LEGENDA

Revolucionar Platini: EP po vsej Evropi

Objavljeno 02. julij 2012 18.45 | Posodobljeno 02. julij 2012 18.45 | Piše: Rok Tamše

Predsednik Evropske nogometne zveze razmišlja, da bi EP 2020 organizirali v 12 evropskih mestih.

Predsednik Uefe Michael Platini.

Nekdanji nogometni zvezdnik reprezentance Francije in torinskega Juventusa z leti prav nič ne izgublja žlahtnosti, vsaj ko gre za ideje. Kot igralec je bil Michel Platini eden zadnjih romantikov na igrišču, klasična desetka, ki je navduševala s podajami, preigravanji in zadetki s prostih strelov. Zdaj prvi mož Uefe preigrava in zabija drugače. Na zadnjem druženju s predstavniki sedme sile na evropskem prvenstvu na Poljskem in v Ukrajini je najprej nanizal hvalospeve prirediteljem: »Za nami je fantastičen turnir, ki je bil edinstven po ozračju. Na štadionih je bilo 1,3 milijona gledalcev, kar je rekord, rekordna pa je tudi gledanost televizijskih prenosov praktično v vseh državah. S tem dogodkom sta obe državi dobili zelo pomembno dediščino. Ponosen sem na igralce, sodnike, gostitelje in gostujoče navijače, ki so letvico dvignili zelo visoko. Evro 2012 je predstavil izjemno kakovost.«

Očitno je Platiniju po številnih zapletih pred turnirjem že med tritedenskim tekmovanjem pošteno odleglo, ker je vse vendarle potekalo bolj ali manj brezhibno. »To bi vas utegnilo presenetiti,« je pritegnil poslušalstvo in nadaljeval, »evropsko prvenstvo lahko organiziramo v eni državi in 12 mestih ali pa v 12 ali 13 mestih po vsej Evropi.« Vsekakor je dosegel, da so prisotni najmanj privzdignili obrvi. O tem predlogu bo izvršni odbor Uefe razpravljal decembra ali januarja, najpozneje maja 2014 bi morala pasti odločitev, kje bodo igrali tekme EP 2020.

»Do te ideje gojim posebno strast. To bi bilo veliko lažje organizirati tudi s finančnega vidika. Gostiteljem ne bi bilo treba graditi novih štadionov, cest in druge infrastrukture, kar bi bilo olajšanje v času ekonomske krize,« je še povedal Platini, ki je bil evropski prvak s Francijo v konkurenci še sedmih ekip na domačem turnirju leta 1984. In kaj je še v ozadju te ideje? Vsekakor tudi dejstvo, da se Turčija, ki bi ji načeloma pripadla organizacija EP leta 2020, poteguje tudi za organizacijo olimpijskih iger istega leta. Mednarodni olimpijski komite in Uefa pa se strinjata, da ena država v istem poletju ne bi zmogla ustrezno gostiti dveh tako velikih športnih prireditev.

57-letni Platini je torej vrgel trnek z bogato vabo, ki je povrhu še zelo intrigantna. To bi bila revolucija v organizaciji največjih športnih prireditev, potem ko so že trije evri gostovali v dveh državah hkrati (še v Belgiji in na Nizozemskem leta 2000 ter v Avstriji in Švici leta 2008). Prvi mož evropskega nogometa bo zdaj počakal na odzive nogometne javnosti in privržencev najpopularnejše igre, potem pa bo kot nekdaj na igrišču usmerjal potek razprav in odločitve. Za začetek bo moral z idejo prepričati Turke, ki se morda zdaj čutijo prevarane. V domovini, kjer bo spremljal naslednji evro čez štiri leta – tam bo prvič nastopilo 24 reprezentanc –, pa bo moral spretno pripraviti drugi krog tekmovanja z želenimi 16 moštvi. »Ni problema. V preteklosti smo imeli svetovna prvenstva s 24 ekipami. Imeli bomo šest skupin po štiri moštva. Najboljši dve iz vsake skupine in še štiri najboljše tretjeuvrščene lahko gredo v drugi krog,« ostaja iznajdljiv Platini.

Deli s prijatelji