IZPAD

Remi Slovenije, sanj o prvenstvu je konec

Objavljeno 17. november 2015 21.41 | Posodobljeno 17. november 2015 23.47 | Piše: STA, S. U.

Na EP se je uvrstila Ukrajina.

Srečko Katanec.

MARIBOR – Slovenska nogometna reprezentanca je v Mariboru na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij za EP 2016 igrala neodločeno proti Ukrajini 1 : 1. Na EP se je uvrstila Ukrajina, ki je prvo tekmo dobila z 2 : 0.

Stadion Ljudski vrt, gledalcev 12.500, sodniki: Cakir, Duran in Ongun (vsi Turčija).

Strelca: 1 : 0 Cesar (11.), 1 : 1 Jarmolenko (90.).

Slovenija: Handanović, Brečko, Cesar, Ilić, Jokić, Krhin, Kampl, Pečnik (od 67. Iličić), Birsa (od 80. Lazarević), Novaković, Bezjak (od 68.).

Ukrajina: Pjatov, Hvačeridi, Ševčuk, Fedecki, Rakicki, Stepanenko, Konopljanka (od 90. Timoščuk), Sidorčuk (od 61. Harmaš), Ribalka, Jarmolenko, Seleznjov (od 79. Kravec).

Rumeni kartoni: Cesar, Jokić, Pečnik, Lazarević; Konopljanka, Ribalka.

Rdeči karton: Brečko (90.).

Slovenski nogometaši so v Ljudskem vrtu pokazali boljšo predstavo kot v Ukrajini. Tako želeni zadetek so Slovenci hitro dosegli, v nadaljevanju pa niso več našli poti do ukrajinske mreže. Tako je Slovenija v petem nastopu v dodatnih kvalifikacijah ostala pri treh uvrstitvah na EP oziroma SP, Ukrajini pa je v šestem tovrstnem poskusu prvič uspelo napredovati.

Selektor Srečko Katanec je po tekmi v Lvovu napovedal spremembe v postavi in to tudi uresničil. Namesto Jasmina Kurtića, ki je po mnenju poznavalcev izgubil preveč žog v nevarnih območjih, je na njegovo mesto postavil Kevina Kampla, ki je večkrat poudaril, da rad igra iz ozadja in kreira igro, namesto Josipa Iličića in zaradi spremenjene postavitve na 4-4-2 pa je v igro poslal še Nejca Pečnika in Romana Bezjaka, slednjega v napad ob Milivoja Novakovića.

Sanjski začetek

Po prostem strelu Valterja Birse v 11. minuti so Ukrajinci žogo odbili, a je ta spet končala pri njem. V drugo je bil s podajo z desne strani natančnejši, Novaković je žogo ob pomoči ukrajinske obrambe podaljšal do Boštjana Cesarja, ta pa jo je iz bližine potisnil v mrežo za 1 : 0.

Tekma se je tako začela po slovenskih željah, a so Ukrajinci pokazali, da se ne bodo kar tako vdali, med drugim je v 28. minuti Jevhen Seleznjov zagrel dlani Samirja Handanovića. V zadnjih 15 minutah prvega dela večjih priložnosti ni bilo.

V uvodu drugega polčasa je v 50. minuti do strela malce zunaj kazenskega prostora prišel Jevhen Konopljanka, a je Handanović dobro posredoval. Sicer pa se je nadaljevala pozicijska igra, borbena, a brez priložnosti. Katanec je v 67. in 68. minuti igro osvežil z Iličićem in Zlatanom Ljubijankićem, vendar tudi z njima ni odpravil napadalne jalovosti. Po kotu Birse z leve strani je na drugi vratnici do strela z glavo prišel Cesar, a se je izkazal Pjatov, potem pa resnejših priložnosti ni bilo več. Ukrajinska obramba je vse do konca suvereno dobivala zračne dvoboje po visokih predložkih v kazenski prostor.

Ni se izšlo

Kljub pozitivnemu vzdušju pa so nekateri slovenski navijači v 80. minuti na igrišče metali bakle in za nekaj trenutkov prekinili tekmo, nato pa so tudi Ukrajinci začeli na veliko simulirati in krasti čas. Sodnik je igro podaljšal kar za sedem minut in ravno v zadnji minuti se je na vlažni travi Kampl zložil na sredini igrišča, da so se trije Ukrajinci pognali sami proti Handanoviću. Tega je matiral Jarmolenko in potrdil uvrstitev Ukrajine na EP.

Deli s prijatelji