to skupino igralcev... Ko imaš igralce takšnega kova, s takšnim talentom, potem lahko dosežeš nekaj tako velikega, kar nam je uspelo danes. Vesel sem, ker sem že dolgo del velikega kluba, kot igralec, pomočnik in zdaj kot trener. Ponosen sem, da sem v tej čudoviti družini,« je žarel sicer bolj zadržani Zidane in izrazil poklon tudi tekmecem: »Obe moštvi sta šli do konca. Kazenski streli so se iztekli po našem okusu, lahko pa bi bilo tudi drugače. Čestitke Atleticu in Simeoneju, ki je velik trener, a jaz se veselim te zmage. Carlo Ancelotti (Zidane je bil njegov pomočnik, op. p.) mi je dejal: 'Če boš imel priložnost osvojiti ligo prvakov kot trener, boš videl, da se to ne more primerjati z občutki zmagoslavja, ko si bil igralec.' Res je zelo posebno. Zelo zelo vesel sem, da sem to tekmovanje osvojil kot igralec, pomočnik trenerja in zdaj še kot glavni trener.« Zidane je tudi razkril stanje s prvim zvezdnikom svojega moštva: »Cristiano ni bil poškodovan. Bil je na igrišču tako kot preostali igralci, prinesel nam je zmago. Z njim je vse v redu, boril se je, veliko je tekel, ves čas je bil pozitiven, pomagal je soigralcem. Posvetovala sva se, kateri kazenski strel bo izvajal, in to je bilo to.«

Ramos v prepovedanem položaju?

Real Madrid je povedel v 15. minuti, potem ko je strel iz kota izvedel Toni Kroos, Gareth Bale je z glavo podaljšal žogo do Sergia Ramosa, ki je bil domnevno v prepovedanem položaju, a je premagal Jana Oblaka. Slovenski vratar je v prvem polčasu med drugim dobro posredoval po nevarnih streli Bala in Casemira. V drugem polčasu se je Atletico prebudil, nizal nevarne akcije. Ko je v svojem kazenskem prostoru Pepe podrl Fernanda Torresa, je angleški sodnik Mark Clattenburg pokazal na belo točko. Antoine Griezmann je na smolo Atletica zadel prečko. Zatem je Oblak ustavil poskuse Bala, Cristiana Ronalda in Karima Benzemaja. V 79. minuti je bil Atletico nagrajen za trud v napadu, zadel je rezervist Yannick Carrasco. Neodločen izid 1:1 je ostal tudi po podaljšku, po 120 minutah igre. Pri strelih z bele točke je bil boljši Real Madrid, uspešni so bili vsi izvajalci (Vazquez, Marcelo, Bale, Ramos in Ronaldo). Za Atletico so bili uspešni Griezmann, Gabi in Saul Niguez, Juanfran pa je zadel vratnico. Končni izid je bil 5:3.


Iskreni Simeone

Precej bolj temperamentni strateg Atletico Madrida, Argentinec Diego Simeone, je moral z varovanci še drugič v treh letih priznati premoč Realu v finalu lige prvakov. Žimničarji so padli ponosno, nimajo si kaj očitati, dejstvo pa je, da poraz po kazenskih strelih boli veliko bolj, kot pa da bi klonili nadigrani po rednem delu tekme. »Najprej bi čestital Real Madridu, spet so bili boljši od nas, tokrat po kazenskih strelih. Tekmo smo začeli slabo, potem pa smo se organizirali od 20. do 25. minute. V drugem polčasu bi lahko hitro izenačili. V napadu smo bili razpoloženi, obe ekipi sta imeli priložnosti za zadetek. Uspelo nam je izenačiti, v podaljšku pa smo bili oboji že utrujeni. Nihče si ne bo zapomnil, kdo je izgubil ta finale, izgubiti dva finala je spodrsljaj. Morali bomo iti čez to in zaceliti rane,« je bil do bolečine iskren Simeone, ki je še pripomnil: »Moštvo, ki zmaga, je vselej najboljše. Real Madrid je bil boljši, ker je pač zmagal. Mi smo imeli priložnost, da postanemo prvaki, a je nismo izkoristili. Moramo delati še naprej. Uvrstiti se v dva finala v treh letih je velik dosežek za Atletico, a ne morem biti zadovoljen z dvema porazoma.« Mnogi ugibajo, da bi lahko zadnji poraz spravil Simeoneja k razmisleku, ali naj še sploh nadaljuje poslanstvo pri Atleticu, s katerim ima sicer pogodbo do leta 2020. Zdaj so glave še vroče, tudi on mora preboleti zadnji udarec in poiskati nov motiv za lov na nove lovorike z Atleticom. 

Deli s prijatelji