SOBOTNA OMREŽJA

Redka poslovna uspešnica v Mariboru

Objavljeno 29. september 2012 19.15 | Posodobljeno 29. september 2012 19.15 | Piše: Borut Perko

Naš nekdanji nogometni zvezdnik Zlatko Zahovič odlično plete mreže okoli domačega kluba.

Drago Cotar. Foto: Tadej Regent

Maribor kot evropska prestolnica kulture doživlja kulturno eksplozijo, kakršne še ni imel, letos beleži tudi rekordni obisk turistov. Prav je tako, saj mesto, razsuto po propadu industrije, potrebuje nove vsebine, ki bi ga dvignile na raven, ki omogoča boljšo kakovost življenja. Toda jeseni bosta za dodano vrednost prav gotovo poskrbela nogomet in šah, pravzaprav prvi to že dosega.

Pri nogometu, natančneje Nogometnem klubu Maribor, se vse vrti okoli Zlatka Zahoviča, uradno športnega direktorja, dejansko pa mnogo več. Zagotovo prav on odloča, kateri mladi slovenski igralci so dovolj talentirani in s tem perspektivni, da lahko pridejo v klub, v njem zaigrajo, po nekaj letih pa se uspešno prodajo v bogatejše tuje klube, s čimer poleg Maribora dobro zaslužijo tudi sami. Takšna je bila zgodba z Josipom Iličićem, ki je prišel v Maribor iz Kranja prek ljubljanskega Interblocka, kmalu pa so ga z lepim dobičkom prodali v Palermo, tja so prodali tudi Armina Bačinovića. Zdaj je na vrsti za prodajo verjetno Posavec iz Krškega Robert Berič, morda tudi Primorec Goran Cvijanovič, na nogometnem trgu dobro kaže še Gorenjcu Alešu Mertlju. Makedonec albanske narodnosti, Agim Ibraimi iz Tetova, si v Mariboru prav tako lepo tlakuje pot v bogato nogometno prihodnost, postal je tudi standardni makedonski reprezentant. Mladi igralci iz vse Slovenije v Maribor dobesedno drvijo, ne samo oni, tudi njihovi starši dobro vedo, da je klub izpod Pohorja prava zadeva.

Redek talent

Pri Mariboru pa imajo tudi nekaj doma vzgojenih igralcev: prav zanimivo bo spremljati razvoj Matjaža Keka, 21-letnega obrambnega igralca, ki nadaljuje zgodbo uspešne mariborske nogometne družine. Je predstavnik že tretje generacije Kekovih pri NK Maribor. Začel je njegov dedek Franc, nadaljeval oče Matjaž, do lani tudi uspešni selektor slovenske reprezentance in poleg Srečka Katanca edini selektor, ki je zaigral za našo reprezentanco: resda samo enkrat.

Zahovič, ki nedvomno ni bil samo sijajni nogometaš, ima več kot očitno tudi nos in oči, ki zavoha in vidijo, iz katerega mladeniča celo na siromašnem slovenskem nogometnem trgu utegne zrasti velik igralec mednarodnega kova. To je redek talent, starejši ljubitelji nogometa se morda spomnite, da je imel te sposobnosti že nekaj let pokojni legendarni dr. Aca Obradović. Zanj je veljalo, da je s tribun takoj videl, iz katerega mulca bo kaj. Doktor O, kot so ga imenovali, nogometa nikoli ni igral, bil je zdravnik in nogometni vizionar, ustvaril pa je veliko Crveno zvezdo, pripeljal ameriški nogomet in na nogometni zemljevid uvrstil ljubljansko Olimpijo. Za finančne zadeve je bil Zaho že kot igralec izjemno talentiran, bil je tudi neugodni pogajalec, o čemer bi lahko veliko povedal nekdanji predsednik nogometne zveze Rudi Zavrl. Zahovič je imel neverjeten nos tudi pri izbiri trenerja; izbral je Izolana Darka Milaniča, nekdanjega reprezentančnega kolega in kapetana. Sicer kontroverzni Mariborčan je zasebno zgledni družinski oče, poročen s pravo Mariborčanko Jelko. Sin Luka je jabolko, ki ni padlo daleč od drevesa: igra za mladince Maribora in je član slovenske reprezentance do 17 let. Poleg njega imata Jelka in Zlatko še hčerki Saro in Majo.

Pomoč lokalnega okolja vidna tudi pri šahu

NK Maribor je v tem trenutku poslovna uspešnica. Čeprav deluje na osnovah športnega društva, so poteze, ki jih vleče, na nivoju uspešnih delniških družb. Za to imajo velike zasluge tudi predsednik Drago Cotar, sicer direktor Zavarovalnice Maribor, direktor kluba Bojan Ban, vsem skupaj pa štango drži vplivni podžupan Maribora in član upravnega odbora Milan Mikl.

Velemojstrske poteze v Mariboru vleče tudi šahovski velemojster Georg Mohr, v čigar glavi se je rodila ideja za organizacijo svetovnega mladinskega prvenstva v šahu. Seveda jo je župan Maribora Franc Kangler podprl. Kangler sicer nikoli v življenju ne bo pozabil, kako so izgubili univerzijado in kako se niti za predtekmovalno skupino evropskega prvenstva v košarki niso znali dogovoriti s košarkarsko zvezo in še s kom – tudi po zaslugi Kanglerjevih neprimernih izjav in nepripravljenosti na dogovor in sodelovanje, na kar je vseskozi opozarjal Mariborčan iz Ljubljane, košarkar in poslanec Peter Vilfan.

V Maribor torej novembra pridejo najbolj nadarjeni mladi šahisti na svetu. Kar 1600 jih bo, poleg njih 1200 spremljevalcev. Tam bo prisoten Gari Kasparov, živa šahovska legenda in eden glavnih ruskih disidentov ter kritikov predsednika Rusije Vladimirja Putina. Kasparov namerava v Mariboru odpreti celo svojo šahovsko akademijo. Mladi šahisti in njihovi spremljevalci bodo v mestu in okolici ustvarili skoraj 35.000 prenočitev, tako da gre direktorju mariborskega zavoda za turizem Milanu Razdevšku že zdaj na smeh.

Deli s prijatelji