PORAZ

Res poučen poraz Katančevih fantov

Objavljeno 09. februar 2013 10.33 | Posodobljeno 08. februar 2013 21.50 | Piše: Rok Tamše

Slovenskih nogometašev ni potrl visok poraz v prijateljskem dvoboju z Bosno in Hercegovino.

Boštjana Cesarja in soigralce čaka popravni izpit proti Islandiji (foto: Igor Mali).

LJUBLJANA – Porazi so med seboj različni. Z 0 : 3 proti izbrani vrsti Bosne in Hercegovine so najboljši slovenski nogometaši z novim selektorjem Srečkom Katancem na čelu doživeli poučen poraz in dobili informacije, s katerimi bodo lahko sestavili spodobno ekipo in konkurenčno igro. Takrat se na stadionu v Stožicah ne bodo več počutili kot tujci, kot so se v sredo, ko slovenskih navijačev tako rekoč ni bilo nikjer, bosanski pa so ustvarili ozračje iz Zenice ali Sarajeva.

»Gostje so zasluženo zmagali. Poraz je visok in neprijeten, a nisem razočaran. V prvem polčasu smo dobre pol ure igrali dobro, potem pa smo jim dali signal, da smo utrujeni. Bosanci so to začutili in nas hitro kaznovali. Pokazali so, zakaj jih tako cenim. Moji fantje so imeli veliko zrelih priložnosti, toda če jih ne izkoristiš, sledi takšen poraz. Biti moramo potrpežljivi in delati naprej. Štel bo rezultat na marčevski tekmi proti Islandiji v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Nisem črnogled,« je dejal Katanec, ki je po tekmi v slačilnici kar dobre pol ure sestankoval z igralci in se potem pridružil novinarjem.

Izid ni realen

»Izid ni lep, toda glede na našo igro in priložnosti ni tako slabo. V igri smo tudi tvegali in delali napake, rezultat pa ni ravno realen glede na dogajanje na igrišču. Nismo zadeli v pravem trenutku, oni pa so svoje priložnosti izkoristili, kar je dokaz njihove kakovosti,« je povedal branilec Marko Šuler, ki je s soigralci v zadnji vrsti bosanskim mojstrom pustil preveč prostora, da so trikrat premagali Samirja Handanovića. »Z novim sistemom igre smo pokazali, da lahko dobimo priložnosti za zadetek. Moramo pa se še uigrati, saj je v dveh dneh to težko storiti. V tem trenutku so Bosanci boljši, zadeli so tudi iz polpriložnosti. Mi se lahko nadejamo boljših rezultatov. Proti Islandiji bomo igrali na zmago, saj to zmoremo,« je ostal samozavesten Branko Ilić, ki smo ga videli v vlogi prostega osrednjega branilca.

Podobno je razmišljal tudi Mišo Brečko, ki pa je bil razočaran nad podporo s tribun: »Kar malo sramotno je, da imajo gostje večjo podporo. Smo pač takšen narod. Ko se uvrstimo na veliko tekmovanje, nas navijači pridejo pozdravit. Upam, da bo na tekmi proti Islandiji drugače, da bodo prišli in nam dali krila na poti do zmage.«

Zelena oaza sredi beline

Prireditelji so kljub celodnevnemu močnemu sneženju nogometašem v Stožicah omogočili, da so igrali na zelo dobro pripravljeni zelenici. Na koncu so sneg odstranili s plugom, kar so storili sami, ne pa s pomočjo pripadnikov Slovenske vojske, kot je bilo mogoče zaslediti v nekaterih medijih. Selektorjev preizkus

Slovenski selektor Srečko Katanec je tokrat največ preizkušal v zvezni vrsti, kjer je začel dvojec Rene Krhin-Goran Cvijanović, v drugem polčasu pa sta priložnost dobila Jasmin Kurtić in Armin Bačinović. V obrambi sta namesto Marka Šulerja in Bojana Jokića igrala Aleksander Rajčević in Andraž Struna. V napadu je Valterja Birso zamenjal Dejan Lazarević, Tima Matavža pa Robert Berić.

Deli s prijatelji